بازار های مالی در یک نگاه

دنیای اقتصاد سه شنبه 16 اردیبهشت 1404 - 00:05
دلار از خردادماه سال 1396 در قیمت 3700تومان که استارت موج صعودی پرقدرت را زد و تا مهر 99 به قیمت 19000هزار تومان رسید، وارد اصلاح شد و از آبان‌ماه 98 مجدد استارت موج جدید صعودی را زد. می‌توان گفت از خرداد 96وارد سیکل صعودی بزرگی شد که تا 11 اردیبهشت‌ماه 1404 ادامه‌دار بوده و با افت‌هایی هم همراه بوده است.

گرچه دلار از ۱۱۰هزار تا ۷۹۵۰۰تومان افت داشته اما روند صعودی در کل هنور خاتمه پیدا نکرده است. این سیکل صعودی را می‌توان از لحاظ تکنیکال در قالب الگوی سیمتریکال (پنجمین الگوی اصلاحی امواج الیوت از دیدگاه گلن نیلی، الگوی سیمتریکال است که از ۹ قسمت تشکیل‌ شده) در نظر گرفت. دلار تا حوالی ۷۹هزار احتمال افت دارد و سپس یک رشد کوتاه و بعد رکود چندین‌ماهه تا به حمایت قیمتی زمانی برسد. 

با توجه به شروع مذاکرات و خوش‌بینی نسبت به مذاکرات و توافق، دلار و طلا و سکه وارد فاز اصلاحی شدند که می‌تواند چندماه ادامه‌دار باشد. به نظر می‌رسد دلار بعد از چندین ماه به سمت اعداد بالاتر یعنی ۱۳۰ و ۱۴۰هزار تومان حرکت کند و آخرین موج کوتاه صعودی از سیکل بزرگ صعودی را که از سال ۹۶ شروع شده تکمیل کند و به اتمام برسد، و وارد فاز اصلاحی و رکودی بزرگی شود (الگوی سیمتریکال).  اما اگر توافق کوتاه‌مدت و زودهنگامی رخ بدهد دلار می‌تواند در قالب الگوی دیامتریک، حمایت خود را بشکند و به روند صعودی بلند‌مدتی که از سال۹۶ شروع شده پایان دهد. (الگوی دیامتریک)

دلار الگوی سیمتریکال : هرگونه اتفاق و حادثه‌ای در منطقه و ایران یا تصمیمات ترامپ و طولانی‌تر شدن توافقات می‌تواند باعث شکل‌گیری این الگو شود. دلار از 80-79هزار تومان به سمت بالا رشد داشته اما سقف قبلی را نمی‌تواند بشکند و بعد وارد فاز رکودی چندماهه شود و سپس استارت آخرین موج صعودی از این سیکل را بزند (یعنی بعد از رکود به سمت 120، 130، 140 و... حرکت کند).

دلار الگوی دیامتریک: توافق زودهنگام می‌تواند باعث شکل‌گیری این الگو شود. دلار حمایت 79 را بشکند (خط سبز کوتاه) و سپس خط حمایتی بلندمدت که حمایت 74-72 هم بشکند (خط سبز بزرگ) و دلار وارد کانال 70هزار تومان شود، در این صورت می‌توان گفت این الگو اتفاق افتاده است.

15 copy

طلای جهانی

 نمودار طلای جهانی قبلا تا 3500 دلار برای هر اونس پیش‌بینی می‌شد، به عدد 3500 رسید و امروز تا 3228 عقب‌نشینی داشته است. اگر اتفاق خاصی در منطقه و جهان رخ ندهد انتظار اصلاح بیشتر از طلای جهانی هست. اما هر اتفاقی می‌تواند باعث شود طلای جهانی به سمت اعداد بالای 3500 دلار حرکت کند و نهایت

صعود 4000 الی 4100 داشته باشد و بعد وارد اصلاح مدنظری که داشتیم شود.

در کل جدا از اصلاحات، چون در یک کانال صعودی قرار گرفتیم طلای جهانی در بلندمدت به احتمال زیاد صعودی خواهد بود. عدم اطمینان در بازارهای مالی و کاهش ارزش دلار آمریکا نیز به افزایش تقاضا برای طلا کمک کرده است. سرمایه‌گذاران در مواجهه با نوسانات بازار و نگرانی‌های اقتصادی، به دنبال پناهگاه‌های امنی مانند طلا هستند. همچنین، خریدهای قابل‌توجه طلا توسط بانک‌های مرکزی، به‌خصوص چین، به عنوان راهی برای متنوع‌سازی ذخایر ارزی و کاهش وابستگی به دلار، به افزایش قیمت طلا دامن زده است. جنگ تعرفه‌ای ترامپ هم باعث رشد طلای جهانی شد.

16 copy

عوامل تاثیر گذار بر قیمت طلا

 عوامل متعدد داخلی و بین المللی بر قیمت طلا در جوامع موثر هستند؛ از جمله مهم‌ترین این عوامل می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

- سیاست‌های پولی فدرال رزرو: تمامی داده‌‌های اقتصادی از جمله گزارش‌های مربوط به نرخ اشتغال‌‌زایی، دستمزد، تولید و همچنین داده‌‌های مربوط به رشد تولید ناخالص داخلی بر سیاست‌‌های پولی فدرال ‌رزرو تاثیرگذار است که در نهایت قیمت طلا را جهت‌دهی می‌کند.

-کاهش نرخ بیکاری، توسعه تولید و رشد تولید ناخالص داخلی: این عامل بیش از 2درصد در آمریکا، کاهش قیمت طلا را به دنبال دارد. برعکس، افزایش نرخ بیکاری، تضعیف داده‌‌های مربوط به بخش تولید و رشد تولید ناخالص داخلی، فدرال‌ رزرو را به سوی سناریو کاهش نرخ بهره سوق می‌‌دهد که منجر به افزایش قیمت طلا می‌‌شود.

- عرضه و تقاضا

- تورم

- نرخ ارز: زمانی که نرخ ارز در جامعه افزایش می‌یابد با توجه به قیمت جهانی طلا، نرخ طلا هم افزایش می‌یابد و همچنین تمایل برای سرمایه گذاری در بازار طلا افزایش می‌یابد. از طرفی قیمت طلا همواره بر اساس نرخ دلار آمریکا محاسبه می‌شود. نرخ ارز از مهم‌ترین عوامل موثر در قیمت طلا و شرایط تاثیرگذار بر قیمت جهانی طلاست.  طلای 18عیار بعد از یک رشد چشمگیر تا 8میلیون و 345هزار تومان وارد فاز اصلاحی شد و تا قیمت 6میلیون و 400هزار کاهش قیمت داشت، و الان روی محدوده حمایت قرار دارد که دو مسیر را می‌تواند طی کند:

1. مسیر سبز: یک رشد و سپس رکود چندماهه به هر علتی که دلار و طلای جهانی رشد داشته باشند.

2. مسیر قرمز: اخبار مثبتی که باعث افت بیشتر دلار و طلای جهانی شود.

در کل طلای داخلی فعلا در لبه پرتگاه قرار گرفته و شکل کندل‌ها (دوجی‌شکل) نشانه سردرگمی بازار است که با هر اتفاقی در ایران و منطقه و جهان می‌تواند رشد کوتاه یا افت تا 5میلیون و 500هزار تومان داشته باشد.

بورس اوراق بهادار تهران

بورس بعد از اخبار مذاکرات وارد مدار صعودی شد و به احتمال بالا تا شاخص ۴میلیون و ۵۰۰ هزار واحدی ادامه‌دار خواهد بود. از 17 اردیبهشت 1402 که بازار وارد فاز نزولی شد، سهام اکثرا بعد از یک افت قابل‌توجه به حمایت‌های مهم خود رسیدند و از این لحاظ و عقب‌ماندگی رشد نسبت به تورم و... ارزنده هستند.گرچه حرکت صعودی در سهام بزرگ اتفاق افتاده اما رشد خاصی در سهام کوچک هنوز اتفاق نیفتاده است.

* کارشناس ارشد مدیریت مالی، تحلیلگر بازار سرمایه

منبع خبر "دنیای اقتصاد" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.