رفت و برگشت قیمت دلار و درهم/ بازار ارز سردرگم؛ کفه تقاضا سنگین شد/ پیش‌بینی قیمت دلار امروز ۱۴ اردیبهشت 1404

اقتصادنیوز یکشنبه 14 اردیبهشت 1404 - 10:33
اقتصادنیوز: بازار ارز پس از انتشار خبر تعویق دور چهارم مذاکرات ایران و آمریکا، دچار تلاطم‌های شدیدی شد و قیمت دلار و سایر ارزها نوسانات محسوسی را تجربه کردند. آیا این نوسانات ادامه‌دار خواهد بود یا بازار به ثبات خواهد رسید؟
عکس: اقتصادنیوز/ دانیال شایگان

به گزارش اقتصادنیوز، بازار ارز در حالی معاملات روز یک‌شنبه را آغاز می‌کند که در نخستین روز هفته، یکی از پرالتهاب‌ترین هفته‌ها را در ماه‌های اخیر استارت زد و پس از انتشار خبر تعویق غیرمنتظره دور چهارم مذاکرات ایران و آمریکا در روز پنجشنبه، فضای کلی بازار دچار تلاطم شد و واکنش‌ها به این شوک سیاسی، به‌سرعت در قیمت دلار و سایر ارزها نمایان شد.

نرخ اسکناس آمریکایی با عبور ناگهانی از پنج کانال قیمتی، به محدوده کانال ششم کریدور هشتم رسید و بسیاری از معامله‌گران را در شوک فرو برد. این روند نه‌تنها به‌دلیل ناامیدی از مذاکرات بلکه در نتیجه کاهش محسوس عرضه ارز و تشدید نااطمینانی‌های سیاسی بود.

تحلیلگران معتقدند فضای حاکم بر بازار، دیگر از جنس امید به گشایش دیپلماتیک نیست. از زمان فروکش کردن انتظارات مثبت ناشی از دور سوم مذاکرات، حال و هوای بازار ارز به‌تدریج از "انتظار" به "احتیاط مضطربانه" تغییر پیدا کرده است.

روز گذشته قیمت دلار بدون تغییر نسبت به معاملات پشت‌خطی شب جمعه، در کف کانال پنجم از کریدور هشتم بازگشایی شد. اما این سکون دوام نیاورد و دلار در نیمه نخست معاملات با حرکتی صعودی به میانه کانال ششم رسید. این حرکت صعودی، بازتابی از واکنش سریع بازار به فضای سیاسی متزلزل بود؛ هرچند در ادامه روندی معکوس بر بازار حاکم شد و قیمت دوباره به کانال پنجم بازگشت. این عقب‌نشینی تا پله دوم کانال ادامه یافت و پس از آن، با نوسانی مثبت، دلار بار دیگر به کف کانال ششم برگشت.

دلار هرات هم معاملات روز شنبه با گپ مثبت آغاز کرد و در پله هفتم کانال چهارم کریدور هشتم بازگشایی شد و در ادامه با جهشی چهار کاناله تا پله دوم کانال هشتم صعود کرد. این حرکت سریع، نشان از هیجان و فشار خرید شدید در ساعات ابتدایی معاملات بود. با این حال، بازار نتوانست این روند را حفظ کند و با تغییر مسیر، ابتدا به کانال ششم عقب‌نشینی کرد و سپس وارد کانال پنجم شد و در ادامه، با بازگشت مجدد تقاضا، قیمت دلار تا پله سوم کانال ششم بالا رفت و در آن محدوده معامله شد.

این رفتار نشان‌دهنده بی‌ثباتی روانی بازار هرات در واکنش به اخبار سیاسی و انتظارات متناقض فعالان بازار بود؛ جایی که هر نشانه‌ای از گشایش یا تشدید فشار می‌تواند نوسانی شدید ایجاد کند.

قیمت درهم امارات هم روز شنبه با گپ مثبت ۱۴۰۰ تومانی نسبت به معاملات پنج‌شنبه در سطح ۲۳ هزار و ۸۰۰ تومان بازگشایی شد و در ابتدای معاملات، رشدی ۱۰۰ تومانی را تجربه کرد، اما خیلی زود فاز نزولی به خود گرفت و قیمت به ۲۳ هزار و ۵۵۰ تومان عقب نشینی کرد. در ادامه معاملات این روند کاهشی ادامه یافت و قیمت تا سطح ۲۳ هزار و ۳۵۰ تومان پایین آمد. با رسیدن به این سطح حمایتی، بازار بار دیگر شاهد ورود خریداران بود و قیمت درهم تا نزدیکی نرخ اولیه روز یعنی ۲۳ هزار و ۸۰۰ تومان افزایش یافت و اما دوباره کاهشی شد و در نرخ 23 هزار و 350 تومان معاملات را به پایان برد.

از سوی دیگر، در بازار رسمی ارز هم روز شنبه شاهد افت جزئی نرخ‌ها بودیم. طبق اعلام مرکز مبادله ایران، نرخ دلار به ۷۰ هزار و ۹۷۵ تومان رسید و نرخ حواله‌ای آن ۶۹ هزار و ۴۱ تومان ثبت شد. یورو با گپ منفی، در سطح ۸۰ هزار و ۴۰۷ تومان معامله شد و نرخ حواله‌ای آن ۷۸ هزار و ۲۱۶ تومان بود. درهم امارات هم با قیمت رسمی ۱۹ هزار و ۳۲۶ تومان و حواله‌ای ۱۸ هزار و ۷۹۹ تومان معامله شد.

این کاهش‌ قیمت‌ها در بازار رسمی، در شرایطی اتفاق افتاد که بازار آزاد واکنش‌های پرنوسان‌تری به فضای سیاسی نشان داد. به‌نظر می‌رسد همچنان فاصله میان نرخ رسمی و آزاد در حال تعمیق است؛ شکافی که اگر مدیریت نشود، می‌تواند در روزهای آینده تأثیر بیشتری بر انتظارات عمومی و معاملات داشته باشد.

به گزارش اقتصادنیوز، در بازار رمزارزها، بیت‌کوین روز شنبه را با نوساناتی معنادار پشت سر گذاشت؛ به‌طوری که پس از آغاز معاملات در محدوده ۹۶ هزار دلار، به‌دلیل فشار فروش، تا پله نهم کانال ۹۵ هزار دلار کاهش یافت، اما با ورود تقاضای جدید، روندی صعودی در پیش گرفت و تا سطح ۹۶ هزار و ۴۰۰ دلار رشد کرد، هرچند این رشد دیری نپایید و قیمت دوباره با فشار عرضه به محدوده ۹۵ هزار و ۹۹۵ دلار بازگشت.

تحلیلگران تکنیکال معتقدند که روند بیت‌کوین در روزهای آینده به شدت به رفتار آن در دو سطح کلیدی بستگی دارد؛ به‌طوری که در صورت حفظ حمایت در پله هشتم کانال ۹۵ هزار دلار (یعنی حوالی ۹۵٬۲۰۰ دلار)، می‌توان به برگشت قیمت تا مقاومت اول در سطح 96 هزار و 800 دلار و در صورت عبور از آن، حتی تا سقف تاریخی 98 هزار و 500 دلار امیدوار بود؛ اما اگر حمایت 95 هزار و 200 دلار شکسته شود، مسیر برای افت تا سطح پایین‌تری همچون 94 هزار دلار هموار خواهد شد.

در همین حال، قیمت تتر در بازار ریالی تحت تأثیر فضای پرریسک سیاسی و رشد دلار آزاد، روز شنبه بین دو محدوده 83 هزار و 365 تومان تا 86 هزار و 600 تومان در نوسان بود و در زمان نگارش این گزارش، در نرخ 85 هزار و 400 تومان معامله شد.

کارشناسان فنی بر این باورند که تتر با عبور از مقاومت 86 هزار و 800 تومان می‌تواند به‌سوی سطح بالاتری در حوالی 88 هزار و 500 تومان حرکت کند، اما در صورتی که حمایت کلیدی 83 هزار تومان از دست برود، افت قیمت تا محدوده 81 هزار و 200 تومان دور از انتظار نخواهد بود. بر این اساس، در شرایطی که نااطمینانی‌های ژئوپلیتیکی و اقتصادی به اوج خود رسیده‌اند، بیت‌کوین و تتر هرکدام به‌نوعی بازتاب‌دهنده اضطراب معامله‌گران و تلاش آن‌ها برای حفظ ارزش دارایی‌هایشان در برابر ریسک‌های بیرونی هستند.

 

با این همه، براساس پیگیری اقتصادنیوز و ارزیابی تحلیلگران بازار ارز، تحلیلگران تکنیکال چشم‌انداز کوتاه‌مدت بازار ارز را همچنان پرریسک و مستعد نوسان می‌دانند و محدوده کانال پنجم از کریدور هشتم به‌عنوان نخستین سطح حمایت کلیدی دلار مطرح شده که در صورت شکسته شدن آن، بازگشت قیمت به کانال‌های پایین‌تر دور از ذهن نیست. در مقابل، پله دوم از کانال هفتم کریدور هشتم، مرز مقاومتی دلار محسوب می‌شود که اگر شکسته شود و شاهد تثبیت بالای آن باشیم، راه را برای صعود قیمت دلار به محدوده کانال هشتم از کریدور هشتم باز می‌شود.

رفتار قیمت دلار هرات در روز شنبه نشان‌دهنده حضور یک جریان پرنوسان و شکننده در بازار است که به شدت تحت تأثیر فضای روانی ناشی از اخبار سیاسی قرار دارد. جهش اولیه قیمت تا پله دوم کانال هشتم، به‌ویژه در نیمه اول معاملات، حاکی از وجود فشار خرید و تقاضای سفته‌بازانه بود؛ اما بازگشت سریع به کانال‌های پایین‌تر، نشانه‌ای از عدم اطمینان معامله‌گران به پایداری این رشد است.

اگر قیمت دلار هرات بتواند خود را بالای پله سوم کانال ششم تثبیت کند و از سد مقاومت کوتاه‌مدت در میانه کانال ششم کریدور هشتم عبور کند، احتمال حرکت به سمت کف کانال هشتم و حتی پله اول کانال نهم دور از ذهن نخواهد بود. تحلیلگران تأکید می‌کنند در صورتی که فشار فروش در بازار افزایش یابد و قیمت دلار هرات به زیر پله اول کانال پنجم سقوط کند، سناریوی بازگشت به کانال‌های پایین‌تر فعال خواهد شد. اما در شرایط فعلی، تداوم نوسان در کانال ششم محتمل‌ترین سناریو در کوتاه‌مدت ارزیابی می‌شود.

همچنین معامله گران فنی محدوده ۲۳ هزار تومان را سطح حمایت کلیدی برای درهم می‌دانند و افت قیمت به زیر این سطح می‌تواند دروازه‌ای به‌سوی کانال‌های پایین‌تر باز کند. در سمت مقابل، مرز مقاومت درهم در محدوده ۲۳ هزار و ۹۰۰ تومان قرار دارد و تثبیت بالای آن، می‌تواند امیدها به ادامه روند صعودی را افزایش دهد.

به عقیده فعالان بازار، آنچه در روز شنبه رقم خورد، یک بی‌عملی معنادار از سوی بازارساز بود. تحلیل‌ها در میان فعالان بازار به سه گروه تقسیم شده‌ است؛ عده‌ای معتقدند بازارساز از مداخله پرهیز کرده تا با خروج منابع دلالی، نوعی «پالایش پول‌سوزانه» رخ دهد. گروهی دیگر خوش‌بین‌تر هستند و تصور می‌کنند سکوت بازارساز ناشی از اطمینان به بازگشت قیمت با ورود یک خبر مثبت سیاسی است و گروه سوم بر این باورند که حتی نهادهای رسمی از شتاب بازار ارز غافلگیر شده‌اند و فعلاً در حال بررسی وضعیت هستند.

بنابر ادعای معامله‌گران، در کنار همه این عوامل، داده‌ها از رشد چشمگیر تقاضا در بازار روز شنبه حکایت دارد؛ موضوعی که نشان می‌دهد بسیاری از بازیگران، علی‌رغم احتمال تزریق خبرهای امیدوارکننده، ترجیح می‌دهند در روند صعودی بازار جا نمانند. این گروه به‌خوبی آگاهند که در شرایط فعلی، انتشار حتی یک شایعه منفی کافی است تا بازار بار دیگر با نوسانی سنگین مواجه شود.

منبع خبر "اقتصادنیوز" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.