به گزارش اقتصادنیوز، امواج میدیا با انتشار یادداشتی مدعی شد، محمد شیاع السودانی، نخست وزیری عراق رسماً اعلام کرده که قصد دارد در انتخابات پارلمانی آینده عراق شرکت کند. اعلام حضور در کارزار انتخاباتی، گزاره ای است که مدتها است در باب تحقق ان گمانه زنی ها بسیار بودو بحثهای بسیاری را در محافل سیاسی به دنبال داشته، از جمله بحث درباره اصلاحات پیشنهادی در قانون انتخابات و پایداری ائتلافهای سیاسی شیعه که نخستوزیر را به قدرت رساندهاند. اکنون که نیت السودانی روشن شده و تاریخ انتخابات نیز به طور رسمی ۱۱ نوامبر تایید شده است، رقابتی شدید در پیش است که ممکن است نقشه سیاسی عراق را دگرگون کند.
امواج میدیا در ادامه یادداشت ادعایی اش آورد، السودانی این اعلامیه را در تاریخ ۱۶ آوریل در «فروم سلیمانیه» مطرح کرد که گردهمایی است برای سیاستمداران، دیپلماتها و کارشناسان سیاست.او در پاسخ به سوال سردبیر روزنامه «النشنال» مستقر در ابوظبی، اظهار داشت که قطعا قصد دارد در انتخابات شرکت کند. اما به این نکته اشاره نکرد که می خواهد برای دومین بار بر کرسی نخست وزیری تکیه بزند.در همین حال مشاور سیاست خارجی السودانی، فرهاد علاالدین، در تاریخ ۲۳ آوریل گفت که نخستوزیر فعلی خواهان آن است که برای دوره دوم نخست وزیر شود و از همین رو با قدرت در انتخابات شرکت خواهد کرد. علاالدین افزود که السودانی ، در انتخابات لیستی بزرگ ارائه خواهد شد و احتمالاً سودانی یکی از رقبای اصلی است که بیشترین آراء را کسب کرده و یکی از کاندیداهای برتر برای دوباره نخستوزیر شدن خواهد بود. در همین حال رسانه عراقی «الوثیقه» خواست السودانی را برای ائتلاف هماهنگی شیعه اقدامی شگفت انگیز توصیف کرده و به نقل از منابع گفته است که این اقدام به نوعی "برگشت به تفاهمات قبلی" است.
با توجه به این تحولات، مصطفی سند، نماینده مجلس وابسته به چارچوب هماهنگی شیعه، در یک ویدئو در تاریخ ۱۹ آوریل که در توییتر منتشر شد، اعلام کرد که نخستوزیر "غیرقابل اعتماد است" و علیرغم ظاهر عمومیاش، "ماهیت واقعی او در هله ای از تاریکی است."سند همچنین السودانی را متهم کرد که به فضای سیاسی شیعه وفادار نبوده و به "محور قطری-ترکیهای" نزدیکتر است.اعلامیه السودانی همچنین موجب افزایش گمانهزنیها در مورد این موضوع شده که مخالفان نامزدی اش ممکن است به دنبال تأخیر در انتخابات یا درخواست تغییرات بیشتر در قانون انتخابات عراق باشند که میتواند چشماندازهای ترسیمی او را محدود کند. پس از تأیید تاریخ انتخابات ۱۱ نوامبر توسط کمیسیون عالی مستقل انتخابات (IHEC) در تاریخ ۹ آوریل، نماینده مجلس، سروه عبدالوهاب، در توییتر اعلام کرد که با هرگونه تأخیر مخالفت میکند و گفت که چنین اقدامی "تلاش برای مسدود کردن فرایند انتخابات و تمدید دوره این پارلمان غیرمولد خواهد بود."
امواج میدیا در ادامه یادداشت ادعایی اش آورد، در یک نمایش وحدت، السودانی و هادی العامری، رئیس سازمان بدر، در تاریخ ۱۹ آوریل برای بحث در مورد انتخابات دیدار کردند. دفتر نخستوزیر پس از ان بیانیهای منتشر کرد که تأکید میکرد هر دو طرف به برگزاری انتخابات در تاریخ توافقشده متعهد هستند. با این همه اعلامیه السودانی در زمانی منتشر میشود که اوضاع سیاسی عراق در حال تغییرات چشمگیر است. انتخابات پیش رو ششمین انتخابات از زمان حمله آمریکا به عراق در سال ۲۰۰۳ خواهد بود، اما اولین انتخابات است که تحت آخرین اصلاحات در قانون انتخابات برگزار میشود.اصلاحات انتخاباتی که در مارس ۲۰۲۳ تصویب شد، عراق را به یک سیستم تکدورهای در هر استان بازمیگرداند که از سیستم چندمنطقهای معرفیشده پس از اعتراضات در سال ۲۰۱۹ متفاوت است.منتقدان معتقدند که سیستم جدید، به نفع احزاب بزرگ است و این امر باعث میشود تا مستقلها و بلوکهای کوچکتر نتوانند نمایندگی مناسب پیدا کنند؛ موضوعی که نارضایتی گروههای معترض و سیاستمداران مستقل را برانگیخته است.
در این میان غیبت آشکار مقتدی صدر و جریان صدریها فضای حاکم را پیچیده تر کرده است. جریان صدریها در انتخابات ۲۰۲۱ به بزرگترین بلوک سیاسی تبدیل شد، اما از سال ۲۰۲۲ از فرآیند سیاسی خارج شده است. دعوت از صدر برای بازنگری در موضع خود در هفتههای اخیر افزایش یافته است. نامهای عمومی از سوی رئیسجمهور عراق، لطیف رشید، به رهبر شیعیان نشان داد که غیبت جریان صدریها باعث خواهد شد تا فرآیند سیاسی "ناتمام" باقی بماند. در پاسخ به این نامه، صدر تأکید کرد که همچنان انتخابات را تحریم کرده و گفت که این تحریم "نه به منظور تأخیر یا لغو انتخابات" است، بلکه تأسف میخورد که "مردم در انتخابات شرکت میکنند تنها برای انتخاب فساد و دزدان اموال عمومی." همزمان عمار حکیم، رهبر جریان حکمت، که بلافاصله پس از السودانی در فروم سلیمانیه صحبت کرد، همچنین از صدر خواسته است تا از تصمیم خود برای خروج از سیاست عراق بازنگری کند. حکیم گفت که "این انتخابات سرنوشتساز خواهد بود" و افزود که "مشارکت تمام نیروهای ملی، بهویژه مقتدی صدر، در این فرآیند ضروری است." غیبت جریان صدر احتمالاً این فرصت را برای دیگر نیروهای سیاسی شیعه فراهم کرده تا برای جذب پایگاه و حمایت وسیع رقابت کنند. با این حال، ابهام درباره تعهد صدر به تحریم انتخابات، کاندیداها را نگران کرده است.
به ادعای امواج میدیا، در چنین شرایطی بازگشت اخیر مصطفی الکاظمی، نخستوزیر پیشین عراق (۲۰۲۰-۲۰۲۲)، به عراق—که برای برخی از احزاب شیعه خوشایند نیست—باعث بروز بحثهایی در مورد بازچینی احتمالی ائتلافهای سیاسی در آینده شده است. به ادعای ناظران اگرچه این موضوع به یک کلیشه قدیمی تبدیل شده است، ناظران سیاسی دوباره پیشنهاد میکنند که عراق در آستانه یک دوراهی حساس قرار دارد. احمد ملا طلال، تحلیلگر سیاسی، در گفتگو با رسانه عراقی یو تی وی مدعی شد که هر حزبی که تحت رهبری السودانی باشد، ممکن است بیش از ۵۰ کرسی را در انتخابات نوامبر ۲۰۲۵ بهدست آورد، که به نخستوزیر کنونی و همپیمانان او دست برتری برای ورود به فرایند احتمالی دشوار تشکیل دولت خواهد داد. ائتلافهای انتخاباتی، که ممکن است شامل نامزدهای وابسته به جریان صدر باشد، احتمالاً در ماههای آینده واضحتر خواهند بود. با تصمیم چارچوب هماهنگی برای حفظ تقویم انتخاباتی، رقابت ممکن است بین احزاب تأسیسشده شدت یابد و نیروهای جدید مدنی که بهدنبال بهرهبرداری از خلأ ناشی از غیبت صدر هستند، در این عرصه ظهور کنند. اگرچه اصلاحات در قانون انتخابات بعید به نظر میرسد، هرگونه تغییر میتواند دینامیکهای انتخابات را دگرگون کند—که احتمالاً قدرت بلوکهای بزرگتر را تقویت کرده و مستقلها را به حاشیه خواهد راند. در هر صورت، دولت و کمیسیون انتخابات اکنون با چالش بزرگی مواجه هستند که شامل تضمین فرآیند معتبر و شفاف است تا اعتماد عمومی به نهادهای دموکراتیک عراق را بازسازی کنند.