پشت پرده درخواست برچیدن برنامه هسته‌ای ایران از سوی ترامپ | رئیس جمهور آمریکا به دنبال مهار نتانیاهو است؟

نامه نیوز چهارشنبه 17 اردیبهشت 1404 - 10:11
تفسیر لفاظی‌های فزاینده اخیر ترامپ علیه ایران به عنوان مقدمه‌ای برای یک رویارویی دیگر دشوار است، چرا که این لفاظی‌ها تا حد زیادی اهرمی برای گرفتن امتیازات بیشتر از ایران هستند، در حالی که همزمان نتانیاهو را مهار می‌کنند و مانع از شروع ماجراجویی‌های جدید او می‌شوند.
پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) :

به گزارش العربی الجدید، دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا در مصاحبه‌ای جامع با شبکه «ان بی سی نیوز» آمریکا پیرامون نتایج ۱۰۰ روز نخست ریاست جمهوری‌اش و همچنین برنامه‌هایش برای ۱۰۰ روز آینده این دوران، درباره تغییر ناگهانی مواضعش درباره برنامه هسته‌ای ایران سخت گفت.

سخنانی که با واکنش‌های بسیاری مواجه شد. در این مصاحبه اظهارات ترامپ پیرامون لزوم برچیدن کامل برنامه هسته‌ای ایران که بیانگر تغییر موضوع وی نسبت به گذشته بود، مورد توجه قرار گرفت.

نکته جالب‌تر درباره این مصاحبه این است که این عبارت در بخش پرسش و پاسخ مصاحبه که توسط این شبکه در برنامه هفتگی محبوب «ملاقاتبا مطبوعات» پخش شد، وجود نداشت و تنها در متن مصاحبه در وب‌سایت کاخ سفید آمده بود، گویی کاخ سفید قصد داشت سقف مذاکرات را بالا ببرد و نه بیشتر و بدون اینکه تعهد قطعی به این خواسته داشته باشد، یا گویی شرایط ایجاب می‌کرد که این درخواست مطرح شود.

العربی الجدید می‌نویسد: این خواسته‌ای است که رئیس جمهور آمریکا هرگز به این وضوح آن را مطرح نکرده بود. برعکس، او همواره بر ترجیح خود برای یک راه حل دیپلماتیک در موضوع پرونده هسته‌ای ایران تأکید کرده بود، به ویژه از زمانی که شم‌انداز‌های مذاکرات با ایران با اظهارات عمدتا مثبت تیم مذاکره‌کننده آمریکایی پس از سه دور گفت‌و‌گو در مسقط و رم میان تهران و واشنگتن تقویت شده بود.

بر همین اساس، تا پیش از این مصاحبه هیچ نشانه‌ای از تغییر در رویکرد او نسبت به دیپلماسی با ایران مشاهده نشده بود بلکه شواهدی وجود داشته که نشان می‌داد او به آن متعهد است و فعلاً گزینه‌های دیگر را کنار گذاشته است.

اشاره به این موضوع نیز قابل توجه است که گزارش‌های اخیر مبنی بر همکاری مخفیانه ما یک والتز، مشاور امنیت ملی آمریکا با اسرائیل «برای برنامه‌ریزی حمله نظامی علیه ایران» در برکناری او از سمتش از سوی ترامپ نقش داشته است، چرا که اولویت دولت آمریکا همچنان دستیابی به توافق با تهران است.

این گزارش در ادامه می‌نویسد:، اما به نظر می‌رسد که لحن تند تهدید‌های بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل مبنی بر واکنش گسترده به حمله موشکی حوثی‌ها که روز یکشنبه فرودگاه بن گوریون در تلآویو را هدف قرار داد، نگرانی‌هایی را مبنی بر اینکه نتانیاهو ممکن است از این فرصت برای آغاز عملیات نظامی علیه ایران استفاده کند، در واشنگتن ایجاد کرده است.

همین موضوع ممکن است ترامپ را وادار کرده باشد که به درخواست «برچیدن کامل» برنامه هسته‌ای ایران که نتانیاهو بار‌ها بر آن تأکید کرده است، بازگردد. پذیرش این درخواست از سوی او ممکن است اسرائیل را مطمئن کرده باشد و باعث شده باشد که فعلاً گزینه نظامی را کنار بگذارد، البته تا زمانی که مذاکرات همچنان یک گزینه باشد.

ترامپ در این مصاحبه همچنین برچیدن برنامه هسته‌ای ایران را به عنوان یکی از موارد دستور کار مذاکرات آتی که تاریخ آن همچنان نامشخص است، قرار نداد. وی گفته بود که این «تمام چیزی است که من می‌پذیرم» و آن را «هدف نهایی مذاکرات» دانست. با این حال، او پس از ابراز تردید در مورد نیاز ایران به انرژی هسته‌ای غیرنظامی که «ایران می‌تواند با منابع عظیم انرژی خود» که از نفت و گاز طبیعی تأمین می‌شود، به دست آورد، به سرعت افزود که «آماده شنیدن» جزئیات آن است.

بر همین اساس، طرح موضعی دوپهلو از سوی ترامپ که با وجود ابهامش، به نظر نمی‌رسد که به معنای صرف نظر کردن از گزینه توافق باشد.

به نوشته العربی الجدید، نتانیاهو برای تبلیغ سیاست‌های خود در منطقه و ترویج آنها در واشنگتن، به این صدا‌ها و صدا‌های مشابه در رسانه‌ها، کنگره و اندیشکده‌ها متکی است. با این حال، واقعیت فعلی و اولویت‌های رئیس جمهور

ترامپ، احتمال تغییر رویکرد او از دیپلماسی به سمت پذیرش خواسته‌های مخاطره‌آمیزی که این رویکرد را تهدید می‌کنند، را تأیید نمی‌کند.

ترامپ درگیر یک جنگ تجاری آشکار با چین با تمام پیامد‌های پرهزینه آن است. او همچنین در مصاحبه روز یکشنبه خود اشاره کرد که ممکن است نتواند در آینده نزدیک، همانطور که وعده داده بود، با عقب نشینی از غزه و توقف درگیری‌ها، به جنگ اوکراین پایان دهد.

با توجه به این پس‌زمینه، تفسیر لفاظی‌های فزاینده ترامپ علیه ایران به عنوان مقدمه‌ای برای یک رویارویی دیگر دشوار است، چرا که این لفاظی‌ها تا حد زیادی اهرمی برای گرفتن امتیازات بیشتر از ایران هستند، در حالی که همزمان نتانیاهو را مهار می‌کنند و مانع از شروع ماجراجویی‌های جدید او می‌شوند.

برخی در واشنگتن هشدار می‌دهند حمله به ایران می‌تواند پیامد‌هایی داشته باشد که می‌تواند ایران را به "عراق دیگری" در منطقه تبدیل کند.

منبع: رویداد 24

منبع خبر "نامه نیوز" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.