به گزارش فارس، شصتوسومین دوره اعطای جایزه البرز، امروز ۱۵ اردیبهشتماه در مرکز همایشهای بینالمللی صداوسیما و با حضور محمدرضا عارف، معاون اول رئیس جمهور و حسین افشین، معاون علمی و فناوری رئیس جمهور برگزار شد.
در این مراسم، ۶۳ نفر از دانشمندان، فناوران و مخترعان، طلاب و دانشجویان با دریافت تندیس البرز و جایزه نقدی تکریم شدند. همچنین از ۴ چهره برجسته علمی کشور، یعنی عبدالرضا سیمچی، چهره برتر نانومواد و دانشمند برتر علوم مهندسی، محمد عبدالهی، چهره برتر داروسازی کشور، علیاکبر رشاد، دانشمند و چهره برتر علوم انسانی در کشور و علیاکبر موسوی موحدی بنیانگذار بیوشیمیفیزیک ایران به صورت ویژه تجلیل شد.
جایزه علمی البرز که به «نوبل ایرانی» نیز شهرت دارد، توسط بنیاد فرهنگی البرز در هر سال به جمعی از نخبگان و دانشکندان تأثیرگذار کشور اعطا میگردد. این بنیاد توسط حسینعلی البرز، در سال ۱۳۴۲ وقف و تأسیس شده است. امسال نیز ۶۳ نفر از نخبگان و دانشمندان کشور توانستند این جایزه را دریافت کنند. این بنیاد علاوه بر تندیس البرز، ۶۰۰ میلیون تومان جایزه نقدی برای دانشمندان، ۱۶۰ میلیون تومان برای فناوران و ۱۱۰ میلیون تومان برای دانشجویان و طلاب برگزیده در نظر گرفته است.
عارف: بنیاد وقف علمی در کشور تشکیل شود
عارف در این مراسم با اشاره به نقش ویژه وقف علمی در توسعه علم و فناوری تأکید داشت: در سالهای اول انقلاب وقتی میخواستیم دانشگاهها را به سمت رفع نیازهای کشور هدایت کنیم، تنها ۱۷۵ هزار دانشجو ظرفیت داشتیم و این ظرفیت را به کمک وقف و کمکهای مردم برای سالهای آینده به ۴ میلیون دانشجو رساندیم. در دهه ۶۰ معلوم بود که نمیتوانیم بودجه این کار را تنها از محل بودجه دولتی تأمین کنیم.
وی اضافه کرد: بسیاری از دانشگاههای برتر دنیا مانند استنفورد و هاروارد به وقف متکی هستند.معاون اول رئیس جمهور در خصوص افزایش وقف علمی در کشور اظهار کرد: پیشنهاد میکنیم با همکاری سازمان اوقاف، یک بنیاد ملی وقف علمی ایجاد شود. بسیاری از واقفان برای مدارس، دانشگاهها و تجهیز آنها وقف میکنند، اما برای ابزارها و تجهیز آزمایشگاهها توجیه نیستند.او اضافه کرد: پیشنهاد میکنیم در کنار بنیاد، سند راهبردی وقف علمی، سامانه و جشنواره وقف علمی هم با همکاری دستگاههای مربوطه تأسیس شود.
نخبگانی که بدون امکانات در رده بهترینها قرار دارند
حسین افشین، معاون علمی ورفناوری رئیس جمهور در این مراسم تأکید داشت: در دولت چهاردهم، بنیاد ملی علم و بنیاد ملی نخبگان از نظر مالی و بودجه تقویت شده است. بودجه خدمات بنیاد ملی علم به پژوهشگران ۷ برابر افزایش داشته است و شبکه آزمایشگاههای راهبردی نیز تقویت شده است.
در سال گذشته این شبکه بیش از ۳.۵ میلیون درخواست پژوهشگران را پاسخ داده است.وی اضافه کرد: همه ما شاهد هستیم که نخبگان با زحمت بسیار و با بیخوابیهای زیاد علم را به محصول و محصول را به کاربرد تبدیل میکنند و از این مسیر، تجاریسازی کاربردها را هم دنبال میکنند.
افشین تصریح کرد: نخبگان بدون داشتن تجهیزات، با کمبود امکانات و با خون دل، در لبههای علمی حرکت میکنند و مقالاتی در سطح بالا را منتشر میکنند. نخبگانی که جایزه البرز دریافت کردند، نیز قطعا شایستگی عضویت در بنیاد ملی نخبگان را خواهند داشت.گفتنی است، جایزه البرز در دو بخش دانشآموزی و نخبگانی برگزار میگردد که جوایز بخش دانشآموزی آن در آبانماه هر سال به برگزیدگان اعطا میشود.