دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا 23 اردیبهشت ماه ، در نخستین سفر خارجی خود عازم خاورمیانه و به طور خاص، غرب آسیا خواهد شد. او در ابتدا وارد عربستان سعودی می شود و به احتمال زیاد در نشستی با حضور سران کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس شرکت خواهد کرد.
وی سپس از قطر و امارات متحده عربی نیز بازدید خواهد کرد. تنها اندکی پس از رسانهای شدن خبر سفر ترامپ به منطقه، بسیاری از ناظران و تحلیلران دیدگاههای مختلفی را در مورد این رویداد و اهدافی که ترامپ در قالب آن دنبال می کند، مطرح می کنند. در تحلیل این مساله به نظر می رسد که توجه به 3 مولفه از اهمیت راهبردی برخوردار است.
اول اینکه ترامپ به احتمال زیاد در جریان رایزنی های خود با سران کشورهای عربی خلیج فارس، به دنبال جذب سرمایه گذاری آن ها به آمریکا است. نگاه ترامپ به این دسته از کشورها همان چیزی است که در دوره نخست حضورش در قدرت در رابطه با عربستان سعودی به آن اشاره کرد و این کشور را گاوی شیرده توصیف کرد.
ترامپ برای مستحکم کردن موقعیت خود در آمریکا به ویژه از منظر افکار عمومی این کشور، نیاز به ثبت دستاوردهای ملموس اقتصادی برای خودش دارد و در این رابطه، جذب سرمایه گذاری خارجی و کاهش چالشهای اقتصادی آمریکا یکی از مهمترین موضوعاتی است که رئیس جمهور آمریکا بر آن متمرکز است.
مساله دوم اینکه پرونده هسته ای ایران و به طور کلی موضوعات مربتط با ایران نیز یکی از مسائل محوری خواهد بود که در جریان سفر ترامپ به خاورمیانه از سوی رئیس جمهور آمریکا بر آن ها تمرکز خواهد شد. رئیس جمهور آمریکا در مدت اخیر به این جمع بندی رسیده که دولت های عربی حاشیه خلیج فارس به دلیل هزینه های سنگین، حاضر به همراهی با آمریکا در هرگونه ماجراجویی این کشور علیه ایران نیستند.
با این حال، ترامپ می خواهد بلوک کشورهای عربی را به زعم خود در تقابل با ایران تا جای ممکن متحد کند. اضافه بر این ها از یاد نبریم که تیم وزارت خزانهداری دولت ترامپ نیز نگاهی ویژه به کشورهای عربی برای افزایش فشارها به اقتصاد ایران دارند. این مساله نیز یکی از حوزه های احتمالی رایزنی های ترامپ با سران کشورهای عربی خلیج فارس است.
و سوم اینکه احتمالا ترامپ در جریان سفر به منطقه، تمرکزی نیز بر مساله جنگ غزه و ضرورت احیا روابط کشورهای عربی با رژیم اشغالگر قدس خواهد داشت. در روزهای اخیر گزارش های مختلف حاکی از این بوده که ترامپ یک چک سفید امضا را به نتانیاهو در پرونده جنگ غزه داده است. موضوعی که دولت آمریکا آن را در راستای منافع خود ارزیابی می کند. حال ترامپ از طریق رایزنی با سران کشورهای عربی منطقه سعی دارد آن ها را مجاب به همراهی با طرح های آمریکا و اسرائیل در مورد غزه کند.
در عین حال، ترامپ مایل است تا پروژه ای که خود در قالب عادی سازی روابط رژیم اشغالگر قدس با کشورهای عربی آغاز کرده را نیز به نتیجه برساند و به پیش ببرد. موضوعی که احتمالا در بحبوحه سفرش به منطقه مورد توجه وی خواهد بود.