به گزارش بهداشت نیوز، دکتر محمد مشیری، با اشاره به اینکه مسمومیت غذایی به ایجاد حالت بیماری پس از مصرف مواد غذایی اطلاق می شود، خاطر نشان کرد: در مسمومیت آنچه برای درمان بیمار اهمیت دارد، نوع آن نیست، بلکه مقدار آن است.
وی با تأکید براینکه سم بوتولینوم خطرات زیادی دارد، اما با رعایت استانداردهای مصرف حتی در درمان چاقی و صنعت زیبایی نیز مورد استفاده قرار می گیرد، گفت: کنسروسازی در منزل به دلیل عدم رعایت استانداردهای لازم، زمینه رشد باکتری های بی هوازی را فراهم می کند که مصرف آنها برای سلامتی می تواند خطرات جدی به همراه داشته باشد.
دکتر مشیری با بیان اینکه تنها راه از بین بردن سم بوتولینوم در کنسروهای غذایی جوشاندن آنها به مدت20 دقیقه است، گفت: از آنجایی که عموماً به اندازه کافی کنسروها بخصوص تن ماهی به مقدار کافی جوشیده نمی شود، ترجیحاً نیاز است که محتوای کنسرو بعد از جوشاندن سرخ شود.
فوق تخصص سم شناسی بالینی و آلرژی و عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه تشخیص قارچ سمّی و غیر سمّی سخت است، تصریح کرد: از همین رو، توصیه اکید داریم که قارچ هایی که در منزل و طبیعت رشد می کند را مصرف نکنند.
وی با اشاره به اینکه بسیاری از علف های کوهی می تواند ترکیبات سمّی داشته باشد، بیان کرد: کنسرو های جوشیده شده تا 48 ساعت عاری از سم بوتولینوم است، اما برای از بین بردن باکتری های آن حتما باید قبل از مصرف سرخ شود.
دکتر مشیری با اشاره به اینکه استفاده از تخته و چاقویی که با آن گوشت خرد شده و به خوبی شسته نشده است را نباید برای آماده کردن سالاد استفاده کرد، زیرا زمینه آلودگی با سم سالمونلا را فراهم کند، ابراز کرد: اسهال، حالت تهوع و استفراغ، درد شکم، تب، از دست دادن اشتها، ضعف و کم آبی بدن از نشانه های شایع علامت مسمومیت غذایی است.
وی ادامه داد: شایعترین علل مسمومیت غذایی عموماً باکتری ها مانند سالمونلا است که معمولاً در گوشت خام یا کمپخته، مرغ، تخممرغ و شیر آلوده علاوه براین باکتریهای اشریشیا کلی معمولاً در گوشت خام یا کمپخته، سبزیجات آلوده و شیر و آب میوه غیرپاستوریزه یافت میشود.
دکتر مشیری با اشاره به اینکه باکتریهای استافیلوکوک اورئوس و لیستریا مونوسیتوژنز نیز می تواند سلامت فرد را به خطر بیاندازد، گفت: ویروس ها دومین عامل شایع مسمومیت غذایی هستند که از طریق آب یا غذای آلوده و یا تماس با مدفوع فرد آلوده یا از طریق اشیا آلوده منتفل می شود.
وی با اشاره به اینکه انگلها میتوانند از طریق غذا یا آب آلوده به انسان منتقل شوند، تصریح کرد: سموم میتوانند به طور طبیعی در غذا وجود داشته باشند یا توسط انسان به غذا اضافه شوند.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه سم مایکوتوکسین در قارچ ها تولید می شود، ابراز کرد: سم فلزات سنگین نیز می تواند از طریق منابع مختلفی از جمله آب آلوده یا ظروف آشپزی آلوده وارد غذا شوند.
وی ابراز کرد: کودکان زیر ۵ سال و سالمندان بالای ۶۵ سال به دلیل سیستم ایمنی ضعیفتر و ناتوانی در مقابله با عفونتها، بیشتر از سایر افراد در خطر ابتلا به مسمومیت غذایی هستند.
دکتر مشیری بیان کرد: زنان باردار، بیماران مزمن و نقص ایمنی، مصرف کننده های داروهای سرکوب کننده ایمنی از دیگر افراد در معرض خطر مسمومیت غذایی هستند.
وی تأکید کرد: بهترین راه برای جلوگیری از مسمومیت غذایی، رعایت بهداشت فردی و اطمینان از سلامت مواد غذایی مصرفی است.