به گزارش مشرق، طرح اعلام شده از سوی دونالد ترامپ برای اعمال تعرفه ۱۰۰ درصدی بر فیلمهایی که خارج از آمریکا تولید شدهاند به این معناست که هر فیلمی که در کشور دیگری ساخته شود و بخواهد وارد بازار آمریکا شود، باید دو برابر ارزشش مالیات پرداخت کند.
برای مثال، اگر فیلمی خارجی به یک پخشکننده آمریکایی به قیمت ۵ میلیون دلار فروخته شود، آن پخشکننده باید ۵ میلیون دلار دیگر به عنوان تعرفه بپردازد تا اجازه پخش آن را در آمریکا بگیرد.
اعلام این خبر از اعمال احتمالی این تعرفه از سوی دولت آمریکا با واکنش برخی نهادهای سینمایی در سراسر جهان رو به رو شده است.
یکی از سخنگویان مؤسسه فیلم بریتانیا (BFI) گفت: «ما بهطور نزدیک با دولت بریتانیا و شرکای سینمایی خود در آمریکا همکاری میکنیم تا جزئیات این پیشنهاد را درک کنیم. ما میخواهیم همکاری را در قلب فعالیتهای این حوزه حفظ کنیم و همچنان شریک سازندهای برای دوستان خود در آمریکا و در سطح بینالمللی باقی بمانیم.»
کمیسیون فیلم بریتانیا نیز در بیانیهای بر لزوم صبوری و انتظار برای روشن شدن جزئیات تأکید کرد. آدریان ووتون، مدیرعامل این کمیسیون گفت: «با وجود نگرانیبرانگیز بودن این اعلام، باید جزئیات مربوط به تعرفههای پیشنهادی را بررسی کنیم. بریتانیا و آمریکا تاریخچهای طولانی از همکاریهای مشترک در صنعت فیلم دارند و به تازگی صدمین سال آن را جشن گرفتند. ما امیدواریم این همکاری ادامه یابد و برای هر دو طرف سودمند باشد.»
برخی کارشناسان نیز به ایرادهای احتمالی این سیاست اشاره کردند. کارولین دینناج، نماینده محافظهکار پارلمان بریتانیا و رئیس کمیته فرامرزی فرهنگ، رسانه و ورزش پارلمان گفت: «ایجاد موانع برای ساخت فیلم در بریتانیا به نفع کسبوکارهای آمریکایی نیست. سرمایهگذاری آنها بر زیرساختها و استعدادها در بریتانیا که مبتنی بر مالکیت معنوی آمریکایی است، بازدهی فوقالعادهای در هر دو سوی اقیانوس اطلس دارد. دولت باید فورا این موضوع را در اولویت مذاکرات تجاری جاری قرار دهد.»
همچنین مدیرعامل یک شرکت پخش مستقل اروپایی گفت: «در حال حاضر مشخص نیست که این مالیاتها چگونه اعمال خواهد شد – آیا از بودجه یا حداقل پرداخت فیلم محاسبه میشود یا چیز دیگری؟ فعلاً این فقط یک تهدید است. و بیشترین آسیب را هم مخاطبان فیلمهای هنری آمریکایی خواهند دید. این تصمیم باعث افزایش تولید در آمریکا نمیشود.»
یکی از تهیهکنندگان مستقل بریتانیایی نیز گفت که در حال حاضر مشغول فیلمبرداری پروژهای است که قرار بود در آمریکا ساخته شود اما به دلیل هزینهها به بریتانیا منتقل شده است: «ایده جدید آقای ترامپ هزینههای تولید در آمریکا را کاهش نمیدهد، پس به مسئله اصلی پاسخ نمیدهد. با توجه به بازگشت سرمایهای که بریتانیا از مشوقهای مالیاتی دارد، آمریکا هم میتواند از چنین الگوهایی برای تقویت صنعت داخلی خود استفاده کند.»
بر اساس گزارش گاردین، وزیر کشور استرالیا، تونی بورک، گفته است که با رئیس سازمان سینمایی این کشور در این زمینه گفتگو کرده و افزوده: «ما بهطور قاطع از حقوق صنعت تصویری استرالیا دفاع خواهیم کرد.»
متیو دینر مدیرعامل انجمن تهیهکنندگان استرالیا (SPA)، متیو دینر نیز در این باره گفت: «در حال حاضر مشخص نیست این تصمیم در عمل چگونه اجرا خواهد شد، اما بدون شک موجی از نگرانی در سطح جهان ایجاد میکند. این مسئله نشان میدهد دولت باید فورا بر تقویت صنعت داخلی تمرکز کند.»
کریستوفر لاکسن نخستوزیر نیوزیلند نیز در نشست خبری گفت که دولت منتظر جزئیات بیشتر در اینباره است و افزود: «ما مدافع پرشور این صنعت خواهیم بود.»
کمیسیون فیلم اسپانیا هم در این ارتباط اعلام کرد: «لذت از تنوع آثار سینمایی امروز، حاصل تجارت آزاد جهانی است. تعرفههای پیشنهادی آمریکا میتوانند منجر به ضرر همگانی شوند. اتحادیه اروپا باید استراتژی روشنی برای دفاع از جریان تولید محلی و همکاریهای جهانی داشته باشد.»
بر اساس آمار، از ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۲ سرمایهگذاری خارجی در صنعت فیلم و تلویزیون اسپانیا معادل ۱.۴ میلیارد دلار بوده که ۱.۹ میلیارد دلار ارزش افزوده برای اقتصاد این کشور ایجاد کرده است.