پوشش زنده نشست «روسیه در عصر پوتین» در نمایشگاه کتاب/ ملکی: پوتین تزار جدید است/ کرمی: روسیه دیگر تهدید نیست/ کولایی: با عینک خودمان روسیه را ببینیم

خبرآنلاین شنبه 20 اردیبهشت 1404 - 18:27
دو کتاب «دیپلماسی نوین انرژی روسیه؛ مروری بر سیاستگذاری و امنیت انرژی در عصر پوتین» از انتشارات خبر امروز و کتاب «ایران و همسایگان ایران» از نشر وزارت خارجه به قلم عباس ملکی در نشست «روسیه در عصر پوتین» در نمایشگاه کتاب رونمایی شد.  

نشست «روسیه در عصر پوتین» به همت خبرگزاری خبرآنلاین در غرفه وزارت امور خارجه در نمایشگاه کتاب در حال برگزاری است.

در این نشست دو کتاب «دیپلماسی نوین انرژی روسیه؛ مروری بر سیاستگذاری و امنیت انرژی در عصر پوتین» از انتشارات خبر امروز و کتاب «ایران و همسایگان ایران» از نشر وزارت خارجه به قلم عباس ملکی با حضور و سخنرانی کارشناسان رونمایی شد.

عباس ملکی: پوتین تزار جدید است

عباس ملکی، عضو هیأت علمی دانشگاه صنعتی شریف در اظهارات کوتاهی گفت: کتاب «دیپلماسی نوین انرژی روسیه» با همکاری دو همکارم شهاب‌الدین شکری و حسن راعی نوشته شده است. هدف این بود که سیر تحول این کشور را ببینیم.
وی افزود: روس‌ها آنطور که ما فکر می‌کنیم ضعیف نیستند و آنطور که خودشان هم فکر می‌کنند قوی نیستند. دو نقطه قوت آن‌ها پررنگ بوده؛ یکی نیروی انسانی جنگجو و دیگری توان نظامی آن.
ملکی با یادآوری دو شکست ایران از روسیه، پوتین را تزاری جدید دانست و توضیح داد: به نظر من امروز پوتین از انرژی همان استفاده‌ای را می‌کند که زمانی تزارها از باروت به عنوان سلاح استفاده می‌کردند. از قضا پایان‌نامه دکترای پوتین هم با عنوان امنیت انرژی، امنیت روسیه بوده که نشان می‌دهد او مدت‌ها قبل به این حوزه توجه خاص داشته است
وی به مباحث کتاب «ایران و همسایگان ایران» هم اشاره و تأکید کرد: در این کتاب مساله نفت خام، گاز طبیعی، سوآپ و شبکه برق مورد بررسی قرار گرفته است.

جهانگیر کرمی: روسیه دیگر تهدید نیست/ در فضای نخبگانی کشور جهت‌گیری سیاسی نسبت به روسیه وجود دارد

جهانگیر کرمی، استاد گروه مطالعات روسیه دانشکده مطالعات جهان در این نشست گفت: موضوع این کتاب بکر است. باید عنوان کرد که در مورد انرژی روسیه کار چندانی نشده است. دکتر ملکی کار ارزنده‌ای انجام داده‌اند. بحث روابط با ایران در این اثر به خوبی پرداخته شده است. واقعا موضوعات مورد نیاز کشور در حوزه انرژی به خوبی پوشش داده شده است. این یک کتاب دانشگاهی در سطح دکتری است. نقطه قوت این کتاب بخش تخصص‌گرایی آن است. این کتاب حاصل پژوهش جدی است و گامی رو به جلو است.

کرمی در ادامه درباره فضای نخبگانی در ایران در مورد روسیه گفت: این موضوع بیشتر از منظر تاریخی بررسی می‌شود. حوادث تلخ و شیرین در روابط ایران و روسیه رخ داده است؛ فضای عمومی نخبگانی کشور بیشتر نگرش عمومی به حکومت و دولت دارد و بیشتر جهت‌گیری سیاسی است. ما از سر غرب‌ستیزی به سمت شرق گرایش پیدا کردیم. نکته این است که ژئوپولتیک تغییر کرده است. زمانی روسیه تهدید بود اما پس از فروپاشی شوروی شرایط مانند سابق نیست و با تغییر جغرافیا نگاهمان نیز باید تغییر کند.

الهه کولایی: باید با عینک خودمان روسیه را ببینیم

الهه کولایی، استاد دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران با تقدیر از عباس ملکی و دیگر نویسندگان کتاب «دیپلماسی نوین انرژی روسیه» گفت: افسوس که با وجود تلاش‌های صورت‌گرفته، رفع شکاف دانشگاه و دستگاه اجرایی موفق نبود. اتفاق خوبی است که نویسندگان ایرانی در مورد روسیه کتاب‌هایی تالیف کنند چرا که بیشتر شناخت ما از این کشور با عینک غربی است. حال آنکه ما باید با عینک خودمان ببینیم.
او ادامه داد: در زمان شاه و تا پیش از فروپاشی شوروی نیروهای چپ با ترجمه آثار روس‌ها امکان آشنایی ما با شوروی را فراهم می‌کردند. پس از فروپاشی این مسیر متوقف شد و تا مدت‌ها بجث روسیه به حاشیه رفت. در چند سال اخیر و با آغاز نگاه به شرق در دوره احمدی‌نژاد تا حدودی دوباره بحث روسیه رونق گرفت.

منبع خبر "خبرآنلاین" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.