پرونده یک بحران؛ واکاوی زمینه‌ها، علل و پیامدهای بحران سوریه 

خبرآنلاین جمعه 19 اردیبهشت 1404 - 16:36
کتاب «بحران سوریه، زمینه‌ها، علل و پیامدها» در چهار فصل به همراه مقدمه و یک نتیجه‌گیری و در ۱۷۹ صفحه منتشر شده است.

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، کتاب« بحران سوریه؛ زمینه‌ها، علل و پیامدها» به قلم علی اسمعیلی (دکتری روابط بین الملل و پژوهشگر خاورمیانه ) که در آذر ۱۴۰۰ از سوی انتشارات چاپخش چاپ شده است در اردیبهشت ۱۴۰۴با قیمت ۳۰۰ هزار تومان و در تیراژ ۳۰۰ نسخه به چاپ دوم رسید. به همین خاطر سعی می شود که در اینجا یک معرفی کوتاه از کتاب فوق داشته باشیم. 

کتاب «بحران سوریه، زمینه‌ها، علل و پیامدها» در چهار فصل به همراه مقدمه و یک نتیجه‌گیری و در ۱۷۹ صفحه منتشر شده است. فصل‌های کتاب به این شرح است:

 فصل نخست، سوریه از نظام قیمومیت تا شروع بحران؛

 فصل دوم، علل شکل‌گیری بحران و تأثیر آن بر ساخت حاکمیتی سوریه؛

فصل سوم، پیامدهای منطقه‌ای بحران سوریه؛

 فصل چهارم: تأثیرگذاری بحران سوریه بر سطح جهانی. 

نویسنده در فصل نخست تلاش کرده پیشینه کوتاهی از تاریخ و جغرافیای سوریه ارائه دهد و سپس از دید جامعه‌شناسی تاریخی به تشکیل دولت سوریه پس از استقلال از استعمار فرانسه، تا کسب قدرت و تحکیم آن توسط خاندان اسد (پدر و پسر) از سال ۱۹۷۰ تا ۲۰۲۱ بپردازد.

در فصل دوم به علل شکل‌گیری بحران سوریه پرداخته که ناشی از شکاف‌های اجتماعی و عوامل اقتصادی بحران و جنگ داخلی و تأثیر آن بر ساخت حاکمیتی سوریه است و بر اساس آن سناریوهای آینده ساخت سیاسی سوریه مورد واکاوی می‌شود. 

فصل سوم به بررسی نقش بازیگران و ائتلاف‌های منطقه‌ای درگیر در بحران سوریه و سپس به سناریوهای محتمل آینده از جمله سقوط اسد در این کشمکش منطقه‌ای و تأثیر آن بر امنیت ملی ایران می‌پردازد.

فصل چهارم به تأثیرگذاری دو بازیگر مهم جهانی در بحران سوریه یعنی روسیه به‌عنوان حامی نظام اسد و دیگری ایالات متحد آمریکا به‌عنوان دشمن نظام اسد پرداخته و چشم‌انداز رقابت و ستیز این دو بازیگر را در بحران سوریه کاوش می‌کند. در پایان هم یک نتیجه‌گیری از کل کتاب آورده شده است. در انتهای هر فصل نیز نویسنده نکات مطرح‌شده را جمع‌بندی می‌کند.

از ویژگی‌های مثبت کتاب می‌توان این نکات را برشمرد: کتاب حاصل پژوهش و بی‌طرفانه است و باعث شده که با گذر زمان پس از سقوط اسد نیز این اثر مورد توجه باشد. برای نمونه در فصل دوم که به عوامل درونی موجد بحران سوریه اشاره می‌کند، نویسنده با ذکر منابع پرشمار در پی ارائه تصویری دقیق از ساختاری و سیستماتیک‌ بودن فساد در دولت بعثی سوریه است که باعث بحران در سوریه ۲۰۱۱ شد و این وجه تمایز بازر این اثر با بیشتر آثار چاپ‌شده به زبان پارسی است. به‌ویژه وقتی که به‌یاد آوریم که این اثر سه سال پیش از سقوط اسد در ایران نوشته شده است. 

ویژگی دیگر کتاب، بهره‌گیری از منابع معتبر پرشمار لاتین در این اثر است که به غنا و علمی بودن آن کمک فراوان کرده است. 

به‌طور خلاصه، این اثر پژوهش بی‌طرفانه و علمی نویسنده‌ای است که سال‌ها بر روی بحران سوریه مطالعه کرده و می‌تواند سال‌ها پس از سقوط اسد نیز همچنان به‌عنوان اثری مهم، در بررسی بحران سوریه و پیامدهای آن مورد توجه و اقبال پژوهشگران و دانشجویان رشته‌های علوم سیاسی، روابط بین‌الملل، مطالعات منطقه‌ای و دیگر علاقه‌مندان قرار گیرد.

چاپ دوم کتاب «بحران سوریه، پیامدها، علل و زمینه‌ها»؛ در اردیبهشت ۱۴۰۴ توسط انتشارات چاپخش منتشر و روانه بازار کتاب شد تا در دسترس پژوهشگران، علاقه‌مندان و دانشجویان قرار گیرد.

۲۴۵۲۴۵

منبع خبر "خبرآنلاین" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.