نخستین دوره گرامیداشت روز ملی صنعت تهویه مطبوع ایران با مشارکت گسترده فعالان این صنعت و با حضور ابراهیم شیخ معاون صنایع عمومی وزارت صمت، پیروز حناچی شهردار سابق تهران و عضو سازمان نظام مهندسی، ایرج رهبر رئیس انجمن انبوه سازان، فعالان صنعتی، مدیران و مسئولین دولتی برگزار شد.
مهدی بستانچی رییس انجمن تولیدکنندگان سیستم های تهویه مطبوع ایران در سخنانی گفت: بر اساس آخرین برآوردها، حجم بازار سالانه صنعت تهویه مطبوع ایران، از مرز 100 هزار میلیارد تومان گذشته است و در این صنعت، بیش از 6۰۰ شرکت در بخشهای تولید، طراحی، اجرا و خدمات پس از فروش فعالیت میکنند، این یعنی هزاران فرصت شغلی، صدها مهندس و کارشناس، و هزاران پروژه عمرانی که بدون ما، متوقف میمانند.
بستانچی با تاکید بر این که «تاریخچه این صنعت، تاریخچه تلاش و تابآوری است» افزود: از دهه ۱۳۴۰ و ۱۳۵۰، زمانی که نخستین واحدهای تولیدی این صنعت در ایران شکل گرفتند، تا دهههای بعد که شرکتهای پیشرو ایرانی، با تکیه بر دانش مهندسان داخلی، سیستمهای هواساز، چیلر، فن کویل، فن، و سیستمهای کنترل هوشمند را وارد خط تولید کردند، این صنعت همواره در حال رشد و مبارزه بوده.
رییس انجمن تولیدکنندگان سیستم های تهویه مطبوع ایران گفت: مشکلاتی مانند نبود استانداردهای روزآمد و الزامآور در طراحی و ساخت، ضعف در نظام کنترل کیفیت محصول، واردات بیرویه، بی کیفیت و غیرقابل ردیابی، نبود حمایتهای هدفمند دولتی در قالب تسهیلات مالی، یارانههای تحقیق و توسعه و یا معافیتهای صادراتی، عدم وجود نقشه راهبردی و دفتر تخصصی صنعت تهویه مطبوع در وزارت صمت و شاید مهمتر از همه، نبود نگاه استراتژیک به این صنعت بهعنوان یک بخش زیرساختی و ضروری از جمله مشکلات پیش روی این صنعت است.
بستانچی افزود: چالش مصرف انرژی، بهویژه برق، همچون زنگ خطری جدی است. سیستمهای تهویه مطبوع، در تابستان، سهمی تا ۴۰ درصد از پیک مصرف برق کشور دارند. این آمار بهویژه زمانی نگرانکنندهتر میشود که بدانیم بسیاری از این سیستمها، راندمان پایین، طراحی غلط و نصب غیراصولی دارند.
ابراهیم شیخ معاون صنایع عمومی وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز در این نشست، انجمن تولیدکنندگان سیستمهای تهویه مطبوع ایران را یکی از انجمن های فعال کشور دانست و افزود: این انجمن بیش از 85 عضو دارد و 63 هزار نفر در این صنعت فعالند و جزء صنایع Hight-Tech به شمار میرود که از طریق آن تبادل تکنولوژی بالایی با دنیا داریم.
به گفته ابراهیم شیخ صنعت تهویه مطبوع از صنایع بسیار کاربردی و راهبردی است و رویکرد انرژی در آن باید به لحاظ فناوری های نو، تجهیزات و دستگاه ها مدیریت شود.
معاون صنایع عمومی وزارت صنعت، معدن و تجارت افزود: این صنعت ظرفیت سرمایهگذاری های کلان را دارد چرا که بستر برای فعالیت و گسترش آن مهیاست و در وزارت صمت برنامه هایی برای توسعه صنعت تهویه مطبوع در دست اقدام است.
شیخ تاکید کرد: باید با حداکثر توان تولید علاوه بر اینکه محصولات با مصرف انرژی A+ وA را جایگزین محصولات انرژی برکنیمف برنامههای صادرات را نیز توسعه بخشیم.
پیروز حناچی شهردار سابق تهران و عضو سازمان نظام مهندسی در این نشست یاد و خاطره مهندس بازرگان را به عنوان یکی از پیشکسوتان و بنیانگذاران دیرینه صنعت تهویه در کشور گرامی داشت با اشاره به مشکلات و ناهمواریهای که دولت در زمینه انرژی با آن روبروست افزود: مهم ترین عامل پیش روی دولت ناترازی انرژی است که تنها در بخش صنعت ساختمان اعم از تجاری و صنعتی 34 درصد هدررفت وجود دارد که آمار بسیار بالایی به شمار میرود.
حناچی گفت: یکی از تلاشهایی که دولت برای کاهش اتلاف انرژی انجام داد همین برچسبهایی است که بر روی لوازم خانگی دیده میشود و میزان مصرف بهینه را نشان میدهد که این طرح میتواند بر روی ساختمانهای بهینه شده نیز انجام شود.
استاد دانشگاه تهران تاکید کرد: ما در صنعت نیازمند الگوهایی هستیم که گرههای این الگو ها در دستان شما تولیدکنندگان و صنعتگران است، هرچند شرایط تحریم و نامتعادل بودن قیمت ارز، شرایط تولید را سخت و ناهموار کرده است.
شهردار سابق تهران گفت: تنوع اقلیمی ایران یکی از موهبت هاییست که خداوند به ما اعطا کرده است و این تنوع در جای جای کشور مشهود است و به نسبت تنوع اقلیمی نیز دارای تنوع و فرهنگ معماری هستیم که همواره از دیرباز تهویه و هوای مطبوع سرمایشی و گرمایشی مورد توجه بوده است.
در این مراسم شراره کامرانی؛ دبیر کل انجمن تولیدکنندگان سیستمهای تهویه مطبوع ایران با تقدیر از شصت سال تلاش بی وقفه صنعتگران و کارآفرینان صنعت تهویه مطبوع گفت: 15 اردیبهشت روز ملی صنعت تهویه مطبوع است و این گرامی داشت، بهانهای برای قدردانی از تلاشهای صنعتگران و تولیدکنندگانی است که سالها در این راه تلاش کردهاند و در دهه های متوالی چرخ این صنعت را چرخانده اند، صنعتی راهبردی و زیرساختی که اهمیت آن در رفاه، آسایش و بهداشت جوامع و رفع ناترازی انرژی، انکارناشدنی است.
وی گفت: انتخاب روز ملی صنعت تهویه مطبوع، انتخابی شایسته در یکی از زیباترین تاریخهای تقویم شمسی است که با روز ملی شیراز متقارن شده است.
محمد ابویی؛ مشاور رئیس مجلس شورای اسلامی، صنعت تهویه مطبوع را یکی از ارکان توسعه پایدار کشور دانست و بر ضرورت حساسیت و نقش این صنعت در بهینه سازی مصرف انرژی تاکید کرد.
وی گفت: مجلس شورای اسلامی به خوبی از این اهمیت آگاه است و در سال های اخیر با تصویب قوانینی برای حمایت از این صنعت تلاش کرده تا روند توسعه آن را تسهیل کند.
ابویی افزود: با توجه به پیشرفت های فناوری، مجلس شورای اسلامی آمادگی دارد تا در زمینه تصویب قوانین استانداردسازی برای تهویه مطبوع، حمایت های لازم را برای هدایت و توسعه این صنعت انجام دهد و با تسهیل قوانین، به هموار شدن مسیر تولید و صادرات کمک کند.
عرب احمدی مدیر عامل آستریا از حامیان برگزاری این برنامه، با گرامیداشت یاد اساتید و بنیانگذاران فقید صنعت تهویه مطبوع ایران گفت: شرکت آستریا در حوزه تولید لوله های مسی فعالیت دارد و هم اکنون بزرگترین تولیدکننده این لوله ها در کشور است.
به گفته او، آستریا به عنوان یکی از زیرمجموعههای برند پاکشوما، سال گذشته در زمینی به وسعت 10 هکتار و با فضای تولیدی به وسعت 74 هزار متر مربه فعالیت خود را آغاز کرده است و تلاش دارد تا با تولید محصولات با کیفیت، به رفع نواقص بازار و حضور در بازارهای بینالمللی کمک کند.
عرباحمدی افزود: کشور ما به لحاظ میزان ذخیره مس در رتبه بالای هفتم دنیا قرار دارد و این پتانسیل ارزشمند یکی از دلایل راهاندازی شرکت آستریا برای تولید لوله های مسی به شمار میرود که در حال حاضر تمامی اشکال و محصولات مرتبط مسی ترا تولید و روانه بازار میکند.
جعفر علیزاده بنیانگذار شرکت الکتروژن با اشاره روند تاسیس این شرکت در سال 67 گفت: با 12 محصول در روز کار را شروع کردیم و امروز با 1700 نیروی کار 500 مدل انواع الکتروموتور را تولید می کنیم و توانستیم با افزایش کیفیت، 5 سال محصولات مان را گارانتی کنیم. در الکتروژن تلاش کرده ایم بهترین ها تولید کنیم این به دلیل نیروی انسانی متخصص ماست.
ایرج رهبر؛ رئیس انجمن انبوه سازان نیز، صنعتگران حوزه تهویه مطبوع را مکمل و بازوی سازندگان حوزه ساختمانی عنوان کرد و افزود: انسجام و همبستگی سازندگان صنعت ساختمان و تولیدکنندگان صنعت تهویه می تواند منجر به افزایش خدمات فنی و مهندسی شود و بازدهی بالایی را در این زمینه به ارمغان بیاورد.
وی گفت: بر طبق آمارها، در گذشته خدمات فنی و مهندسی در کشور بیش از 25 میلیارد دلار بوده اما در حال حاضر این رقم با کاهشی چشمگیر به زیر یک میلیارد دلار رسیده که امیدواریم با به نتیجه رسیدن مذاکرات، مشکلات حوزههای صنعت کاهش یافته و میزان خدمات به حد اعلایی برسد.
در بخش دیگری از مراسم از کتاب «روایت سرد و گرم» برشی از مستند تاریخ شفاهی صنعت تهویه مطبوع و تمبر یادبود روز ملی صنعت تهویه مطبوع رونمایی شد.
همچنین با حضور مهمانان ویژه از فعالان، نام آوران این صنعت و شرکت های بزرگ الکتروژن، آستریا، دمنده و ساران به عنوان حامیان برگزاری نخستین گرامی داشت روی ملی صنعت تهویه مطبوع ایران با اهدا یادبود تقدیر و تشکر شد.
در بخش دیگری از این برنامه علی سرزعیم، اقتصاددان و استاد دانشگاه علامه طباطبایی، تغییرات اقلیمی را به نفع صنعت تهویه مطبوع دانست و گفت: زمین درحال گرم شدن است که تغییر به نفع کسبوکار شماست، اما تهدیدات ناترازی انرژی بسیار جدیتر است.
نخستین دوره گرامی داشت روز ملی صنعت تهویه مطبوع ایران با مشارکت گسترده فعالان این صنعت عصر 15 اردیبهشت 1404 در باشگاه ریاست جمهوری تهران برگزار شد.