وحید جلالزاده شامگاه شنبه، ۱۳ اردیبهشت در نشست شورای اداری استان فارس به ارائه گزارشی از فعالیتهای وزارت امور خارجه پرداخت و گفت: وزارت امور خارجه میتواند موتور محرکه و پیشران سایر اعضای دولت باشد چرا که پیشانی کار نظام جمهوری اسلامی در خارج از کشور و سازمانهای بینالمللی است.
وی افزود: در مباحث مختلف اعم از بحث سرمایهگذاری و روابط خارجی ایرانیان خارج از کشور و هر آنچه در دنیا رخ میدهد و ما باید سهمی داشته باشیم، وزارت خارجه میتواند نقشآفرینی کند.
جلالزاده با یادآوری اینکه هنوز از عمر دولت چهاردهم بیش از هشت ماه نگذشته است لذا برنامههایی که پیگیری میکنیم تا دستیابی به نتیجه قابل ملموس زمان نیاز دارد، گفت: وزارت امور خارجه سیاستهای مختلفی در دولت چهاردهم دارد که یکی از آنها سیاست همسایگی و توجه به شرق و آفریقا و برخی حوزههاست که بعضاً در دولت با فراز و نشیب مواجه است.
معاون کنسولی و امور مجلس و ایرانیان وزارت امور خارجه با بیان اینکه استان فارس استان معین آفریقاست اما این مسئله در برخی دولتها به فراموشی سپرده شد، افزود: امروز در دولت چهاردهم قریب به دو میلیارد دلار با قاره آفریقا مراوده داریم.
وی با تصریح اینکه دولت چهاردهم بنا دارد تا به همه نقاط دنیا با یک چشم نگاه کند و آن چشم تأمین منافع ملی است و هرکجا که منافع ملی ما ایجاب میکند، باید روابط خود را گسترش دهیم، افزود: با اکثر کشورهای دنیا روابط خوبی داریم. برخیها میگویند ایران با دنیا قهر است و ارتباط ندارد، اگر دنیا را سه چهار کشور بدانیم این حرف شاید درست باشد اما دنیا گسترده است و جمهوری اسلامی با اکثر کشورها ارتباط خوبی دارد؛ البته مشکلاتی وجود دارد که موجب شده است سطح روابط کم و زیاد شود که تلاش دولت این است که روابط را بیشتر کنیم.
جلالزاده با اشاره به مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا اظهار کرد: آمریکا خواستار مذاکره مستقیم و قلدرمآبانه و از بالا به پایین و ارباب رعیتی بود که اگر میپذیرفتیم نتیجه همان بود که رهبر معظم انقلاب فرمودند و اگر نمیپذیرفتیم جمهوری اسلامی به این متهم میشد که با مذاکره قهر است و در دنیا قطعا علیه ما استفاده میشد. ما در هیچ دورهای میز مذاکره را ترک نکردیم لذا موافقت نظام با مذاکره غیرمستقیم و آن هم در محلی که ما انتخاب کرده و کشور واسطی قرار دادیم، آمریکاییها پذیرفتند که مذاکره کنند.
وی با تأکید بر اینکه وزارت امور خارجه تمام تلاش خود را کرده است که هیچگاه موضوع مذاکره را به عنوان موضوع اول کشور قرار ندهد، افزود: وزارت امور خارجه دهها کار دارد و یکی از آنها مذاکره است؛ نباید اینگونه باشد که بگویند وزارت برجام یا مذاکرات.
معاون کنسولی و امور مجلس و ایرانیان وزارت امور خارجه بیان کرد: در دور دوم مذاکرات مقداری مباحث ملموستر جلو رفت و اعلام کردیم اگر دغدغه آمریکا فقط سلاح است، همانطور که رهبری اعلام کردند ما به دنبال سلاح هستهای نیستیم اما هیچ صحبتی از مسائل دفاعی و منطقهای از سوی آمریکاییها در این دور مطرح نشد اما در دور سوم و قبل از شروع مذاکرات، آمریکاییها گفتند ما به دنبال صفرسازی غنیسازی ایران هستیم.
وی با تأکید بر اینکه ما از مذاکره فرار نمیکنیم و منطق و اصول ما مشخص است، افزود: ما آماده هستیم که به یک توافق برسیم اما شروطی داریم؛ یکی اینکه باید عزت ملت ایران حفظ شود و ما از غنیسازی و توانمندی هستهای و توانمندی دفاعی خودمان عقبنشینی نمیکنیم و درباره منطقه و خارج از اهداف کشورهای منطقه هم گفتوگو نمیکنیم. اینها سیاست همیشگی جمهوری اسلامی بوده است.
جلالزاده در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه استاندار فارس به شدت دنبال این بودند که از ظرفیتهای اقتصادی استان برای روابط خارجی استفاده کنند، گفت: وزیر امور خارجه ادبیاتی مطرح کرد که برای نخستین بار در کمیسیون امنیت ملی مجلس مطرح شد و مورد استقبال قرار گرفت و دیپلماسی اقتصادی استان و مربوط به استاندار است.
معاون کنسولی و امور مجلس و ایرانیان وزارت امور خارجه با تصریح اینکه دیپلماسی اقتصادی در استانها خیلی جدی گرفته نشده است، گفت: در دورههای قبل در وزارت امور خارجه، استانها جدی گرفته نشدند البته نمیگوییم سفرا رفت و آمد نداشتند یا استانداران به کشورهای دیگر سفر نکردهاند اما برآیند این سفرها چیزی نبوده که مورد انتظار بوده است.
وی با اشاره به نامگذاری سال به نام سرمایهگذاری برای تولید اظهار کرد: در کنار سرمایهگذاری خارجی، میتوانیم سرمایهگذاری داخلی خوبی هم انجام دهیم. کلیاتی که استاندار فارس درباره ظرفیتهای سرمایهگذاری اعلام کردند، ما را ترغیب کرد که نخستین اجلاسیه دیپلماسی اقتصادی را در شیراز برگزار کنیم.
جلالزاده با بیان اینکه در استانها ظرفیتهای زیادی وجود داد، گفت: بنا داریم ظرفیتهای داخلی را با روابط خارجی که همان دیپلماسی اقتصادی است، گره بزنیم و اگر این اتفاق بیفتد، قطعا منشأ اثر خواهد بود.
معاون کنسولی و امور مجلس و ایرانیان وزارت امور خارجه، زمان برگزاری اجلاس مذکور را روزهای اول و دوم خرداد سال جاری اعلام کرد و گفت: اصلا بنا نداریم که یک جلسه به صرف سخنرانی و دانشگاهی برگزار کنیم بلکه باید بتوانیم خروجی مناسبی از این جلسه بگیریم.
وی در ادامه از مسئولان فارس خواست تا به دفتر وزارت خارجه در استان توجه داشته و از ظرفیتها و روابطی که میتواند برای استان ایجاد کند، استفاده کنند و سپس افزود: دستگاههای مهم استان حتما با این دفتر ارتباط همیشگی داشته باشند.
جلالزاده ادامه داد: در برخی استانها شورای روابط اقتصاد خارجی درست کردیم که رئیس آن استاندار است و برخی سازمانها در آن عضو هستند و ماهانه آنچه در حوزه دیپلماسی اقتصادی و سرمایهگذاری میگذرد را مرور میکنند.