افشین فتحی در گفتوگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه تالاسمی شایعترین اختلال ارثی خون در سراسر جهان و نوع ماژور آن خطرناک است، اظهار کرد: اگر پدر و مادر هر ۲ مبتلا به تالاسمی باشند، فرزند مبتلا به تالاسمی ماژور به دنیا خواهند آورد و اگر یکی از والدین مبتلا به تالاسمی باشد، فرزندشان ناقل بیماری خواهد بود.
وی تصریح کرد: بیماری معمولاً از ۶ ماهگی با ضعف و رنگ پریدگی خود را نشان میدهد و به مرور پیشرفت کرده و موجب بزرگی طحال، نارسایی کبد و کلیه میشود.
فوق تخصص خون و انکولوژی کودکان گفت: در استان اردبیل ۳/۵ درصد جمعیت ناقل تالاسمی بوده و حدود ۷۵ بیمار مبتلا به تالاسمی ماژور تحت درمان هستند.
فتحی افزود: درمان بیماران در نوع خفیف مصرف روزانه اسید فولیک است و در نوع ماژور، تزریق خون هر ۲۱ روز، دریافت آهنزدا و نهایتاً پیوند مغز استخوان است.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: بسیار مهم است که بر روی پیشگیری از این بیماری کار شود و در همین راستا آزمایشهای غربالگری پیش از ازدواج بسیار به ما کمک کرده است.
فتحی اضافه کرد: اگر یکی از زوجین ناقل باشد، بدون قید و شرط مجوز ازدواج داده میشود اما اگر هر ۲ زوج ناقل باشند، تعهد محضری گرفته میشود تا در هفته یازدهم بارداری برای آزمایش مراجعه کنند و در این زمان اگر جنین مبتلا به تالاسمی باشد، مجوز سقط قانونی صادر میشود.
این دکتر فوق تخصص خون و انکولوژی کودکان بیان کرد: با این غربالگریها تولد نوزاد مبتلا به تالاسمی در استان به صفر رسیده و پیشبینی میکنیم تا ۱۰ سال آینده بروز آن نیز به صفر برسد.