سید حمید حسینی، عضو هیات رئیسه اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق ، در گفتوگو با خبرنگاران، از گستردگی قاچاق کالای ایرانی به عراق و عدم نظارت گمرکی در برخی مناطق مرزی انتقاد کرد و گفت: «در برخی نقاط مرزی، قاچاق کالا از ایران به عراق کار سختی نیست. دام زنده سبک تنها یکی از اقلامی است که بدون گمرک و بدون ثبت به عراق منتقل میشود. »
حسینی همچنین به جاسازی کالاهای غیرمجاز در محمولههای صادراتی اشاره کرد و گفت: «این روش یکی از رایجترین روشهای فرار از نظارت گمرکی است. متاسفانه بسیاری از این محمولهها در آمار رسمی صادرات منعکس نمیشوند. »
وی درباره افزایش تعرفه واردات میلگرد توسط عراق گفت: «این افزایش تعرفه از ۲۰ به ۳۰ درصد نگرانکننده است. این رقم میتواند رقابتپذیری فولادسازان ایرانی در بازار عراق را کاهش دهد. »
حسینی توضیح داد: «عراق به دلیل حمایت از صنعت داخلی ، تعرفه وارداتی بر میلگرد را افزایش داده است. این کشور در شهرهایی چون سلیمانیه، اربیل، کربلا و بصره واحد تولید میلگرد راهاندازی کرده و شمش فولادی را از ایران خریداری کرده و در آنجا به میلگرد تبدیل میکند.**
وی افزود: «در حالی که ماهانه ۷۵ تا ۱۰۰ میلیون دلار میلگرد ایرانی به عراق صادر میشد ، این تصمیم عراقیها میتواند روند صادرات را تحت تأثیر قرار دهد. »
عضو اتاق بازرگانی مشترک ایران و عراق ادامه داد: «عراق هر کالایی را که بتواند تولید کند، از واردات آن ممانعت میکند. عراقیها تولید اوره، مقاطع فولادی و حتی محصولات کشاورزی مانند گوجه فرنگی، مرغ و تخممرغ را آغاز کردهاند و در برخی موارد هم موفقیتهایی در این زمینه داشتهاند. »
وی تصریح کرد: «اما تجربه نشان داده است که عراق در حفظ تعرفههای بالا موفق عمل نکرده است. در بسیاری از موارد، پس از افزایش تعرفه، تعادل بازار به هم میخورد و دولت عراق مجبور به کاهش دوباره آن میشود. تنها تفاوت این است که این کاهش را رسانهای نمیکند و فقط در سطح عملیاتی گمرکات ابلاغ میشود. »
حسینی ارزش تجارت غیرنفتی ایران و عراق در سال گذشته را ۱۱.۹ میلیارد دلار عنوان کرد و افزود: «این عدد بدون احتساب صادرات برق ایران به عراق است و با در نظر گرفتن برق، رقم به حدود ۱۲.۵ میلیارد دلار میرسد. همچنین صادرات خدمات ایران به عراق سالانه حدود یک تا دو میلیارد دلار تخمین زده میشود.»
اما او تأکید کرد: «این ارقام فقط نشاندهنده تجارت رسمی است. اگر صادرات غیررسمی و همراه مسافر را هم محاسبه کنیم، رقم واقعی تجارت ایران با عراق بیشتر از ۱۳ میلیارد دلار خواهد بود.»
در خصوص عضویت عراق در سازمان تجارت جهانی (WTO) ، حسینی گفت: «عراق هنوز در زمینه قوانین تجاری و استانداردهای بینالمللی ضعفهای زیادی دارد. این کشور یک واردکننده بزرگ است و صادرات معناداری ندارد. بنابراین، سود چندانی از عضویت در WTO نخواهد داشت.
وی ادامه داد: «علاوه بر این، اقتصاد عراق به شدت وابسته به نفت است و این موضوع باعث میشود این کشور در دستیابی به استانداردهای تجاری جهانی عقب بماند.»
حسینی درباره پیوستن عراق به کارنهتیر نیز گفت: «این موضوع پس از حدود ۸ سال پیگیری محقق شد و این اتفاق میتواند حمل کالاهای ایرانی به کویت و اردن از طریق عراق را تسهیل کند.»
وی افزود: «این یک فرصت مهم برای ترانزیت کالاهای ایرانی است و میتواند نقش برجستهای در توسعه تجارت منطقهای داشته باشد.»