ترکش‌های فشار حداکثری ترامپ به دولت السودانی/ بغداد در آستانه رویارویی‌ها قرار دارد؟

اقتصادنیوز جمعه 19 اردیبهشت 1404 - 23:47
اقتصادنیوز: به باور ناظران تلاش های آمریکا برای اعمال فشار بر حامیان ایران می تواند عراق را در آستانه تنش های جدی قرار داده و بستر را برای مقابه مقاومت علیه نیروهای آمریکایی هموار سازد؛ گزاره ای که برای حیات سیاسی محمد شیاع السودانی و همچنین کشوری که درگیر بحران انرژی است، پرهزینه است.

به گزارش اقتصادنیوز، وبگاه امواج میدیا با انتشار یادداشتی مدعی شد، بازگشت سیاست "فشار حداکثری" دونالد ترامپ، رئیس جمهوری ایالات متحده علیه ایران، باعث عدم اطمینان در مورد یک آتش‌بس شکننده و غیررسمی بین واشنگتن و گروه‌های مسلح شیعه حامی تهران در عراق شده است. همزمان با مذاکرات بر سر آینده برنامه هسته‌ای ایران، ترامپ تلاش‌ها برای تحت تاثیر قرار دادن نفوذ منطقه‌ای ایران را تشدید کرده است. این سیاست‌ها شامل مجموعه‌ای از تحریم‌ها و تدابیر است که هدف آن‌ها تضعیف ارتباطات اقتصادی و سیاسی جمهوری اسلامی با عراق است. با توجه به وابستگی گروه‌های عراقی به بسیاری از نهادها و بخش‌های اقتصادی هدف قرار گرفته، وضعیت مالی این گروه‌ها تحت فشار قرار گرفته است.

ترکش های فشار حداکثری ترامپ بر مقاومت عراق

این وبگاه در ادامه مدعی است، تغییر سیاست ترامپ خطر از بین بردن تعادل شکننده تعریف شده توسط  بغداد بین تهران و واشنگتن را به دنبال دارد. در حالی که آتش‌بس شکننده با گروه‌های مسلح شیعه عراق از اواخر 2024 برقرار بوده است، رویکرد کنونی ایالات متحده این آتش‌بس را به فروپاشی تهدید می کند و عراق را در آستانه درگیری ها قرار می دهد. در حالی که توافق احتمالی ایران و ایالات متحده ممکن است این سناریو را خنثی کند، اگر تهران و واشنگتن رویارویی احتمالی را تجربه کنند، احتمال درگیری وجود دارد. دولت ترامپ در اوایل فوریه طی یک فرمان اجرایی مجموعه‌ای از تحریم‌های گسترده علیه نفوذ منطقه‌ای تهران را وضع کرد. براساس این فرمان نیروهای حامی ایران تحت فشار قرار گرفته محدودیت‌هایی را برای بانک‌های عراقی که در فرایند تسهیل معاملات دلاری برای تهران فعال هستند، اعمال می‌کند. در ماه مارس، معافیت تحریمی برای واردات برق ایران به عراق تمدید نشد و هنوز مشخص نیست که آیا واردات گاز طبیعی نیز هدف قرار خواهد گرفت. بغداد موافقت کرد که چنین تجارت‌هایی را متوقف کند که نگرانی‌هایی در مورد بحران انرژی قریب‌الوقوع به وجود آورد. در همین حال، رسانه‌های عربی به نقل از منابع دیپلماتیک ناشناس ایالات متحده گزارش دادند که واشنگتن در حال برنامه‌ریزی تحریم‌های "جامع و مرحله‌ای" علیه افراد و نهادهای عراقی است که "به مؤسسات دولتی، احزاب سیاسی و گروه‌های مسلح عراقی مرتبط هستند."گزارش‌های دیگری حاکی از آن است که واشنگتن در حال تهیه تحریم‌های هدفمند علیه بیش از دو هزار نفر در عراق است، و سازمان بدر و دیگر بازیگران حامی ایران در تیررس قرار دارند. همانطور که ترامپ اکنون از بغداد می‌خواهد تا روابط اقتصادی خود را با تهران محدود کند، این دینامیک ممکن است تغییر کند اگر گروه‌های مسلح ببینند که خطوط اقتصادی و سیاسی‌شان تهدید می‌شود. چگونگی اجرای این سیاست‌ها در عراق همچنان در حال شکل‌گیری است. در میان تلاش‌ها برای تنوع در واردات برق و گاز طبیعی پیش از ماه‌های گرم تابستان و همچنین گسترش تحریم‌های اقتصادی، تنش ها در عراق در حال اوج گرفتن است. گروهی های حامی ایران در حالی که خود را از نظر مالی و نظامی تحت فشار می بییند، ممکن است تحریک شده تا به دینامیک درگیری هایی که در 2024 برقرار بود، بازگردند؛ زمانی که حملات به نیروهای اسرائیلی و آمریکایی در دورهای تشدید و کاهش تنش انجام شد.

4

اهرم واشنگتن برای مهار ایران

اقدامات ترامپ در حقیقت می‌تواند به‌عنوان ادامه‌ای از سیاست‌های پیشینیانش، به‌ویژه جو بایدن، قلمداد شود. در دوران ریاست جمهوری بایدن، واشنگتن تلاش کرد تا با مجموعه‌ای از حملات دقیق و محدودیت‌های مالی، گروه‌های حامی ایران را تحت تاثیر قرار دهد، هرچند که رئیس جمهوری دموکرات به رویکردی نرم تر متوسل شد. به‌عنوان مثال، در فوریه 2024، یک پهپاد آمریکایی فرمانده ارشد کتائب حزب‌الله، وسام محمد صابر السعدی (مشهور به ابو باقر السعدی)، را در بغداد ترور کرد. این حمله مقامات عراقی را که فکر می‌کردند بایدن از اقدامات بحران زا در مراکز شهری اجتناب خواهد کرد، متعجب کرد. یک مقام ارشد وزارت امور خارجه ایالات متحده بعداً این اقدام را به‌عنوان تلافی حمله پهپادی مرگبار در ماه قبل به یک پایگاه نظامی آمریکایی در اردن توجیه کرد. در پی حملات قبلی، هواپیماهای جنگی ایالات متحده در نوامبر 2023 به پایگاه‌های وابسته به گروه‌های بسیج مردمی «حشد الشعبی» در جرف الصخر، منطقه‌ای حساس در جنوب غربی بغداد، حمله کردند. بسیج مردمی اعلام کرد که در این حمله 8 نفر از اعضای آن‌ها کشته شد. با این حال، منابع امنیتی در کفت و گو با امواج‌مدیا مدعی شدند که تعداد تلفات بسیار بیشتر بوده و شامل یک فرمانده ایرانی و اعضای حزب‌الله لبنان نیز می‌شود.استراتژی ادعایی مهار ایران از سوی بایدن شامل تحریم‌های 14 بانک عراقی بود، آن هم در شرایطی که بر واردات برق معافیت‌های محدودی اعطا شده تا از بحران انرژی جلوگیری شود. این تعادل—ترکیبی از حملات دقیق و مشوق‌های اقتصادی—اکنون تحت فشار کمپین ترامپ دوباره مطرح شده است.بر اساس گزارش‌ها، تحریم‌های جدید ایالات متحده بحران نقدینگی در عراق را تشدید کرده است، به طوری که بانک مرکزی عراق از برداشت دلار از خارج کشور ممانعت کرده و انتقال‌های روزانه را به 5 هزار دلار محدود کرده است. گزارش‌های دیگر حاکی از آن است که وزارت خزانه‌داری ایالات متحده 32 بانک خصوصی از 72 بانک عراق را به‌دلیل ارتباط با گروه‌های مسلح حامی ایران تحریم کرده است.یکی از عوامل دیگر، هرگونه اقدام از سوی اسرائیل است که می‌تواند تنش‌های منطقه‌ای را تشدید کرده و تأثیرات مستقیمی در عراق داشته باشد. در حالی که بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، از بازگشت کمپین "فشار حداکثری" ترامپ علیه ایران استقبال کرده، ناظران سیاسی در هفته‌های اخیر ادعا کرده‌اند که تل‌آویو ممکن است به‌دنبال فرصتی برای حملهادعایی  به تأسیسات هسته‌ای ایران باشد.  در شرایطی که چشم انداز مذاکرات هسته‌ای ایران و ایالات متحده همچنان نامشخص است، دولت عراق احتمالاً همچنان با چالش‌های فشار از تهران و واشنگتن مواجه خواهد شد—ویژه در سال انتخابات. همزمان با تلاش بغداد برای یافتن جایگزین‌هایی برای انرژی ایرانی و مقابله با قاچاق دلار، گروه‌های وابسته به ایران احتمالاً اجرای تحریم‌های بیشتر ایالات متحده را به‌عنوان اقداماتی از جنگ خواهند دید. با اولویت قرار دادن فشار اقتصادی به‌جای کاهش تنش، گروه‌های "مقاومت اسلامی در عراق" ممکن است آماده باشند تا کمپین خود را از سر بگیرند—و احتمالاً تعادل شکننده دولت محمد شیاع السودانی را از هم بپاشند.

 

منبع خبر "اقتصادنیوز" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.