به گزارش مشرق، نشست خبری چهارمین اجلاس مجمع آمبودزمانهای کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی صبح امروز ۱۳ اردیبهشت ماه با حضور احمد رحمانیان قائم مقام سازمان بازرسی و رئیس مجمع آمبودزمانهای کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی برگزار شد.
آمبودزمان نهادی است که بهواسطه آن میتوان ابزار نظارت و بازرسی را عملیاتی کرد، به عبارتی دیگر آمبودزمان حلقه ارتباطی بین مردم و حکومت است و نقش میانجی و داوری را دارد که منافع مردم و دولت را سازش میدهد و از ضعیف در مقابل قدرتمند حمایت میکند.
رحمانیان در ابتدا با عرض تسلیت برای حادثه دیدگان بندر شهید رجایی و تبریک روز معلم و کارگر در خصوص اهمیت آمبودزمان گفت: معمولاً دستگاهها و جامعه سازمان بازرسی کشور را از بابت نظارت میشناسند اما در دل این وظیفه، وظیفه دیگری نیز مستقر بوده و آن وظیفه آمبودزمانی سازمان است. بر مبنای ماده واحده قانون عضویت دولت جمهوری اسلامی در مجامع بین المللی، سازمان بازرسی به عنوان نماینده جمهوری اسلامی از ابتدای دهه ٧٠ عضو این مجمع شده است.
قائم مقام سازمان بازرسی گفت: آمبودزمان نهادی است که به موجب قوانین عادی ایجاد شده و مرجع غیر قضائی برای رسیدگی غیر تشریفاتی به شکایت اشخاص از دستگاههای حاکمیتی ایجاد شده است.
رحمانیان گفت: وظیفه آن بررسی و تحقیق درباره شکایتهای مردمی است. در درجه اول اقدامات فراقانونی دستگاهها است. حمایت از حقوق و آزادیهای شهروندان و پیگیری شکایتها است. آمبودزمان یک نهاد واسطهای میان شهروندان و دولت است که به بهبود کیفیت حکمرانی کمک میکند.
وی ادامه داد: در آمبودزمان جمهوری اسلامی یک تفاوتی با سایر امبودزمانها دارد و آن این است که علاوه بر افکار عمومی، ضمانت اجرایی کیفری برای آن در نظر گرفته است. ضمن اینکه اگر سندی مطالبه شد الزام است که دستگاه مربوطه سند و مدارک را ارائه دهد که این مورد در سایر آمبودزمانهای سایر کشورها وجود ندارد.
رحمانیان گفت: آمبودزمان یک حلقه ترکیبی از مردم و دولتها است. از جهت یادداشت تفاهمات بیش از ١٠ یادداشت تفاهم نامه منعقد شده است. همچنین سازمان بازرسی تا به امروز در ٧ نهاد آمبودزمان بین المللی عضو بوده است.
رحمانیان در خصوص اینکه آیا برنامهای برای انتقال و معرفی تجاری آمبودزمانی جمهوری اسلامی ایران به مدعوین اجلاس در نظر گرفته است، گفت: برای انتقال تجارب سه اقدام ویژه را انجام دادهایم؛ در اول سایت آمبودزمان است که به تازگی فعال شده و از این طریق دستاوردها به زبان فارسی و انگلیسی به نمایش گذاشته شده، همچنین ١۴ کتب در این خصوص به نشر رسیده است. اقدام سوم نمایشگاهی است که در کنار برگزاری اجلاس در پیش داریم که تمام دستاوردهای به دست آمده را در این نمایشگاه به عرضه خواهیم گذاشت.
رحمانیان در پاسخ به سوالی درباره اینکه مدت زمان انتظار برای دریافت وام ازدواج خیلی طولانی است. حداقل شش الی هفت ماه و بلکه بیشتر، آیا سازمان بازرسی در این زمینه نظارتی دارد؟ گفت: سازمان بازرسی اولین تشکیلاتی که بر اساس تأکیدات ریاست قوه قضائیه تشکیل داد، قرارگاه نظارتی بود و مطالبه گری و راستی آزمایی را انجام داد. تسهیلاتی برای وامها اعم از ازدواج و فرزندآوری در نظر گرفته شد. در اثر پیگیری سازمان بازرسی، تمام عددی که قانونگذار برای این امر در نظر گرفت، صدرصد و بیشتر از صدرصد محقق شد.
وی افزود: علت اینکه متقاضیان در صف وام هستند، این است که مجلس میزان وام را افزایش داد اما در عین حال سقف تسهیلات را افزایش نداد. طبیعتاً کسانی که در نوبت بودند و کسانی که جدیداً ملحق میشوند نمیتوانند در سال جاری آن را دریافت کنند. راهکار این است که مجلس سقف دریافت تسهیلات را افزایش دهد و حداقل باید ۴۰۰ همت را افزایش دهد.