چرا نباید نان سوخته بخورید؟ دانستنی‌هایی از بهداشت مواد غذایی

رکنا شنبه 20 اردیبهشت 1404 - 20:08
رکنا: مطالعات جدید درباره نان سوخته نشان می‌دهد که ماده آکریلامید موجود در غذا‌های سوخته، برخلاف باورهای پیشین، ممکن است خطر کمتری برای سلامتی داشته باشد. با این حال، توجه به نکات تغذیه‌ای همچنان توصیه می‌شود.
چرا نباید نان سوخته بخورید؟ دانستنی‌هایی از بهداشت مواد غذایی

به گزارش رکنا، باور عمومی در گذشته این بود که مصرف غذاهای سوخته ، از جمله نان سوخته، می‌تواند عامل ایجاد سرطان باشد. دلیل این دیدگاه تولید ماده‌ای به نام آکریلامید در غذاهای سوخته یا کبابی است. این ماده در دماهای بالا و هنگام پختن یا سرخ کردن مواد غذایی نشاسته‌دار مانند نان، سیب‌زمینی و برنج به وجود می‌آید و به عنوان یک عامل بالقوه سرطان‌زا تلقی می‌شود.

مقدار آکریلامید در غذاهای سوخته بسیار ناچیز است

اما تحقیقات اخیر، به ویژه از سوی موسسه "Cancer Research UK"، نشان داده‌اند که میزان خطر ناشی از آکریلامید در غذاهای سوخته آنقدر اندک است که نگرانی جدی ایجاد نمی‌کند. این مطالعات تأکید می‌کنند که غلظت آکریلامید موجود در این نوع غذاها خیلی پایین‌تر از حدی است که بتواند تأثیرات منفی جدی بر سلامت انسان داشته باشد.

نان سوخته عامل سرطان نیست

بر اساس این تحقیقات، مصرف نان‌های سوخته احتمال ابتلا به سرطان را افزایش نمی‌دهد. هر چند در نان سوخته ماده‌ای مضر به نام آکریلامید یافت می‌شود که می‌تواند به DNA آسیب وارد کند و خطر سرطان را بالا ببرد، اما مقدار این ماده در حدی نیست که تهدید جدی برای سلامت انسان‌ها محسوب شود.

این موضوع توسط اد یانگ، نماینده موسسه تحقیقات سرطان ، نیز مطرح شده است.

تولید آکریلامید در غذاهای نشاسته‌دار

دانشمندان اشاره می‌کنند که هنگام برشته کردن مواد غذایی نشاسته‌دار مانند نان و سیب‌زمینی، آکریلامید تولید می‌شود؛ ماده‌ای که در دود سیگار نیز یافت می‌شود. با این حال، نتایج تحقیقات حاکی از آن است که خطرات ناشی از این ماده برای انسان به شدت بزرگ‌نمایی شده‌اند.

نتایج تحقیقات بر حیوانات قابل تعمیم نیستند

یانگ توضیح می‌دهد که آزمایش‌های اولیه روی حیوانات با دوزهای بسیار بالای آکریلامید انجام شده است، دوزهایی که اصلاً قابل قیاس با میزان مصرفی این ماده از طریق غذا در انسان‌ها نیستند. لذا نتایج این مطالعات را نمی‌توان به انسان‌ها تعمیم داد.

عوامل اصلی ایجاد سرطان

متخصصان تأکید می‌کنند که عوامل اصلی خطر ابتلا به سرطان شامل مصرف الکل، گوشت قرمز و فرآوری‌شده و همچنین غذاهای سرشار از چربی، شکر و نمک هستند. بنابراین، تأثیر مصرف نان سوخته بسیار کمتر از سایر عوامل خطرزا است.

  • فیلم دریاچه مانشت / نگین آبی در ارتفاعات ایلام

وبگردی

منبع خبر "رکنا" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.