به گزارش خبرآنلاین، پیش از سفر دونال ترامپ، رئیس جمهور آمریکا به برخی کشورهای منطقه که حدود یک هفته دیگر (۲۳ اردیبهشت) انجام میشود، روزنامه معاریو با شای هر زوی، رئیس بخش بینالملل و خاورمیانه در موسسه سیاست و استراتژی دانشگاه رایشمن هرتزلیا و مدیر کل سابق وزارت امور راهبردی رژیم صهیونیستی، در خصوص سفر ترامپ و پیامدهای آن برای رژیم صهیونیستی گفتوگو کرد.
به گزارش ایرنا، بر اساس گزارش معاریو، هرزوی در این گفتوگو در خصوص سفر ترامپ به برخی کشورهای منطقه اظهار کرد: پس از سفر ترامپ به رم، برای شرکت در مراسم خاکسپاری پاپ فرانسیس، این دومین سفر ترامپ به خارج از ایالات متحده است.
وی با تصریح بر اینکه این سفر به نوعی نشاندهنده اهمیت زیاد رئیس جمهور آمریکا به کشورهای حوزه خلیج فارس است، گفت: ترامپ در دوره اول ریاست جمهوری، در سفر نخستینبار خود به عربستان سعودی به اسرائیل نیز سفر کرد. ولی این بار، حداقل در این مرحله، قرار نیست به اسرائیل بیاید. زوی افزود: این اقدام ترامپ با توجه به بنبست رسیدن مذاکرات با حماس نشان میدهد که وی هیچ فایده خاصی از سفر به اسرائیل نمیبیند.
وی همچنین در این مصاحبه گفت: سفر ترامپ به برخی کشورهای حوزه خلیج فارس، همانطور که در فعالیتهای وی در عرصه جهانی به طور کلی مشهود است، اولویتهای سیاست خارجی وی و ارتقای همکاری اقتصادی را نشان میدهد. زوی افزود: انتظار میرود که رئیس جمهور آمریکا در طول سفر به عربستان سعودی، قراردادهای بزرگی برای فروش سیستمهای تسلیحاتی پیشرفته امضا کند و این مسئله ممکن است برتری نظامی ارتش (رژیم) اسرائیل را تهدید کند.
علاوه بر این، ترامپ ممکن است به درخواستهای محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، برای توسعه یک برنامه هستهای غیرنظامی پاسخ مثبت دهد. با این حال، هرچند مشخص نیست که توافقات هستهای توسعه قابلیتهای غنیسازی اورانیوم در خاک عربستان سعودی را نیز شامل شود ولی این مسئله خطر بالقوه برای اسرائیل است.
رئیس بخش خاورمیانه دانشگاه رایشمن تأکید کرد: نگرانی اصلی (رژیم) اسرائیل این است که توافق احتمالی آمریکا و عربستان سعودی در خصوص توسعه برنامه هستهای غیرنظامی، پایه و اساس توسعه یک برنامه هستهای نظامی در آینده را بنا خواهد کرد. زوی همچنین گفت: سخنان بن سلمان در خصوص ایران که گفته بود، اگر ایران به سلاح هستهای دست یابد، عربستان نیز برای دستیابی به چنین سلاحهایی تلاش خواهد کرد، نگرانی اسرائیل را دو چندان کرده است.
رئیس بخش خاورمیانه رایشمن در مصاحبه با معاریو هشدار داد که این توافقات به مسابقه تسلیحات هستهای در سراسر خاورمیانه منجر خواهد شد و در همین ارتباط کشورهایی مانند مصر و ترکیه نیز حاضر نخواهند بود از تسلیحات هستهای نظامی عقب بمانند.
بنا به گزارش معاریو، وی همچنین سفر ترامپ به عربستان سعودی را فرصت بزرگی برای اسرائیل دانست و اظهار کرد که این رژیم میتوانست با این فرصت روند توافق عادیسازی روابط خود با عربستان سعودی را پیش ببرد و با ایجاد دگرگونی و تحول در نظم خاورمیانه، راه را برای امضای توافقنامههای مشابه با سایر کشورهای عربی و مسلمان هموار کند. وی افزود: با این حال، در حال حاضر، به نظر میرسد که (رژیم) اسرائیل در مسیر دوراهی توافق برای عادیسازی روابط با عربستان سعودی قرار گرفته است.
به گفته هر زوی، رژیم صهیونیستی در حال حاضر برای عادیسازی روابط خود با مانع بزرگی مواجه است. از سویی بن سلمان برای پیشبرد این توافق دو شرط مهم یعنی پایان دادن به جنگ غزه و ارائه یک افق سیاسی به فلسطینیها را تعیین کرده است. از طرف دیگر مردم این کشور از زمان شروع جنگ غزه (۱۵ مهر ۱۴۰۲)، مخالفت فزایندهای نسبت به عادیسازی روابط خود با اسرائیل نشان دادهاند.
بنابراین، تا زمانی که بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی از اقدام برای اجرای هر دو شرط خودداری کند، سعودیها با هر تریبون ممکنی برای عادیسازی مخالفت خواهند کرد. در همین راستا، مقامات سعودی به دلیل حساسیت مردم عربستان و نیز جهان عرب حتی پیامهایی را به کاخ سفید منتقل کردهاند که ترامپ باید در سفر خود از مطرح کردن این موضوع در مذاکرات با عربستان سعودی خودداری کند.
زوی گفت: در واقعیت کنونی، به نظر میرسد که شکاف بین سیاستهای آمریکا و اسرائیل در مورد تعدادی از مسائل کلیدی در حال افزایش است. اصرار ترامپ در مورد مسئله پیشبرد مذاکرات توافق هستهای با ایران و امتناع از پیگیری روند عادیسازی روابط با کشورهای عربی آشکارا نشان میدهد است که (رژیم) اسرائیل در حال فاصله گرفتن از سیاست آمریکا است.
افزون بر این، اسرائیل با توجه به تداوم جنگ در غزه و امکانپذیرنبودن عادیسازی روابط با عربستان سعودی، با خطر بسیار بزرگ و مهم تصمیم ترامپ برای پیشبرد توافقهای دوجانبه با عربستان سعودی در زمینه برنامه هستهای مواجه است.
به گفته رئیس بخش خاورمیانه دانشگاه رایشمن، با این وجود، اسرائیل بر سر یک دوراهی بسیار سخت قرار گرفته است؛ از یک سو، رژیم صهیونیستی با گزینه پایان دادن به جنگ، آزادی ۵۹ اسیر باقیمانده و تعمیق اتحاد راهبردی با کشورهای عربی مواجه است و این رژیم در این مسیر میتواند با بازگشت به مسیر قدرت راهبردی و جامع بیشترین تهدیدات را علیه ایران متمرکز کند.
از سوی دیگر، تصمیم نتانیاهو برای تداوم و گسترش جنگ در غزه منجر به این میشود که اسرائیل قطار عادیسازی روابط خود با کشورهای عربی را از دست دهد و با فرورفتن در باتلاق غزه و جنگی طولانی بدون پایانی نامعلوم، احتمال آزادی اسیران اسرائیلی را نابود کند.
زوی با توجه به این مسائل نسبت به آینده رژیم صهیونیستی هشدار داد و تأکید کرد که این رژیم اکنون باید اولین قدم و فوریترین و مهمترین اقدام خود را در این زمینه اجرا کند.
۳۱۰۳۱۰