به گزارش همشهری آنلاین به نقل از کیهان، آتشبس اعلامشده، اما نانوشته، میان یمن و آمریکا، بهویژه تحت میانجیگری عمان، نهتنها بر پایان حملات نظامی میان دوطرف صحه گذاشت، بلکه بهطور ضمنی تاییدی بر شکست استراتژی نظامی آمریکا در یمن بود. تحولات اخیر به وضوح نشان داد که جنگهای نابرابر، بهویژه جنگهای ناهمتراز میان یک ابرقدرت و یک جنبش مقاومتی مانند انصارالله، میتوانند نتیجهای کاملاً متفاوت از آنچه که پیشبینی میشد به بار بیاورند. یمن نهتنها توانست در برابر فشارهای سنگین آمریکا مقاومت کند، بلکه توانست آن را وادار به پذیرش آتشبس کند و تحولات منطقهای را به سود خود تغییر دهد.نشریه «فارن افرز» مجله معتبر و تأثیرگذار در حوزه سیاست خارجی، روابط بینالملل و مطالعات استراتژیک است که توسط شورای روابط خارجی آمریکا منتشر میشود. حالا این نشریه آمریکایی اذعان کرده است که واشنگتن با وجود هزینه بیش از ۲میلیارد دلار در حملات به یمن، در نهایت نتوانست انصارالله یمن را مهار کند و ناچار به پذیرش آتشبس شد. فارن افرز تصریح کرده که رهبران مقاومت یمن اکنون میتوانند «ادعا کنند که در برابر یک ابرقدرت مقاومت کرده و پیروز شدهاند و از فشار بمبارانهای آمریکا رها شدهاند.» افزون بر این، یمنیها اکنون فرصت بیشتری دارند تا بر مقابله با اسرائیل متمرکز شوند.
آمریکا در جریان حملات خود به یمن، بیش از ۱۰۰۰ نقطه از جمله فرودگاهها و زیرساختهای کلیدی این کشور را هدف قرار داد اما به اذعان فارن افرز، نتوانست قدرت مقاومت یمن (حوثیها) را مهار کند. آنطور که «فارس» نوشته است، این نشریه همچنین تأکید کرده است که برای دولت ترامپ، آتشبس راهی سریع برای رهایی از وضعیتی بود که هر روز برای واشنگتن غیرقابلتحملتر میشد. فارن افرز تصریح کرد که بمبارانهای پرهزینه نهتنها فشارهای مالی را بر آمریکا افزایش داده بود بلکه نگرانیهایی را در میان سیاستگذاران واشنگتن ایجاد کرده بود که آمریکا ممکن است به یک جنگ بیپایان دیگر در خاورمیانه کشیده شود.
یمنیها جبهه آمریکا و اسرائیل را دچار گسست کردند
شبکه «۱۲» تلویزیون رژیم صهیونیستی در گزارشی در رابطه با توافق اعلامشده بین آمریکا و یمن گفت: «اسرائیل بعد از این توافق در مقابله با خطراتی که از دریا میآیند و احتمالاً آنچه از هوا شکل میگیرند، یکه و تنها باقی مانده است.» این رسانه با اشاره به شلیک موشک یمنیها که روز جمعه انجام گرفت، اعلام کرد: «این موشک باعث شد نهادهای اسرائیلی بهخوبی درک کنند که آنها مشمول این توافق نیستند و همین امر آنها را بیش از پیش در معرض خطر قرار میدهد. امروز میتوان اینگونه گفت که حوثیها موفق شدند بین جبهههای آمریکایی و اسرائیلی جدایی ایجاد کنند، در حالی که همچنان بر موضع خود در حمایت از غزه باقی ماندهاند و تأکید میکنند تا زمان تضمین ورود کمکهای بشردوستانه به غزه به این کار خود ادامه خواهند داد.»
روزنامه «کالکالیست»، از رسانههای اقتصادی-تحلیلی صهیونیستی، نیز در گزارشی درباره جزئیات موشکهای یمنی نوشت: «موشکهایی که از یمن میآیند، به لطف کلاهکهای قابل مانورشان، با موفقیت به اهدافی در داخل اسرائیل اصابت کردهاند. این موشکها کلاهکی با بالههای مانوردهنده و موتور مخصوص به خود دارند که رهگیری آنها برای پدافند هوائی مشکل است. ما شاهد شکستهای متعددی در رهگیری موشکهای یمنی بودهایم. درست است که سامانههای پدافند هوائی محافظت کامل را انجام نمیدهند، اما دلیل دیگری برای موفقیت این حملات وجود دارد و آن این است که موشکهای پرتابشده به سمت ما معمولی نیستند.»
سقوط غیرقابل وصف
«آویگدور لیبرمن»، وزیر جنگ پیشین رژیم صهیونیستی و رئیس حزب «اسرائیل خانه ما»، در گفتوگوی با شبکه ۱۲ تلویزیون این رژیم، ضمن اعلام قصد خود برای شرکت در انتخابات نخستوزیری ۲۰۲۶ اسرائیل، توافق آمریکا با یمنیها برای توقف حملات موشکی را یک سقوط غیرقابل وصف برای اسرائیل دانست. لیبرمن با اشاره به پیشنویس قانون معافیت سربازی اجباری جوانان ارتدوکس (حریدی) که توسط کابینه ارائه شده است، گفت که با تصویب این قانون مخالف است و تصریح کرد که پیشنویس قانون باید شامل همه افراد جامعه باشد.
الجزیره چه میگوید؟
«الجزیره» در این مورد در گزارشی متفاوت نوشت که اعلام توافق آمریکا با حوثیها بدون مشورت با اسرائیل و تأکید سفیر واشنگتن در تلآویو مبنی بر اینکه کشورش نیاز به اجازه ندارد، بسیاری را به این نتیجه رساند که روابط دو متحد دچار تنش شده است. با این حال، تحلیلگران معتقدند که این اختلافات عمدتاً تاکتیکی و موقتی هستند. مدیر تحقیقات مرکز دموکراسی خاورمیانه، میگوید: «هر دولت آمریکایی، از جمله دولت اول ترامپ، لحظاتی از اختلاف را با اسرائیل تجربه کرده است، اما در نهایت، حمایت ایالاتمتحده تقریباً بدون قید و شرط ادامه یافته است.» به گفته او، ترامپ با وجود نوسانات رفتاریاش، در حمایت از اسرائیل ثابتقدم مانده است.
ناوهای آسیبپذیر
معاون نخستوزیر دولت صنعا در امور دفاعی و امنیتی در گفتوگو با «المسیره» اظهار داشت: «ناوهای هواپیمابر آمریکایی در برابر نیروهای یمنی ناتوان شدهاند. آمریکاییها در حالی از مانور در دریا صحبت میکنند که ناوهای هواپیمابر این کشور با حجم سنگینی که دارند، نمیتوانند از پهپادها و موشکهای یمن فرار کنند و مورد اصابت قرار میگیرند. یمن موفق شده است با دستیابی به توازن قدرت به اهداف خود در برابر آمریکا نائل شود. محور مقاومت نقاط قدرت خود را همچنان حفظ کرده و تا تحقق پیروزی ادامه خواهد داد.»
ادامه لغو پروازها به مقصد اراضی اشغالی
خبر دیگر نیز آنکه در پی اصابت یک فروند موشک یمنی به فرودگاه بینالمللی «بنگوریون»، موج لغو و تعلیق پروازها از سوی شرکتهای هواپیمایی بینالمللی به مقصد رژیم صهیونیستی همچنان ادامه دارد و نگرانیها درباره امنیت هوائی سرزمینهای اشغالی بهطور بیسابقهای افزایش یافته است. در طرف دیگر ماجرا، در پی حملات هوائی رژیم صهیونیستی به فرودگاه بینالمللی صنعا، تصاویر منتشرشده در فضای مجازی حاکی از آغاز عملیات بازسازی و تعمیر باند اصلی این فرودگاه است؛ اقدامی که با هدف احیای کامل توان عملیاتی آن در حال انجام است.
ضربات مهلک
«عبدالباری عطوان»، تحلیلگر معروف جهان عرب، در مطلبی در رأیالیوم با اشاره به حملات موشکی یمن به عمق اراضی اشغالی و ناتوانی سامانههای پدافندی رژیم صهیونیستی در مقابل آن، به سرخوردگی و آشفتگی سران صهیونیست پرداخت. وی نوشت: «ممنوعیت هوائی اعمالشده از سوی انصارالله یمن علیه رژیم اشغالگر، با وجود عمر کوتاهش موفقیت چشمگیری داشته است و بیش از صد شرکت هواپیمایی پروازهای خود را به فرودگاههای اسرائیل لغو کردهاند. روانپریشی رژیم اشغالگر قابل فهم است زیرا آمریکا به عنوان قدرت بزرگ عصر کنونی پرچم سفید را بالا برده و به میانجیگر عمانی برای آتشبس متوسل شد و این پس از خسارات سنگین و سقوط دو جنگنده اف-۱۸ مدرن نیروی هوائی آمریکا و فرار ناو ترومن به شمال دریای سرخ انجام شد. اگر آمریکا پس از ۱۳۰۰ حمله فهمید که این جنگ بیفایده است و شکست حتمی است و تصمیم به بالا بردن پرچم سفید گرفت، پس ما از نگرانی و وحشت حاکم بر رژیم اشغالگر که در غزه و اردوگاه جنین در کرانه باختری زمینگیر شده است، شگفتزده نمیشویم.»
این تحولات نهتنها شکست آمریکا را در میدان جنگ به تصویر میکشد، بلکه پیامدهای گستردهتری برای منطقه و روابط بینالملل به همراه داشت. پیروزی مقاومت یمن، علاوهبر تضعیف جایگاه آمریکا، موجب آشفتگی در جبهههای متحدان واشنگتن نیز شد. رژیم آپارتاید اسرائیل، که به طور مستقیم در خطر حملات موشکی یمن قرار گرفت، اکنون با چالشهای جدیدی در امنیت خود روبهرو است و در معرض تهدیدهای غیرمنتظرهای قرار دارد. این شکست آمریکا و همزمانی آن با قدرتگرفتن این جنبشهای مقاومت در غرب آسیا، میتواند الگویی برای دیگر گروهها و کشورهایی باشد که در برابر قدرتهای بزرگ میایستند. در نهایت، این تحولات بر تغییرات احتمالی در استراتژیهای جهانی و بازنگری در رویکردهای قدرتهای بزرگ به منطقه تأکید دارد.
تاریخ به خوبی نشان داده است که جنگهای نابرابر بسیاری از اوقات نتایج پیشبینینشدهای به بار میآورند؛ مانند جنگ ویتنام که آمریکا با تمام قدرت خود وارد آن شد اما در نهایت مجبور به عقبنشینی شد (البته نه آنقدر سریع که در رویارویی با مقاومت یمن مجبور به آن شد). این نمونهها نشان میدهند که در برابر مقاومتهای مردمی و جنبشهای استقلالخواه، حتی ابرقدرتها هم ممکن است در نهایت مجبور به تغییر استراتژی شوند. این تحولات نهتنها جایگاه آمریکا در منطقه را تضعیف کرده بلکه فشارهای بینالمللی و تهدیدهای جدیدی را برای متحدانش، به ویژه رژیم اسرائیل، به همراه آورده است.