ایران سال هاست با بحران آب و ناترازی برق دست و پنجه نرم می‌کند

فرارو شنبه 13 اردیبهشت 1404 - 17:47
احداث کارخانه‌ها و صنایع آب بر بدون توجه به امکانات و منابع از مشکلات اصلی جامعه است. آبی که متعلق به محیط زیست و طبیعت است به صنایع اختصاص داده می‌شود. مانند هور العظیم و گاوخونی که در چند سال اخیر کمترین میزان ورودی آب را داشتند. انتقال آب شاید با نام شرب صورت بگیرد، اما صنعت برنده اصلی این جابه جایی آب در کشور و طبیعت بازنده نهایی آن است

فرارو-بحران آب این روز‌ها چالش اساسی کشور است.بر اساس تازه‌ترین داده‌های شرکت مدیریت منابع آب، ورودی سد‌های کل کشور به میزان ۳۷ درصد کاهش یافته و حجم ذخیره آب موجود در کشور نسبت به سال گذشته ۱۰ میلیارد متر مکعب کم شده است. در عین حال ناترازی در حوزه برق نیز باعث به وجود آمدن مشکلات اساسی در جامعه شده است.

به گزارش فرارو، با توجه به اهمیت موضوعات «دکتر حمیدرضا گودرزی»، نماینده شهرستان الیگودرز ، عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی و معاون سابق استاندار تهران در گفت‌و‌گو با فرارو به بررسی این وضعیت پرداخته است:

ناترازی برق و بحران آب در همه مناطق کشور دیده می‌شود

حمیدرضا گودرزی به فرارو گفت: «موضوع ناترازی در حال حاضر در همه حوزه‌ها وجود دارد و به یکباره رخ نداده است. مدیریت ناکارآمد در حوزه های مختلف سبب شده، کشور مانند دومینو درگیر ناترازی باشد. یک روز این ناترازی را در آب میبینیم و روز دیگر اخباری از ناترازی در حوزه برق شنیده می‌شود. ناترازی در حوزه برق مربوط به این روز‌ها نیست و از اوایل دهه ۹۰ توسط کارشناسان پیش بینی می‌شد، اما اقدامی برای مقابله با آن صورت نگرفت. در سایر حوزه‌ها نیز وضعیت به همین گونه است. ناترازی در حوزه‌های مختلف روی زندگی همه تاثیر گذاشته است. شما کشاورزی را در نظر بگیرید که تنها درآمد زندگی اش از فروش محصول است، اما باید با کم آبی و قطع برق دست و پنجه نرم کند یا کارخانه‌ای را تصور کنید که هر روز ساعات طولانی با قطع برق مواجه است، بالطبع تولید کاهش یافته و در آینده ما با حجم زیادی بیکار مواجه خواهیم بود.»

وی افزود: «انتقال آب از جایی به جای دیگر سال هاست بدون برنامه ریزی درست در حال انجام است، مانند انتقال آب از سرچشمه‌های زاینده رود و کارون به سایر مناطق که باعث مشکلات زیادی در مبدا و مقصد شده است. چشمه‌ها و قنات‌ها در مبدا خشک شده و زندگی عادی مردم با مشکل مواجه شده و وزارت نیرو نیز پاسخگو نیست. به عنوان مثال در طرح قمرود قرار بر این بوده که در مقصد ۱۸۰ میلیون متر مکعب برداشت شود و به حوزه بالادست نیز همین مقدار اختصاص یابد، اما در سال‌های اخیر حقابه منطقه مبدا به درستی پرداخت نشده است، ما این موضوع را در سایر خطوط انتقال نیز می‌بینیم. منابع کشور متعلق به همه است، اما استفاده از آنها باید به گونه‌ای باشد که مردم و محیط زیست کمترین آسیب را ببینند در عین حال بیشترین نفع به همه برسد. به نظر می‌رسد برنامه‌های اجرایی در زمینه انرژی با ظرفیت‌های کشور همخوانی نداشته  و تخصیص نادرست منابع باعث شده تا کشور با کم آبی و قطع برق مواجه باشد و زندگی مردم نیز مختل شود.»

دولت و مجلس به جای تمرکز بر مسائل حاشیه‌ای، باید به فکر حل مشکلات اجتماعی مردم باشند

نماینده مجلس دوازدهم اذعان کرد: «احداث کارخانه و صنایع در مناطقی که با کم آبی دست و پنجه نرم می‌کنند، باعث شده تا علاوه بر مصرف آب توسط صنایع، جمعیت افزایش پیدا کند و استفاده از آب نیز بیشتر شود. متاسفانه مشاهده شده در مناطقی از کشور که با کم آبی رو‌به‌رو است، دهکده‌های گردشگری احداث می‌شود و با انتقال آب از نقاط دیگر توسعه پیدا می‌کند. ناترازی انرژی در حال حاضر یک موضوع اجتماعی است که اگر تدبیری برای آن اندیشیده نشود، تبدیل به یک موضوع امنیتی خواهد شد. اگر چالش‌ها و مسائل انتقال آب به یزد حل می‌شد، کشور با آسیب به خط لوله‌ها و اعتراضات مدنی مواجه نمی‌شد.  عدم تخصیص حقابه به مبدا انتقال آب و هزینه آسیب‌ها در مناطق تحت تاثیر باعث شده، کشور همچنان با موضوعاتی مانند قطعی آب و اعتراضات دست و پنجه نرم کند.»

عضو کمیسیون عمران مجلس گفت: «احداث کارخانه‌ها و صنایع آب بر بدون توجه به امکانات و منابع از مشکلات اصلی جامعه است. آبی که متعلق به محیط زیست و طبیعت است به صنایع اختصاص داده می‌شود. مانند هور العظیم و گاوخونی که در چند سال اخیر کمترین میزان ورودی آب را داشتند. انتقال آب شاید با نام شرب صورت بگیرد، اما صنعت برنده اصلی این جابه جایی آب در کشور و طبیعت بازنده نهایی آن است. اگر برای حل ناترازی‌ها تا خرداد و تیر در سطح کلان برنامه ریزی نشود، کشور با قطعی برق در ساعات طولانی و جیره بندی آب مواجه خواهد بود. استفاده از انرژی‌های تجدید پذیر یک راه حل منطقی برای جبران ناترازی هاست، اما نوع اجرای و توسعه این انرژی‌ها در سطح کلان فقط روی کاغذ است و عملی شدن آن‌ها یک روند چند ساله است که با شرایط فعلی بعید است به زودی در کشور اجرا شود. برداشتن تحریم‌ها و رابطه با دنیا به نفع همه مردم است، اما تمام مشکلات کشور با مذاکره حل نمی‌شود، برخی از چالش‌هایی که در کشور وجود دارد ناشی از نوع نگاه به مسائل و موضوعات در داخل است مانند مساله ناترازی ها. مجلس و دولت اگر تمرکز را از سایر مسائل مانند آمریکا و حجاب کم کنند و به موضوعات مختلف مردم اهمیت دهند، مساله ناترازی‌ها حل خواهد شد.»

منبع خبر "فرارو" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.