نیلوفر مولایی: حدود یک ماه تا برگزاری انتخابات اجلاسیه دوم هیأت رئیسه مجلس دوازدهم، باقی مانده اما برخی تحرکات در مجلس دوازدهم حاکی از آن است که نمایندگان مجلس وارد فاز انتخابات هیأت رئیسه شده اند.
اهالی پارلمان، ۴ بار در هر دوره از مجلس، هیأت رئیسه را انتخاب می کنند و انتخاب رئیس مجلس مهمترین بخش از این رقابت سالانه است.
قالیباف، قربانی تیرماه ۱۴۰۳ می شود یا...؟
تا به اینجای کار هنوز اسامی نامزدهای انتخابات هیأت رئیسه مشخص نیست. با این حال، قالیباف یکی از نامزدهای قطعی ریاست مجلس است و برای رسیدن به این کرسی راه اگر نتوان گفت خیلی سخت اما راحتی را نیز پیش رو ندارد. در واقع حواشی قالیباف آنقدر زیاد است که جایگاه او برای ریاست متزلزل بوده و هر سال با هزار و یک اما و اگر، در سمتش ابقا می شود. بررسی ها هم نشان می دهد که عدم انصراف قالیباف در انتخابات ریاست جمهوری و عدم توافق او با سعید جلیلی در جلسه انتخاباتی مشهد، می تواند تبدیل نقطه انتقام تندروها از مرد شماره یک پارلمان شود.
همچنین، همکاری قالیباف با دولت پزشکیان در هنگام متوقف شدن قانون عفاف و حجاب و عدم ابلاغ آن، کمک به برداشته شدن گام اول فیلترینگ و رأی آوری کامل کابینه چهاردهم در مردادماه ۱۴۰۳، بهانه ای برای مخالفت تندروها با ریاست دوباره او است. از سوی دیگر، برخی از نمایندگان مجلس، نوع ریاست قالیباف را پادگانی توصیف می کنند که می توانند با قرار گرفتن در کنار تندروها، باعث ریزش رأی او شوند.
با این حال، از زمانی که پای قالیباف به ساختمان هرمی شکل بهارستان باز شده تا به الآن، اما و اگرهایی برای رسیدن او به صندلی شماره یک وجود داشته است، لیکن او همواره توانسته از حواشی پیرامونش عبور کرده و ریاست خود بر پارلمان را حتی با رأی کمتر تثبیت کند. به بیان دیگر، گرچه اصولگرایان در این مجلس نیز دست بالا را دارند اما چنددستگی بین آنها و همچنین قرار گرفتن اصلاح طلبان و مستقلین پشت سر او می تواند باعث حفظ شدن جایگاه او شود.
رقبای قالیباف چه کسانی هستند؟
برخی خبرهایی که از گوشه و کنار به گوش می رسد حکایت از آن دارد که برخی از چهره های مجلس عزم خود را برای رسیدن به کرسی ریاست جزم کرده اند. محمود نبویان که سال ها سابقه نمایندگی مجلس را در کارنامه خود دارد و بعید به نظر نمی رسد با تکیه بر رأی اولش در تهران خود را وارد گود رقابت کند. هر چند که نام نبویان در خرداد ماه سال گذشته نیز شنیده می شد اما او کاندیدا نشد و از در همراهی با قالیباف درآمد.
نبویان خود یکی از چهره های طیف پایداری در مجلس شناخته می شود اما اخیرا، به یکی از منتقدان تندروی تبدیل شده است. خاصه آنکه او با انتشار فیلم هایی درباره قانون عفاف و حجاب و مذاکره غیر مستقیم ایران و آمریکا از رفتارهای افراطی انتقاد کرد و از تصمیم نظام حمایت کرد.
منوچهر متکی، نماینده تهران هم که پس از کسب ۵ رأی در اجلاسیه اول سیاست سکوت را پیشه کرده و بعید است که بخواهد بار دیگر ریسک کاندیدا شدن را به جان بخرد؛ با این حال، نامش در لیست نامزدهای احتمالی مجلس به چشم می خورد.
همچنین در میان چهره هایی که پتانسیل کاندیداتوری برای کرسی ریاست مجلس دارند، نام علاءالدین بروجردی نماینده لارستان هم مطرح می شود. او که بیست و دومین سال حضور در پارلمان را تجربه می کند، از جمله کسانی که است هم مورد قبول اصولگرایان است و هم مورد حمایت مستقلین. از همین رو می تواند کمی فضا را به نفع خود تغییر بدهد. هرچند برخی خبرها نیز حکایت از آن دارد که بروجردی با تکیه به حمایت فراکسیون مستقلین ممکن است که وارد بده بستان های سیاسی با قالیباف شود و به اضافه حمایت از کرسی ریاست قالیباف، سهم هایی را از هیات رئیسه نصیب این فراکسیون کند.
با این وجود، هنوز زمان زیادی تا انتخابات هیأت رئیسه باقی مانده و ممکن است لیست اسامی نامزدهای این انتخابات، تغییر کند. باید صبر کرد و دید آیا قالیباف می تواند باز هم با دادن سهم در برخی از کرسی ها، از مهلکه انتقام پایداری ها فرار کند یا بدون امتیاز دادن میتواند باز هم به کرسی ریاست تکیه بزند.
۲۷۲۱۵