بارداری معمولاً با تصاویری از تهوع صبحگاهی، خستگی و تغییرات شدید بدنی همراه است، اما آیا تا به حال به فواید باردار شدن فکر کردهاید؟ در کنار چالشهایی که این دوران دارد، بارداری میتواند فرصتهایی منحصربهفرد برای رشد جسمی، روانی و حتی بهبود سبک زندگی به همراه داشته باشد. از درخشش پوست گرفته تا پیوند عمیق با بدن و حتی کاهش ریسک برخی بیماریها، بارداری میتواند تجربهای شگفتانگیز و فراتر از تصور باشد. در این مقاله، بیشتر ردباره فواید بارداری صحبت خواهیم کرد.
بارداری فواید متعددی دارد که از جمله آنها میتوان به کاهش خطر ابتلا به سرطان، بهبود سریعتر بیماری اماس، افزایش قدرت بازسازی سلولهای کبدی و جوانسازی سلولهای بنیادی (استمسل) در مادران اشاره کرد. دکتر محمداسماعیل اکبری، مشاور عالی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با بیان این نکات درباره فواید بارداری گفت: «این موارد حاصل مطالعات علمی و پژوهشهای متعدد هستند و زنان ایرانی باید بدون توجه به باورهای نادرست، به این نکات اهمیت بیشتری بدهند. برای مثال، زنانی که به بیماری اماس مبتلا هستند، پس از بارداری روند بهبودی سریعتری را تجربه میکنند. همچنین سلولهای کبدی در دوران بارداری توانایی بازسازی بیشتری پیدا میکنند. در واقع، بازسازی سلولها در این دوران به معنای افزایش کیفیت و قدرت عملکرد آنهاست، نه صرفاً تعداد بیشتر، و همین موضوع به تأمین بهتر نیازهای مادر کمک میکند.»
رئیس مرکز تحقیقات سرطان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ادامه داد: «بارداری به طور طبیعی احتمال ابتلا به برخی از سرطانها، بهویژه سرطان پستان را کاهش میدهد. طبق پژوهشها، شیردهی به مدت دو سال برای هر فرزند، بالاترین میزان محافظت را برای مادر فراهم میکند.» وی همچنین به تأثیر خون جنین در جوانسازی سلولهای بنیادی مادر اشاره کرد و گفت: «سلولهای پایه در دوران بارداری جوانتر میشوند و این فرآیند بر سلامت بیشتر اندامهای بدن تأثیر مثبت دارد.»
دکتر اکبری در پایان اظهار داشت: «یکی دیگر از فواید بارداری، افزایش زیبایی زنان است. باورهای اشتباهی در این زمینه وجود دارد که باید اصلاح شوند. جوانسازی سلولهای پایه در بدن زنان، آنها را زیباتر کرده و از پیری زودرس جلوگیری میکند.»
دکتر نجمه فائز، متخصص زنان و زایمان، درباره تأثیر بارداری بر سلامت زنان گفت: «بارداری میتواند از بروز برخی بیماریهای نهفته جلوگیری کند. برای مثال، آندومتریوز که از جمله دلایل درد شدید قاعدگی است، ممکن است با بارداری بهبود یابد.» وی با اشاره به اینکه سن شایع ابتلا به آندومتریوز بین ۲۰ تا ۴۰ سالگی است، افزود: «احساس درد و چسبندگی لوله رحم به بافت شکم از نشانههای این بیماری محسوب میشود، که احتمال بروز آن با بارداری کاهش پیدا میکند.»
او همچنین به تأثیر بارداری بر کاهش خطر ابتلا به سرطان رحم اشاره کرد و گفت: «در مواردی که تنبلی تخمدان باعث افزایش سطح هورمونهای زنانه و رشد بیشازحد بافت داخل رحم میشود، بارداری میتواند نقش محافظتی در برابر سرطان رحم داشته باشد.»
متأسفانه بسیاری از زنان به دلیل ترسها و باورهای منفی، تمایل کمی به بارداری دارند؛ در حالیکه باروری میتواند فواید گستردهای برای سلامت جسمی و روانی آنها به همراه داشته باشد و موجب بهبود عملکرد اندامها و بافتهای مختلف بدن شود.
بارداری فرآیندی پیچیده و در عین حال شگفتانگیز است که نهتنها به تولد یک انسان جدید منتهی میشود، بلکه فواید زیادی نیز برای مادر به همراه دارد. برخلاف برخی باورهای منفی، پژوهشهای علمی نشان میدهند که بارداری میتواند از جنبههای مختلف به سلامت جسمی و روانی زنان کمک کند.
برخی زنان در دوران بارداری افزایش میل جنسی را تجربه میکنند و از نظر هورمونی این کاملاً منطقی است! بارداری میتواند برای میل جنسی زنان عالی باشد. هورمون پروژسترون که پس از تخمکگذاری و به ویژه در دوران بارداری افزایش مییابد، میل جنسی را تقویت میکند. همچنین هورمونهای جنسی (تستوسترون و استروژن) که از جنین در حال رشد ترشح میشوند، این اثر را بیشتر میکنند. البته علائم دیگر بارداری مثل ناتوانی در پیدا کردن وضعیت راحت برای خواب یا استراحت، ممکن است اثرات این افزایش هورمونی را خنثی کنند؛ به ویژه در ماههای پایانی بارداری. این تجربه برای هر زن باردار متفاوت است.
در حالی که برخی زنان باردار دچار آکنه یا زوائد پوستی میشوند، برخی دیگر بهترین و درخشانترین پوست عمرشان را تجربه میکنند. افزایش حجم خون و تغییرات هورمونی علت این درخشش طبیعی یا سرخی دوست داشتنی پوست است. از این زیبایی طبیعی و رایگان لذت ببرید، چون خیلی زود ممکن است با خستگیهای مادرانه و چشمهای پف کرده جایگزین شود!
در دوران بارداری، ریزش مو به حداقل میرسد و ممکن است موها پر پشتتر از همیشه به نظر برسند. اما متأسفانه این دوران معمولاً بعد از زایمان با افزایش ریزش مو پایان مییابد. اما باید به این موضوع هم توجه کرد که موهای زیبا را بارداری ارمغان می آورد و همانقدر سریع هم پس میگیرد.
چه کسی بدش میآید مجوز پزشکی برای خواب بیشتر داشته باشد؟ بارداری دقیقاً چنین فرصتی به شما میدهد. بسیاری از زنان در سه ماهه اول آنقدر خوابآلود میشوند که بیدار ماندن برایشان سخت است. برخی از متخصصان میگویند، تغییرات هورمونی در دوران بارداری باعث میشود که چرت زدن به یک نیاز اساسی تبدیل شود. پس پاهایتان را بالا بگذارید و تا میتوانید قبل از آمدن نوزاد، خواب ذخیره کنید.
این یکی بیشتر جنبه بامزه دارد. خواب زنان باردار اغلب منقطع است، و وقتی از مرحله REM (مرحله رؤیا دیدن) بیدار میشوند، رؤیاهایشان را بیشتر به یاد میآورند. برخی زنان میگویند شبها با رؤیاهای واضح و عمیقشان جذابتر میشود؛ رؤیاییهایی که گاهی انعکاسی از افکار ناخودآگاه درباره مادر شدن هستند. حتی میتوانید یک دفتر رؤیای بارداری داشته باشید که بعدها با خواندنش لبخند بزنید.
یکی از بهترین مزایای بارداری، کاهش خطر ابتلا به برخی سرطانهای وابسته به هورمون مثل سرطان پستان، رحم و تخمدان است. بارداری باعث توقف تخمکگذاری میشود و در نتیجه، بدن در طول عمر کمتر در معرض استروژن و پروژسترون قرار میگیرد. از آنجا که این هورمونها میتوانند تقسیم سلولی را افزایش دهند، کاهش آنها خطر سرطان را نیز کاهش میدهد.
برخی مطالعات نشان میدهد که احتمال ابتلا به بیماری مولتیپل اسکلروزیس (MS) در دوران بارداری کمتر میشود. همچنین در زنانی که از قبل به این بیماری مبتلا بودهاند، بارداری میتواند علائمشان را کاهش دهد. همچنین، در اواخر بارداری، پاسخهای ایمنی بدن کاهش مییابد و این ممکن است باعث شود علائم بیماری فروکش کند.
بارداری میتواند فشار زیادی به بدن وارد کند، اما اینکه بدن انسان قادر به رشد یک موجود زنده است، بسیار شگفتانگیز است. بسیاری از زنان میگویند، بارداری باعث شده از بدنشان بیشتر قدردانی کرده و با آن آشتی کنند. این تغییر نگرش، احساس عشق و قدرت را در زنان بالا میبرد.
بارداری اغلب زنان را وادار میکند که سبک زندگی و سلامتشان را بازنگری کنند. ممکن است در این دوران عادتهای سالمی مثل ورزش کردن، تغذیه بهتر و پرهیز از مواد مضر پیدا کنید که حتی بعد از بارداری هم ادامه پیدا کنند.
بارداری باعث میشود نگرانی درباره مسائل کوچک کمتر شود؛ به ویژه در مورد بدن. یکی از زنان باردار در پژوهشهای اخیر میگوید: «بعد از بارداری دیگر چیزی مرا خجالتزده نمیکرد. حس شرم و حیا برایم کمرنگ شد و درباره بدنم پذیراتر شدم. یاد گرفتم از دیگران کمک بخواهم، استراحت کنم و از نقش اَبَرمادر بودن فاصله بگیرم تا بدنم فرصت رشد نوزاد را داشته باشد.»
در نهایت، اگرچه بارداری با سختیهایی همراه است، اما وقتی دقیقتر نگاه کنیم، متوجه میشویم فواید باردار شدن بسیار فراتر از آن چیزی است که در نگاه اول به نظر میرسد. این دوران نه تنها فرصتی برای تولد یک انسان جدید است، بلکه میتواند آغازی برای شکوفایی درونی، خود مراقبتی و پیوندی عمیقتر با بدن و ذهن باشد.