مستاجری تنها یک شکل از زیستن نیست، بلکه زیستن در مرزهای اضطراب و نااطمینانی است؛ تجربهای که هر ساله با نزدیک شدن به زمان پایان قرارداد، ضربان قلب مستأجر را نه از شوق ماندن، بلکه از ترس افزایش نجومی اجاره یا اجبار به کوچ از خانهای که در آن خاطرهها شکل گرفته و رنگِ تعلق گرفته، تندتر میکند. این سبک زندگی، بیش از آنکه انتخاب باشد، تحمیلی است بر دوش کسانی که هر روز در سایه بیثباتی، آیندهای مبهم را به دوش میکشند.
خانهبهدوشی فصل غمانگیزتر این روایت است جابجاییهای مکرر، بستهبندی خاطرات، جدا شدن از همسایگان و گاه ناچار شدن به زندگی در خانهای کوچکتر یا محلهای دورتر، همه اینها فشار روانی سنگینی را به خانواده تحمیل میکند، کودک از مدرسهاش جدا میشود، روابط اجتماعی گسسته شده و حس امنیت در سایه ناپایداری محو میشود.
در شرایطی که بازار اجاره مسکن در همه جا به ویژه در کلانشهرها به یکی از معضلات بزرگ اقتصادی و اجتماعی تبدیل شده است، افزایش وام ودیعه مسکن بهعنوان یک اقدام راهبردی از سوی دولت، فرصتی تازه برای میلیونها مستاجر فراهم کرده؛ این تصمیم که با هدف کاهش فشارهای مالی مستاجران و تسهیل دسترسی آنها به مسکن مناسب اتخاذ شده بیشتر از اینکه یک تسهیلات بانکی ساده باشد گامی اساسی برای بهبود وضعیت اجتماعی و اقتصادی خانوادههایی است که سالهاست زیر بار سنگین هزینههای اجاره خانه از ابتداییترین نیازهای زندگی محروم ماندهاند.
افزایش وام ودیعه مسکن بهویژه در شرایطی که افزایش نرخ اجارهها و تورم اقتصادی بر زندگی اقشار کمدرآمد و متوسط فشار میآورد، تبدیل به یک ابزار مهم حمایتی شده؛ مستاجرانی که بسیاری از آنها از پرداخت ودیعههای سنگین عاجزند، با افزایش سقف این وام قادر خواهند بود تا هزینههای اولیه اجاره را تامین و از بسیاری از مشکلات اجتماعی ناشی از بیثباتی مسکن، مانند جابجاییهای مکرر و عدم امنیت روانی در خانه جلوگیری کنند.
این وام که در واقع بازتابی از توجه دولت به معیشت مردم و کاهش نابرابریهای اجتماعی است میتواند به طور قابل توجهی از فشارهای روانی و مالی مستاجران بکاهد چرا که زمانی که فرد یا خانوادهای در معرض از دست دادن خانه خود قرار میگیرد، علاوه بر دغدغههای اقتصادی، از دست دادن مکانی امن برای زندگی میتواند به مشکلات دیگری چون اضطراب، کاهش کیفیت زندگی، آسیب به روابط خانوادگی و حتی افت تحصیلی در فرزندان منجر شود، بنابراین افزایش وام ودیعه نه تنها یک راهکار مالی است بلکه بهطور غیرمستقیم به حفظ آرامش اجتماعی و کاهش آسیبهای روانی ناشی از نداشتن خانه مناسب نیز کمک میکند.
یکی از شهروندان زاهدانی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: من یک کارگر سادهام، که برای اینکه از پس مخارج زندگی بر بیام مجبور به کار از صبح تا شب هستم که تحت تاثیر این امر افزایش اجاره بهای مسکن بشدت زندگی من را تحت تاثیر قرار داده است.
محمد براهویی افزود: با توجه به سیر فزآینده قیمتهای اجاره مسکن و همزمان اعلام افزایش وام ودیعه مسکن روزنهای از امید در دل ما ایجاد شد تا دغدغه این بخش مهم زندگی کمتر شود.
یکی دیگر از شهروندان زاهدانی به خبرنگار ایرنا گفت: من و همسرم هر ۲ کار میکنیم و همچنان مستاجر هستیم از این رو یکی از مهمترین مزایای افزایش وام ودیعه مسکن کاهش فشار مالی بر مستاجرانی همچون ما است چرا که این وام به مستاجران کمک میکند تا توان پرداخت ودیعه (پیشپرداخت) را داشته باشند و در نتیجه از فشار اقتصادی ناشی از پرداخت مبالغ بالای ودیعه رهایی یابند، بهویژه برای افرادی که درآمد محدودی دارند.
حمزه جهانتیغی افزود: همچنین افزایش وام ودیعه مسکن میتواند به افراد کمدرآمد و یا کسانی که برای خرید خانه توان مالی کافی ندارند، کمک کند تا بهراحتی بتوانند مسکن مناسب اجاره کنند.
معاون مسکن و ساختمان ادارهکل راه و شهرسازی سیستان و بلوچستان گفت: وام ودیعه مسکن در سال ۱۴۰۴ در زاهدان مرکز استان به ۲ میلیارد و ۱۰۰ میلیون ریال و دیگر شهرستانها به یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون ریال و در روستاها به ۵۵۰ میلیون ریال افزایش یافته است.
ابوالفضل مهدیار به ۲ بسته کمک ودیعه مسکن مستاجران که در دومین جلسه شورایعالی مسکن از سوی وزارت راه و شهرسازی مطرح و به تصویب رسید، اشاره کرد و افزود: یکی از دستور کارهای این جلسه بررسی پیشنهاد بسته های کمک ودیعه مسکن مستاجران از سوی وزارتخانه بود که در آن این تسهیلات برای دهک های کم درآمد جامعه بصورت قرض الحسنه و برای بقیه با نرخ مصوب شورای پول و اعتبار پرداخت میشود.
وی ادامه داد: در این راستا سقف تسهیلات کمک ودیعه مسکن از ۸۰ همت(۸۰ هزار میلیارد تومان) به ۲۰۰ همت(۲۰۰ هزار میلیارد تومان) افزایش یافت بطوری که مستاجران ساکن در سیستان و بلوچستان میتوانند همگام با سایر مستاجران سراسر کشور برای ثبت نام وام ودیعه مسکن از طریق سامانه وزارت راه و شهرسازی اقدام کنند.
معاون مسکن و ساختمان اداره کل راه و شهرسازی سیستان و بلوچستان گفت: متقاضیان دریافت این تسهیلات باید در سامانه saman.mrud.ir بخش تسهیلات ودیعه مسکن، نام نویسی و مراحل و روند ثبت نام را طی کرده و مدارک مورد نیاز را بارگذاری کنند.
وی تاکید کرد: پس از تکمیل ثبتنام، متقاضیان باید مدارک لازم را به بانکهای مربوطه ارائه دهند تا فرآیند دریافت وام نهایی شود.
مهدیار با اشاره به شرایط بهره مندی از این وام نیز گفت: متقاضیان دریافت وام ودیعه باید متاهل یا سرپرست خانوار بوده و در حال حاضر فاقد مالکیت و همچنین دارای اجارهنامه رسمی و ثبت شده در سامانه ثبت معاملات املاک و اسکان و دارای کد رهگیری باشند.
وی تصریح کرد: مستاجرانی که از تسهیلات ودیعه مسکن تاکنون استفاده نکردند در اولویت برای دریافت تسهیلات بانکی مذکور هستند.