چهارمحال و بختیاری پیشتاز در افزایش دما در کشور

خبرگزاری مهر سه شنبه 16 اردیبهشت 1404 - 10:27
شهرکرد-مدیرکل هواشناسی چهارمحال و بختیاری گفت: از ابتدای سال زراعی در این استان دما ۱/۶ درجه سانتی‌گراد افزایش داشته که نسبت به میانگین افزایش دما در کشور ۰/۵ درجه سانتی‌گراد بیشتر است.

معصومه نوروزی در گفتگو با خبرنگار مهر، اظهار کرد: تمام برنامه‌ریزی‌ها بر اساس شرایط جوی صورت می‌گیرد، اگر قرار است باری از یک نقطه کشور یا استان جابجا شود، یا برنامه‌ریزی‌ها برای سفرها صورت گیرد و… باید به اطلاعات هواشناسی مراجعه شود.

وی تصریح کرد: از همین‌رو هواشناسی چه در بازه کوتاه‌مدت و چه بلندمدت از اهمیت بالایی برخوردار است.

مدیرکل هواشناسی چهارمحال و بختیاری بیان داشت: هواشناسی یکی از تخصصی‌ترین دستگاه‌ها است و در این استان ۶۰ نفر پرنسل متخصص در حوزه‌های مختلف فعالیت دارند.

نوروزی از فعالیت ایستگاه هواشناسی در این استان خبر داد و گفت: این ایستگاه‌ها به‌صورت روزانه و در بازه‌های زمانی متفاوت از ۱۲ تا ۲۴ ساعت مشغول به برداشت داده‌های جوی مختلف مانند فشار، دما، بادرطوبت و… می‌باشند.

فعالیت ۵۳ ایستگاه هواشناسی در چهارمحال و بختیاری

وی افزود: بهترین و به‌روزترین نوع تجهیزات برای پیش‌بینی وضعیت هوا مورد توجه قرار می‌گیرد، اما با توجه به تحریم‌های تحمیل شده به کشور، نتوانستیم برخی از تجهیزات را تأمین کنیم.

مدیرکل هواشناسی چهارمحال و بختیاری بیان داشت: در این استان ۵۳ ایستگاه سینوپتیک، ایستگاه تحقیقات کشاورزی، ایستگاه اقلیم‌شناسی و… داریم که در مناطق مختلف مستقر هستند و داده‌های دما، رطوبت و… را جمع‌آوری می‌کنند.

نوروزی افزود: ایستگاه‌های دیگری نیز هستند که صرفاً باران‌سنجی می‌باشند، که هدف آن‌ها شناخت اقلیم منطقه است و بر اساس استاندارد در مناطق مختلف استان قرار دارند که شامل ایستگاه‌های سنتی و ایستگاه‌های خودکار باران‌سنجی می‌شوند و داده‌های بارش را اندازه‌گیری می‌کنند و بر اساس آن‌ها برنامه‌ریزی‌ها را صورت می‌دهند.

اقلیم در چهارمحال و بختیاری تغییر کرده است

وی با اشاره به تغییر اقلیم در جهان ادامه داد: ایران و چهارمحال و بختیاری هم از این موضوع مستثنی نیست.

مدیرکل هواشناسی چهارمحال و بختیاری گفت: تغییر الگوهای آب و هوایی در سطح جهان در اثر افزایش دما رخ داده است، این تغییر اقلیم به‌صورت انسان‌ساز می‌باشد، بدین معنا که فعالیت‌های انسانی منجر شده دمای سطح زمین افزایش یابد.

نوروزی اذعان داشت: افزایش فعالیت‌های صنعتی، افزایش استفاده از سوخت‌های فسیلی و افزایش تعداد کارخانجات موجب تزریق دو گاز مهم گلخانه‌ای CO2 و CH4 به جو شده، بنابراین انسان‌ها ترکیب جو را تغییر داده‌اند، که مشکلاتی را برای مردم ایجاد کرده است.

وی یادآور شد: این گازهای گلخانه‌ای اطراف کره زمین را در بر گرفته و اجازه تنفس به زمین نمی‌دهند، بنابراین زمین نمی‌تواند شب گرمایی را که در طول روز دریافت کرده خارج کند به این ترتیب این گرمای انباشته شده به تدریج منجر به افزایش دما می‌شود.

ثبت بالاترین رکورد افزایش دما در سال ۲۰۲۴

مدیرکل هواشناسی چهارمحال و بختیاری افزود: در سال ۲۰۲۴ بالاترین رکورد دما ثبت شد و در این سال ۱/۵۶ درجه سانتی‌گراد افزایش میانگین دمای سطح کره زمین بود و گرم‌ترین سال جهان از ابتدای صنعتی شدن، رقم خورد.

وی تاکید کرد: این افزایش دما پیامدهای متعددی را در زمینه‌های مختلف به دنبال دارد، به این ترتیب که گرایش بارش‌ها را به سمت خشکسالی یا بارش‌های سیل‌آسا می‌برد.

نوروزی ادامه داد: در سال‌های گذشته تغییر رژیم بارشی در سطح استان کاملاً مشهود است و به استثنای برف سال ۱۴۰۱ که جز بارش‌های حدی می‌باشد، اثرات تغییر اقلیم را در چهارمحال و بختیاری شاهدیم.

مدیرکل هواشناسی چهارمحال و بختیاری خاطرنشان کرد: افزایش دمای رخ داده منجر به ذوب زودهنگام یخچال‌ها شده و سطح آن‌ها کاهش یافته است و این نه‌تنها در استان بلکه در قطب‌ها نیز مشهود می‌باشد که باعث تزریق آب شیرین آن‌ها به اقیانوس‌ها شده و سطح آب اقیانوس‌ها را بالا آورده است.

وی گفت: افزایش دما، خشکی سطح خاک را نیز در پی داشته، که در اثر افزایش سرعت وزش باد شاهد وقوع خیزش گرد و خاک با فراوانی بالا هستیم و افزایش چشمه‌های گرد و خاک در عراق و سوریه به همین دلیل است.

نوروزی افزایش امواج گرمایی و سرمایی را یکی دیگر از پیامدهای این تغییرات اقلیمی عنوان و اضافه کرد: در چهارمحال و بختیاری طی یک هفته ۴/۸ درجه سانتی‌گراد افزایش دما به ثبت رسیده است، همچنین از دهم تا هفدهم فروردین‌ماه امسال افزایش ۴/۵ درجه سانتی‌گراد ثبت شد که بسیار مشهود بود و این افزایش در سطح کشور نیز فراگیر می‌باشد.

مردم خود را با تغییرات اقلیمی هماهنگ کنند

وی با اشاره به برنامه‌ریزی‌های متعدد برای توقف تغییرات اقلیم اشاره کرد و اذعان داشت: قاره‌های مختلف خصوصاً اروپا، برنامه‌ریزی بلندمدتی دارند که سطح کربن را به صفر کاهش دهند، اما این موضوع به‌طور کامل تحقق نمی‌یابد، بنابراین لازم است انسان‌ها در سطح جهان و کشور خود را با شرایط تغییر اقلیم هماهنگ کنند.

نوروزی ادامه داد: استفاده از انرژی‌های پاک خورشیدی و بادی می‌تواند در این زمینه کمک‌کننده باشد، اما لازم است مردم نیز مدیریت منابع آبی را مدنظر قرار دهند و کشت محصولات کشاورزی کم‌آب‌بر را مورد توجه بیشتری قرار دهند تا از پس این شرایط بیایم.

تا ۱۰۰ سال آینده تابستان به ۶ ماه افزایش می‌یابد

مدیرکل هواشناسی چهارمحال و بختیاری ادامه داد: از لحاظ بلندمدت آنچه که تحقیقات نشان می‎‌دهد، تا ۱۰۰ سال آینده افزایش دما همچنان در سطح کره زمین ادامه خواهد داشت و تعداد و فراوانی فصول گرم نیز افزایش می‌یابد و طی این مدت فصل تابستان به ۶ ماه افزایش می‌یابد.

وی خاطرنشان کرد: امسال در چهارمحال و بختیاری سال خشکی را پشت سر گذاشتیم و ۳۸۸ میلی‌متر به‌طور میانگین در سطح استان بارش دریافت شد، در حالی که باید ۶۲۹ میلی‌متر بارش صورت می‌گرفت و آمار نشان می‌دهد ۳۸ درصد کاهش بارش نسبت به میانگین بلندمدت و ۳۱ درصد نسبت به سال گذشته به ثبت رسیده است.

نوروزی تاکید کرد: افزایش دمای رخ داده نیز منجر به افزایش تبخیر می‌شود، که به کاهش رطوبت خاک دامن می‌زند، از ابتدای سال زراعی در این استان دما ۱/۶ درجه سانتی‌گراد افزایش داشته که نسبت به میانگین افزایش دما در کشور ۰/۵ درجه سانتی‌گراد بیشتر است این در حالی است که از ابتدای فصل بهار نیز ۲/۷ درجه سانتی‌گراد افزایش دما را نسبت به میانگین بلندمدت داشتیم.

مدیرکل هواشناسی چهارمحال و بختیاری تصریح کرد: هر چه بازه زمانی که برای یک پیش‌بینی در نظر گرفته می‌شود، طولانی‌تر باشد، خطای پیش‌بینی را بالاتر می‌برد و صحت را کاهش می‌دهد، به‌عنوان مثال پیش‌بینی‌های ماهانه و فصلی که جز پیش‌بینی‌های بلندمدت هستند، حدود ۶۰ تا ۷۰ درصد صحت دارند، چراکه کلیه پارامترهایی که وارد این مدل‌ها می‌شوند با احتمال بوده و شرایط جوی در سطح جهان نیز بر آن تأثیرگذار است.

وی بیان داشت: اما پیش‌بینی‌های هفتگی و ۱۰ روزه درصد خطای پایین‌تری دارند و بیش از ۸۰ درصد دارای صحت هستند.

منبع خبر "خبرگزاری مهر" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.