با وجود این با آغاز سال ۱۴۰۴ با کاهش جزئی در سرعت افزایش اجارهبها در مناطق حومهای تهران همراه بوده، اما احتمال افزایش شدید مبلغ اجاره بها در تهران، مردم را به مهاجرت معکوس وا داشته است.
به گزارش دنیای اقتصاد، افزایش شدید نرخ اجارهبها در سال ۱۴۰۴ باعث شد تا بسیاری از مستأجران به فکر کوچ از مناطق اصلی تهران به شهرهای حومه بیفتند. این روند نشاندهنده تغییرات چشمگیر در الگوی سکونت و دسترسی افراد به گزینههای اقتصادیتر است. در این مقاله، به بررسی دلایل این مهاجرت و وضعیت بازار اجاره در پردیس و پرند میپردازیم.
بررسیهای انجامشده نشان میدهد که یکی از دلایل کاهش رشد اجارهبها در شهرهای حومهای تهران، «سطح شکننده توان پرداخت مستأجران حومهنشین» است. برخلاف مناطق اصلی تهران که شاهد افزایش چشمگیر اجارهبها بودهاند، در شهرهای پرند و پردیس، رشد اجاره نسبتاً محدودتر بوده است. در جدول زیر، میزان رشد اجارهبها در این مناطق نسبت به تهران مقایسه شده است:
شهر رشد اجارهبها در بهار ۱۴۰۴ نسبت به بهار ۱۴۰۳
همانطور که در جدول مشاهده میشود، رشد اجارهبها در پرند و پردیس حدود یکسوم تهران بوده است. این روند به دلیل شکنندگی توان مالی مستأجران و فشار کمتر اقتصادی در این مناطق ایجاد شده است.
روند دیگری که در این مناطق مشاهده میشود، افزایش وزن اجاره ماهانه نسبت به مبلغ ودیعه است. بهویژه در ابتدای سال ۱۴۰۴، میزان مبلغ پول پیش کاهش یافته و میزان اجارهبهای ماهانه افزایش یافته است. این تغییرات به دلیل کاهش فرصتهای سرمایهگذاری در بازارهای موازی رخ داده و موجران ترجیح میدهند از طریق اجاره ماهانه هزینههای جاری خود را تأمین کنند.
بر اساس فایلهای ثبتشده، میانگین اجارهبهای ماهانه و مبلغ ودیعه در شهرهای پرند و پردیس به شرح زیر است:
شهر میانگین اجارهبهای ماهانه میانگین مبلغ ودیعه
همچنین شایان ذکر است که در سال گذشته، این ارقام بهطور قابلتوجهی کمتر بودند و روند افزایش اجارهبها نشاندهنده فشار مالی بیشتر بر مستأجران است.
یکی دیگر از مشخصههای بازار اجاره در پرند و پردیس، افزایش عرضه فایلهای اجارهای است. این امر امکان جستوجوی بیشتر برای مستأجرانی که قصد یافتن گزینههای اقتصادیتر دارند را فراهم کرده است. این شهرها همچنان بهعنوان مقاصد پرطرفدار برای خانوادههای مهاجر پایتخت که به دلیل فشار اقتصادی مجبور به ترک تهران شدهاند، شناخته میشوند.
در نهایت، باید به این نکته اشاره کرد که با وجود کاهش نسبی فشار اقتصادی در شهرهای حومهای، این مناطق نیز نمیتوانند از ادامه افزایش اجارهبها مصون باشند. بنابراین، مستأجران همچنان باید به دنبال راهحلهای بلندمدت برای ساکن شدن در خانهای مناسب باشند.