به گزارش ایرنا، قزوین دارای پیشینهای غنی به لحاظ تاریخی و فرهنگی است و ظرفیتهای فرهنگی بسیاری دارد و هویت مستقل فرهنگی آن میتواند، برای رشد و توسعه در حوزههای مختلف راهگشا باشد.
قزوین از دیرباز خاستگاه بزرگان زبان و ادبیات فارسی بوده و دانشمندان و نام آورانی چون علامه دهخدا، محمد قزوینی، محمد دبیرسیاقی، عبید زاکانی، حمدالله مستوفی، جواد مجابی، اشرفالدین حسینی، واعظ قزوینی، عارف قزوینی و دهها نویسنده و پژوهشگر و ادیب را پرورش داده و امروز نیز مهد فرهنگ، ادب و هنر است و بسیاری از نویسندگان پیشکسوت و جوان در این استان قلم میزنند.
هم اکنون بیش از ۲۰۲ اهل قلم شامل ۷۵ زن و ۱۲۷ مرد در استان قزوین با همکاری اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی و خانه کتاب شناسایی شده اند که در زمینه نویسندگی و تألیف و ترجمه در استان قزوین به فعالیت مشغول هستند.
صندوق اعتباری هنر در سال ۸۳ فعالیت خود را آغاز کرد که تا سال ۹۲ تعداد بیمه شدگان صندوق اعتباری هنر استان ۱۱۰ نفر بود که هم اکنون به ۹۰۷ نفر رسیده است و رشد ۷۲۴ درصدی را نشان میدهد.
تعداد نشریات و پایگاههای خبری استان قزوین تا سال ۹۲، ۵۵ مورد بود که هم اکنون با رشد ۱۲۰ درصدی به ۱۲۱ مورد رسیده و تعداد خبرگزاریهای استان نیز از چهار مورد به ۱۵ مورد افزایش یافته که رشد ۲۷۵ درصدی داشته است.
به گفته بسیاری از کارشناسان فرهنگی و هنری، استان قزوین تا چند سال قبل با همه پیشینه غنی خود در حوزه فرهنگ و هنر، وجود هنرمندان، ادیبان و شاعران برجسته و با اصالت در بسیاری از تولیدات هنری جزو استانهای محروم محسوب میشد که در طول هشت سال دولتهای یازدهم و دوازدهم با تمرکز ویژه بر فعالیتهای فرهنگی و هنری، توسعه متوازن خدمات این حوزه و محرومیتزداییهای انجام شده در نهایت به جایگاه ویژهای در سطح کشور ارتقا یافت.
تعالی فرهنگی و هنری استان قزوین، عملکرد ماندگار دولت تدبیر و امید است که تا سالها پس از این نیز رد پایی از خود بر جای خواهد گذاشت و آیندگان تا سالها از این اقدامات زیرساختی و اساسی بهرهمند خواهند شد.
به گفته مسوولان فرهنگی استان، دولت یازدهم و دوازدهم توانست در حوزه فرهنگ و هنر استان قزوین، عملکردی مطلوب از خود به یادگار بگذارد که با افزایش خدمات فرهنگی و هنری در مناطق محروم و کمتر توسعه یافته استان آغاز شد و در نهایت به برگزاری رویدادهای بزرگ فرهنگی و هنری کشور نظیر دوسالانه بینالمللی خوشنویسی پایان یافت.
رشد ۲۱۶ درصدی تعداد چاپخانههای استان قزوین در دولت تدبیر و امید
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان قزوین در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: در سال ۹۲ تعداد چاپخانههای استان ۵۵ عدد بود که هم اکنون به ۱۴۴ مورد رسیده است.
محمدحسین اسماعیلی با اشاره به نگاه ویژه دولت برای ارتقای سطح فعالیتهای فرهنگی و هنری استان، افزود: امروز هنرمندان به واسطه هنرشان و اصحاب فرهنگ به واسطه تفکر و فعالیتشان صاحب ارج و مقام هستند و ما نیز در مجموعه اداره کل به دنبال پیادهسازی همین سیاستها در سطح استان هستیم.
وی اظهار داشت: سال گذشته ۲۱۶ مجوز محتوایی از سوی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان قزوین برای صادرات محصولات چاپی به حجم ۲ هزار و ۷۴ تن به کشورهای همسایه از جمله عراق، افغانستان و ترکمنستان برای واحدهای چاپی استان قزوین صادر شده است.
اسماعیلی اضافه کرد: واحدهای صادراتی مواد غذایی، بهداشتی و صنعتی برای بستهبندیهای خود از جمله کارتن، لیبل، سلفون، قوطی و بروشورهای تبلیغی باید پیش از چاپ، مجوز محتوایی دریافت کنند که صدور این مجوزها بر عهده اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی است.
وی با بیان اینکه تعداد آموزشگاههای آزاد هنرهای تجسمی استان در دولت تدبیر و امید از سال ۹۲ تاکنون با رشد ۷۵ درصدی از ۲۰ مورد به ۳۵ آموزشگاه رسیده است، اظهار داشت: همچنین تعداد آموزشگاههای آزاد موسیقی نیز از ۱۱ مورد به ۳۵ مورد رسیده است که رشد ۲۱۸ درصدی را نشان می دهد.
این مسوول تصریح کرد: تعداد کانونهای تبلیغاتی استان از ۴۰ مورد به ۱۳۱ مورد، تعداد نشریات و پایگاههای خبری استان با رشد ۱۲۰ درصدی از ۵۵ مورد به ۱۲۱ مورد و تعداد خبرگزاریهای استان با رشد ۲۷۵ درصدی از چهار مورد به ۱۵ مورد رسیده است.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان قزوین اضافه کرد: تعداد مؤسسات تک منظوره فرهنگی هنری از ۵۱ مورد به ۱۱۵ مورد رسیده و همچنین تعداد مؤسسات چندمنظوره فرهنگی و هنری از سه مورد به ۱۰ مورد افزایش یافته است که رشد ۲۳۳ درصدی را نشان میدهد.
اسماعیلی با اشاره به فعالیت ناشران قزوینی، افزود: در سال ۹۲ تنها ۲۹ ناشر در استان فعال بودند که هم اکنون به ۵۴ مورد رسیده است که رشد ۸۶ درصدی دارد و تعداد مؤسسات فرهنگی قرآن و عترت نیز از ۱۲ مورد به ۴۰ مورد رسیده است.
وی خاطرنشان کرد: طی این هشت سال تعداد مجتمعهای فرهنگی و هنری از ۱۰ مورد به ۱۴ افزایش یافته است و همچنین انجمنهای ادبی تا سال ۹۲ در استان به ثبت نرسیده بود که در حال حاضر به ۱۵ مورد و تعداد کانونهای فرهنگی و هنری مساجد استان نیز با رشد ۲۳۶ درصدی از ۱۰۰ مورد به ۳۳۶ مورد رسیده است.
اسماعیلی با بیان اینکه تعداد نگارخانههای استان از پنج مورد به ۱۲ مورد رسیده است،افزود: در زمینه مؤسسات فرهنگی دیجیتال تا سال ۹۲ هیچ موردی ثبتی در استان نداشتیم ولی هم اکنون ۲۷ موسسه در سطح استان فعالیت دارند.
دوسالانه بینالمللی خوشنویسی قزوین مهمترین رویداد فرهنگی خوشنویسی در کشور است
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان قزوین گفت: اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان قزوین در هشت سال دولتهای یازدهم و دوازدهم توانست فعالیتها و برنامههای متنوعی را متناسب با پیشینه غنی و تمدن فرهنگی استان قزوین اجرا کند.
اسماعیلی افزود: برگزاری سه دوره دوسالانه بینالمللی خوشنویسی قزوین از مهمترین رویدادهای فرهنگی و هنری در کشور در این دوره است که میتواند از مهمترین افتخارات دولت تدبیر و امید به شمار آید.
وی تصریح کرد: برگزاری این رویداد منجر شد که استان قزوین به عنوان پایتخت خوشنویسی ایرانزمین و قطب این هنر گرانقدر در کشور شناخته شود که دوسالانه بینالمللی خوشنویسی بیشک مهمترین رویداد جشنوارهای این هنر ممتاز در کشور است.
اسماعیلی اضافه کرد: اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان قزوین افتخار داشته است در دولتهای یازدهم و دوازدهم سه دوره پیاپی میزبان این رخداد مهم هنری در کشور باشد و این رویداد را به بهترین نحو با اعتباری بالغ بر ۹۰۰ میلیون تومان با هدف توسعه هنری و حمایت از این هنر اصیل ایرانی برگزار کند.
نخستین جایزه ملی عارف به میزبانی قزوین برگزار شد
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان قزوین در ادامه با اشاره به برگزاری جایزه ملی عارف در دولت دوازدهم، اظهار داشت: جایزه ملی عارف با ابتکار اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی در استان قزوین پایهگذاری شد و توانست ضمن پاسداشت عارف قزوینی تصنیفساز بزرگ معاصر بستری مناسب برای ترویج و گسترش تصنیفسازی در حوزه موسیقی دستگاهی ایرانی ایجاد کند.
اسماعیلی خاطرنشان کرد: برگزاری این رویداد با اعتبار ۲۰۰ میلیون تومانی با هدف بزرگداشت مفاخر هنری این سرزمین به حمایت از تولیدات هنری و حفظ این هنر اصیل منتهی شد.
چهارخانه فرهنگ در قزوین به بهرهبرداری رسید
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان قزوین با بیان اینکه در دولت تدبیر و امید، نگاه ویژهای به توزیع عادلانه خدمات در استان قزوین صورت گرفت، اظهار داشت: تلاش ما این بوده است که خدمات فرهنگی در تمام سطح استان قزوین به صورت مساوی تقسیم شود از اینرو در دولت تدبیر و امید با تاکید بر این مساله چهار خانه فرهنگ به بهرهبرداری رسید.
اسماعیلی افزود: ساخت، تجهیز و بهرهبرداری از خانه فرهنگ خرمدشت، زیاران، معلم کلایه و شال با اعتباری در حدود چهار میلیارد و ۲۸۸ میلیون تومان در دولت تدبیر و امید توانست زیرساختهای فرهنگی و هنری را در این مناطق که جزو مناطق کمتر توسعه یافته استان قزوین محسوب میشوند توسعه دهد.
وی با تاکید براینکه برای شکوفا شدن استعدادهای هنری و فرهنگی و غنای هر چه بیشتر تولیدات فرهنگی و هنری به تقویت امکانات سخت افزاری نیاز است، تصریح کرد: توسعه همه جانبه امکانات در پهنه جغرافیایی استان و بهبود زیرساختهای مناطق کم برخوردار به دور از شعار زدگی و در عرصه عمل همواره در دستور کار دولت بوده است.
۶ دوره نمایشگاه کتاب در قزوین برگزار شده است
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان قزوین همچنین از برگزاری ۶ دوره نمایشگاه بزرگ کتاب در قزوین خبر داد و گفت: نمایشگاه کتاب به عنوان یکی از مهمترین ابزارهای فرهنگی در جهت ترویج کتاب و کتابخوانی و افزایش دسترسی مردم به کتابها و همچنین بهرهمندی از تخفیفات ویژه نمایشگاهی در دولت یازدهم و دوازدهم مدنظر بوده است که به برگزاری ۶ دوره این نمایشگاه در استان منتهی شد.
اسماعیلی اضافه کرد: برگزاری ۶ دوره نمایشگاه بزرگ کتاب استان در سالهای متوالی،یکی از فعالیتهای مهم فرهنگی استان در سال های اخیر بوده است که به عنوان پرمخاطبترین و همه گیرترین رویداد فرهنگی استان میتوان از آن نام برد.
وی گفت: متاسفانه شیوع بیماری کرونا طی دو سال گذشته موجب شد تا این نمایشگاه برگزار نشود اما در دوره های متوالی برگزار شده با بیش از یک میلیارد و ۱۰۰ میلیون تومان اعتبار گامهای ارزشمندی در حوزه ترویج کتابخوانی در استان قزوین برداشته شد.
اسماعیلی افزود: همچنین در این مدت با توجه به اهمیت دسترسی مردم به امکانات قرآنی و استفاده از جدیدترین تولیدات این حوزه، نمایشگاهی با اعتبار ۳۰۰ میلیون تومانی در قزوین برگزار شد.
پنج دوره جشنواره ملی رسانههای دیجیتال رضوی در قزوین برگزار شد
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان قزوین خاطرنشان کرد: در دولت یازدهم و دوازدهم با توجه به تمایل جامعه به استفاده از ابزارهای دیجیتال و شبکههای اجتماعی در زندگی روزمره، جشنواره ملی رسانههای دیجیتال رضوی در قزوین آغاز به کار کرد که هماکنون پنج دوره از این جشنواره در استان قزوین برگزار شده است.
اسماعیلی اضافه کرد: تلاش ما در برگزاری این جشنواره توجه به نقش غیرقابل انکار فضای مجازی در مهندسی فرهنگی جامعه و اهمیت تولید محتوای سالم و تاثیرگذار است که با برگزاری این جشنواره در دو دولت تلاش کردیم تا اهمیت نشر سبک زندگی اسلامی و ادای دین به امام مهربانیها را در بین فعالان این حوزه تقویت کنیم.
وی خاطرنشان کرد: برای اجرای این پنج دوره جشنواره ۵۰۰ میلیون تومان اعتبار هزینه شده است.
هشت دوره جشنواره تئاتر و موسیقی استانی در قزوین برگزار شد
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان قزوین گفت: توجه به ارتقای سطح تولیدات هنری در بخشهای مختلف از اولویتهایی بوده است که در دولت یازدهم و دوازدهم مدنظر قرار گرفته است، از اینرو در این مدت با تاکید ویژه بر این موضوع هشت جشنواره تئاتر استانی برگزار شده است.
اسماعیلی تصریح کرد: خوشبختانه نتیجه برگزاری این هشت دوره جشنواره، ارتقای کیفی تولیدات، ارایه تولیدات فاخر و جریان سازی هنری در استان قزوین بوده است که تولید آثاری اصیل و تاثیرگذار در این بازه زمانی شاهدی بر این مدعا است.
وی با بیان اینکه برای برگزاری این هشت دوره جشنواره نزدیک به ۵۰۰ میلیون تومان اعتبار هزینه شده است، افزود: طی این مدت، هشت دوره جشنواره موسیقی استانی نیز به طور مرتب برگزار که موجب رقابت سالم در بین گروههای مختلف ورزشی استان شده است.
هنرستان هنرهای زیبای دختران، تحفه فرهنگی دولت تدبیر و امید به مردم قزوین است
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان قزوین با اشاره به راه اندازی هنرستان هنرهای زیبای دختران قزوین، گفت: این مجموعه در سال ۹۹ با هزینه ۲۵۰ میلیون تومانی آغاز به کار کرد و قطعاً زمینه آموزشهای هنری به جوانان علاقهمند و مستعد را در استان قزوین فراهم میکند.
اسماعیلی گفت: پرورش استعدادهای هنری، تقویت امکانات و حفظ هنرهای اصیل و فاخر ایرانی از اهداف راهاندازی این هنرستان است که در سالهای آینده نتایج ارزشمند این حرکت در جامعه نمایان خواهد شد.
کرونا بر تمامی فعالیت های هنری و رسانه ای استان قزوین سایه انداخت
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان قزوین با بیان اینکه سال گذشته، پدیده کرونا تمام وجوه زندگی را تحت تأثیر قرار داد،افزود: در این سال پرماجرا و عجیب، اکوسیستم فعالیتهای فرهنگی و هنری دچار تحول شد و فرآیندهای پس از این نیز دچار تغییرات متعددی خواهد بود.
وی اظهار داشت: تقریباً در طول یک سال گذشته فعالیتهای هنرمندان و اصحاب فرهنگ و هنر در قالبهای اجرایی تعطیل شد و دیگر شاهد اجراهای گسترده در رشتههای تئاتر، موسیقی، سینما، نمایشگاههای هنری، گالریها و جشنوارهها نیستیم و بیشتر این فعالیتها در بستر مجازی ارائه میشود.
اسماعیلی افزود: ولی تولیدات و محصولات فرهنگی، هنری، سینمایی و رسانهای در این دوران هم در اطلاعرسانی و الگوسازی فرهنگی مقابله با کرونا کمک شایانی کرد و هم در ایجاد انبساط خاطر، جلوگیری از افسردگیهای مزمن و روشن نگاهداشتن چراغِ امید و انگیزه در بین مردم اثربخش و کارگشا بود.
وی تصریح کرد: ولی این همهگیری جهانی، خسارتهای جبرانناپذیری به اهالی فرهنگ و هنر زد و تعطیلیِ طولانی مدت برنامهها و فعالیتهای فرهنگی و هنری خسارتی عظیم ایجاد کرد که شاید تاکنون نظیری برای آن نمیتوان یافت و جبران آن نیز ناممکن خواهد بود.
اسماعیلی تاکید کرد: به نظر میرسد کمک به توسعه استارتآپ ها، مراکز رشد و کسب و کارهای اینترنتی و دانشبنیان در حوزه فرهنگ، هنر و رسانه و توسعه خدمات فرهنگی در فضای مجازی، بهترین و اثرگذارترین روشی است که میتواند اثربخشی فرهنگ و هنر را در دوران کرونا و پساکرونا بیشتر و بیشتر کند و فعالان فرهنگی و هنری نیز از قبالِ آن بتوانند به حیاتِ فرهنگی خود با قوت و قدرت ادامه دهند.