رسول سلیمی: حمله هوایی گسترده اسرائیل به یمن که در پاسخ به حمله موشکی حوثیها به نزدیکی فرودگاه بنگورین انجام شد، یکی از شدیدترین عملیاتهای نظامی اسرائیل در منطقه بوده است. این حمله، که بندر حدیده، کارخانه سیمان باجیل، و زیرساختهای انرژی را هدف قرار داد، خسارات قابلتوجهی به زیرساختهای اقتصادی و نظامی حوثیها وارد کرد و واکنشهای گستردهای در رسانههای آمریکایی و اسرائیلی به دنبال داشت.
«الجزیره» گزارش داد که اسرائیل با ۵۰ بمب، بندر حدیده، کارخانه سیمان باجیل، و زیرساختهای انرژی را هدف قرار داد، که خسارات سنگین اقتصادی و نظامی به حوثیها وارد کرد. این حمله در شرایطی رخ داد که مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در مسقط و رم نیز متوقف شده است.
در همین حال، «تایمز آو اسرائیل» گزارش داد که حمله اسرائیل، که با مشارکت ۳۰ فروند هواپیما (شامل F-۱۵، F-۳۵، و هواپیماهای سوخترسان) انجام شد، در هشت موج و با پرتاب ۴۸ بمب زیرساختهای کلیدی حوثیها را هدف قرار داد. اهداف اصلی شامل بندر حدیده (بزرگترین بندر تحت کنترل حوثیها)، کارخانه سیمان باجیل، و تأسیسات انرژی در حدیده و صنعا بودند.
«جروزالم پست» هم به نقل از سخنگوی ارتش اسرائیل (IDF)، نوشت که این حملات «دقیق» بودند و برای «تخریب تواناییهای نظامی و اقتصادی حوثیها» طراحی شدند.
در همین راستا «سیانان» گزارش داد که بندر حدیده، که ۸۰ درصد واردات غذایی یمن از طریق آن انجام میشود، بهشدت آسیب دید، و هشت قایق یدککش در بندر نابود شدند.
«والاستریت ژورنال» به نقل از یک مقام نظامی اسرائیلی نوشت که کارخانه سیمان باجیل بهعنوان انبار تسلیحات حوثیها استفاده میشد.
همچنین «یدیعوت آحارونوت» در گزارشی نوشت که حمله با هماهنگی آمریکا انجام شد و هدف آن «فلج کردن زنجیره تأمین تسلیحات به حوثیها» بود. «کانال ۱۲» اسرائیل نیز به نقل از یک منبع امنیتی اسرائیلی گزارش داد که ۴۸ بمب در این حمله استفاده شد، که «بزرگترین عملیات دوربرد اسرائیل» محسوب میشود. این رسانه افزود که بندر حدیده «بهطور کامل ویران» شده و آتشسوزیهای گستردهای در آن رخ داده است.
در همین حال اندیشکده مؤسسه مطالعات جنگ (ISW) در گزارشی تأیید کرد که بندر حدیده و کارخانه باجیل برای انتقال تسلیحات و تولید موشکهای بالستیک حیاتی بودند.
«آسوشیتدپرس» به نقل از منابع حوثی نوشت که این کارخانه، که یکی از معدود تأسیسات صنعتی فعال یمن بود، خسارتی بالغ بر ۲ میلیارد دلار متحمل شد. آنچنانکه حملات به تأسیسات انرژی در حدیده و صنعا، از جمله نیروگاههای برق، باعث قطع برق هزاران خانوار شد. در همین راستا اندیشکده رند در تحلیلی در ۵ مه برآورد کرد که خسارتهای مادی این حمله بین ۸ تا ۱۲ میلیارد دلار است.
این در شرایطی است که «الجزیره» گزارش داد که تخریب بندر حدیده، که ۸۰ درصد واردات یمن را تأمین میکند، بحران انسانی را تشدید کرده و قیمت غذا و سوخت را افزایش داده است. «واشنگتن پست» به نقل از سازمان ملل نوشت که قطع برق ناشی از حملات به نیروگاهها زندگی هزاران نفر را مختل کرده است. اندیشکده بروکینگز برآورد کرد که بازسازی زیرساختهای تخریبشده حداقل ۵ سال زمان میبرد.
در همین حال «فاکس نیوز» به نقل از سناتور لیندزی گراهام نوشت که این حمله باید با تشدید تحریمها علیه ایران همراه شود. «نیویورک تایمز» گزارش داد که دموکراتها، از جمله سناتور کریس مورفی، خواستار پرهیز از تشدید نظامی شدند. در این میان چالش اصلی، خطر تشدید تنشها و اختلال در مذاکرات است اما ناظران سیاسی با پیگیری امیدوارانه مذاکرات، پیشبینی می کنند عمان بتواند از فاصله گرفتن دو طرف از میز مذاکرات جلوگیری کند.
۲۱۳۳۱۵