محمود مرادی نراقی در گفتگو با خبرنگار مهر در مورد خانه فاضلین نراقی در نراق اظهار کرد: این بنای تاریخی مربوط به دوره صفویه و دارای قدمتی بیش از ۳۵۰ سال است.
مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان مرکزی تصریح کرد: این بنا، جزو معدود خانههای تاریخی شهر نراق است که کتیبه و سال ساخت آن در محل چهارطاقی موجود در مرکز آن بر دیوار ثبت شده و موجود است.
وی ادامه داد: این خانه متعلق به مرحوم ابوذر نراقی جد پدری ملامحمد مهدی نراقی بوده است که بعد از وفات ایشان به فرزندان ملامهدی رسیده و در حال حاضر تحت مالکیت نوادگان و وراث ایشان است.
مرادی نراقی ادامه داد: این بنا از سال ۱۳۸۵ به جهت حفاظت و مرمت، به طور موقت در اختیار شهرداری نراق قرار گرفت و در سال ۱۳۸۶ بخشی از مرمت توسط شهرداری این شهر انجام شد.
وی ادامه داد: در سال گذشته با اعتباری در حدود ۸۰۰ میلیون تومان بخشی از این بنا که در معرض تخریب قرار داشت، مورد بازسازی قرار گرفت و در حال حاضر تأمین منابع به جهت ادامه و تکمیل پروژه بازسازی این بنای تاریخی دستور کار قرار دارد.
مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان مرکزی ادامه داد: با توجه به اینکه مالکیت بنا به صورت خصوصی است، رایزنیهایی با شهرداری به جهت تأمین اعتبار در جهت تملک بنا در حال انجام است.
مرادی نراقی ادامه داد: در صورت تأمین اعتبار برای تملک بنا توسط شهرداری یا میراث فرهنگی، در مقابل ارزش ریالی این بنا، زمین یا ملکی به وراث واگذار خواهد شد و این خانه تاریخی بعد از مرمت به پایگاه پژوهشی و دفتر میراث فرهنگی در شهر نراق تبدیل خواهد شد.
وی با اشاره به مشخصات این بنای تاریخی افزود: این خانه تاریخی در زمینی به مساحت ۸۰۰ متر قرار دارد که زیربنای آن در حدود ۳۵۰ متر مربع در دو طبقه ساخته شده است.
مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان مرکزی گفت: بخشی از این خانه در ضلع غربی بنا در دهه ۶۰ به دلیل تعریض معابر، در طرح قرار گرفته و از بین رفته است، با این حال بخش باقیمانده این بنا به دلیل ویژگیهای معماری و سابقه فرهنگی دارای اهمیت ویژه است.
مرادی نراقی افزود: این خانه که متعلق به دو عالم بزرگ تاریخ شیعه، مرحوم ملأ احمد نراقی و مرحوم ملأ محمدمهدی نراقی بوده است که در سنوات گذشته به ثبت ملی رسیده و از آثار تاریخی ثبت شده در فهرست میراث فرهنگی شهر نراق قرار دارد.