به گزارش رکنا، باور عمومی در گذشته این بود که مصرف غذاهای سوخته ، از جمله نان سوخته، میتواند عامل ایجاد سرطان باشد. دلیل این دیدگاه تولید مادهای به نام آکریلامید در غذاهای سوخته یا کبابی است. این ماده در دماهای بالا و هنگام پختن یا سرخ کردن مواد غذایی نشاستهدار مانند نان، سیبزمینی و برنج به وجود میآید و به عنوان یک عامل بالقوه سرطانزا تلقی میشود.
اما تحقیقات اخیر، به ویژه از سوی موسسه "Cancer Research UK"، نشان دادهاند که میزان خطر ناشی از آکریلامید در غذاهای سوخته آنقدر اندک است که نگرانی جدی ایجاد نمیکند. این مطالعات تأکید میکنند که غلظت آکریلامید موجود در این نوع غذاها خیلی پایینتر از حدی است که بتواند تأثیرات منفی جدی بر سلامت انسان داشته باشد.
بر اساس این تحقیقات، مصرف نانهای سوخته احتمال ابتلا به سرطان را افزایش نمیدهد. هر چند در نان سوخته مادهای مضر به نام آکریلامید یافت میشود که میتواند به DNA آسیب وارد کند و خطر سرطان را بالا ببرد، اما مقدار این ماده در حدی نیست که تهدید جدی برای سلامت انسانها محسوب شود.
این موضوع توسط اد یانگ، نماینده موسسه تحقیقات سرطان ، نیز مطرح شده است.
دانشمندان اشاره میکنند که هنگام برشته کردن مواد غذایی نشاستهدار مانند نان و سیبزمینی، آکریلامید تولید میشود؛ مادهای که در دود سیگار نیز یافت میشود. با این حال، نتایج تحقیقات حاکی از آن است که خطرات ناشی از این ماده برای انسان به شدت بزرگنمایی شدهاند.
یانگ توضیح میدهد که آزمایشهای اولیه روی حیوانات با دوزهای بسیار بالای آکریلامید انجام شده است، دوزهایی که اصلاً قابل قیاس با میزان مصرفی این ماده از طریق غذا در انسانها نیستند. لذا نتایج این مطالعات را نمیتوان به انسانها تعمیم داد.
متخصصان تأکید میکنند که عوامل اصلی خطر ابتلا به سرطان شامل مصرف الکل، گوشت قرمز و فرآوریشده و همچنین غذاهای سرشار از چربی، شکر و نمک هستند. بنابراین، تأثیر مصرف نان سوخته بسیار کمتر از سایر عوامل خطرزا است.