به گزارش خبرنگار مهر، در هفتمین روز نمایشگاه کتاب نشست خبری پنجم، با حضور ابراهیم حیدری سخنگو و محمدتقی حق بین مدیر کمیته ناشران کودک و نوجوان برگزار شد؛ این دو به بیان آمارهای فروش کل نمایشگاه و مشکلات بخش کودک و نوجوان پرداختند.
در ابتدای نشست ابراهیم حیدری سخنگوی نمایشگاه، به برگزاری دو رویداد فلوشیپ کودک و نوجوان و تشکیل کارگروه فرهنگی کشورهای عضو بریکس که دیروز و امروز برگزار شد اشاره کرد و افزود: فلوشیپ کودک و نوجوان با حضور ۸۰ مهمان خارجی و ۵۰ مهمان داخلی و همکاری مشترک با انجمن ناشران با برگزاری جلسات متعدد در فضایی کاملاً حرفهای برگزار شد و طی آن مذاکرات گسترده در زمینه فروش حق انتشار (رایت) صورت گرفت. همینطور گفتوگوهای مؤثر بین ناشران، انجمنها و تشکلهای صنفی برقرار شد که پیشبینی میشود منجر به انعقاد قراردادهای متعدد در روزهای آینده بشود.
او ابراز امیدواری کرد که به این ترتیب چهره بینالمللی و ظرفیتهای واقعی نمایشگاه کتاب تهران به نمایش درآید و به تثبیت جایگاه این رویداد به عنوان یک برند معتبر در سطح منطقه و جهان بیانجامد. این ابتکار گامی مهم در جهت حرفهایتر شدن فضای نشر ایران و گسترش تعاملات بینالمللی در این حوزه محسوب میشود.
حیدری با بیان اینکه دومین موضوع مورد بحث، تشکیل کارگروه فرهنگی کشورهای عضو بریکس بود، که امروز با حضور نمایندگانی از روسیه، چین، هند، برزیل و اندونزی به میزبانی ایران آغاز به کار کرد؛ به استقبال چشمگیر کشورهای عضو از این ابتکار و پیشنهاد راهاندازی دبیرخانه دائمی در تهران با هماهنگی وزارت امور خارجه و برنامهریزی برای ادامه همکاریها در نمایشگاه کتاب چین (ظرف یک ماه آینده) اشاره کرد و محورهای همکاری فرهنگی اعضا را به این ترتیب اعلام کرد: تبادل نظر و تجربیات بین نهادهای فرهنگی، مبادلات اقتصادی-فرهنگی میان انجمنها و اتحادیههای مرتبط، همکاری در برگزاری نمایشگاههای کتاب بینالمللی، فروش حق انتشار (رایت) و ترجمه آثار، حضور اندیشمندان و اهل قلم به عنوان مهمان در جشنوارهها و همایشها.
او به گام بعدی در نهاییسازی طرحهای پیشنهادی و اعلام برنامههای اجرایی در آینده نزدیک نیز تاکید کرد و افزود: این اقدام گامی مهم در جهت تقویت همکاریهای چندجانبه فرهنگی بین کشورهای عضو بریکس و توسعه دیپلماسی فرهنگی ایران در سطح جهانی است.
او ابراز امیدواری کرد این دو رویداد نتایج مفیدی در بهبود روابط در صنعت نشر و حوزه کتاب داشته باشند.
وی سپس به بیان آمارهای فروش بر اساس تعداد جلد کتاب و مقایسه آن با آمارهای سال گذشته پرداخت و به طرح قرعهکشی روزانه با جوایز نقدی اشاره کرد که هر روز مبلغ ۵۰۰ میلیون تومان روزانه به صورت قرعه کشی اهدا میشود که از دیروز آغاز شده است. سپس به طرح خرید اینترنتی از نمایشگاه مجازی و تحویل فیزیکی کتاب در محل نمایشگاه اشاره نمود که مورد استقبال بازدید کنندگان و ناشران قرار گرفته است.
آمار فروش حضوری و مجازی
حیدری با ارائه آمار و گزارش دقیق آمار فروش نمایشگاه کتاب (تا روز هفتم) را اینطور اعلام کرد: فروش مجازی به قرار تعداد جلد فروخته شده: ۶۲۳۶۶۴ جلد، تعداد عناوین فروخته شده: ۱۱۵۵۳۸ عنوان، میزان فروش مالی در بخش مجازی: ۱۵۹ میلیارد و ۴۲۲ میلیون تومان است. او تاکید کرد این ارقام نشان دهنده افزایش ۲۳٪ در تعداد جلدهای فروخته شده (در روز ششم نسبت به مدت مشابه سال قبل) است. وی همچنین با اعلام فروش حضوری (۱۲۵ میلیارد و ۶۵۳ میلیون تومان) مبلغ فروش و در مجموع کل فروش حضوری و مجازی ۲۸۵ میلیارد تومان بوده است.
وی درادامه به خبری جنجالی درباره نمایشگاه هم اشاره کرد و افزود: یک سرقت ۱۰ هزار دلاری که خبرش در روزهای ابتدایی نمایشگاه منتشر شد اصلاً مربوط به نمایشگاه کتاب نبود، بلکه به خاطر همزمانی برگزاری دو نمایشگاه کتاب و نفت و گاز باعث شده این اشتباه پیش بیاید. آن سرقت مربوط به نمایشگاه صنعت نفت بوده که آن سارق هم دستگیر شده؛ و اصولاً در نمایشگاه کتاب از این گونه ارقام وجود ندارد!
حیدری در مورد تخلفات در بخش کودک و نوجوان مثل فروش مواردی غیر از کتاب گفت: حکم تخلفات بدوی است و نمیتوان آن را اعلام کرد. اگر اقلام فروخته شده اقلام پیوستی کتاب است و توسط خود ناشر تولید میشود مشکلی ندارد، اما محصولاتی که توسط ناشر تولید نشده تخلف محسوب میشود. در مورد میزان تخفیفهای بیش از حد مجاز هم مشاهده شده است. در کل ۱۶ مورد تخلف ثبت شده و احکام آن صادر شده است.
بخش کودک و نوجوان
سپس محمد تقی حق بین به بیان موضوعاتی درباره بخش کودک و نوجوان پرداخت و با اشاره به اینکه خبرنگاران بازوهای اطلاع رسانی در نمایشگاه امسال هستند، به تأکید ویژه رهبر انقلاب بر موضوع کتاب و کتابخوانی کودکان (که در دورههای قبلی نمایشگاه نیز مورد توجه خاص معظمله بوده است) اشاره کرد.
او با بیان اقدامات شاخص انجام شده در این حوزه از جمله: انعقاد تفاهمنامه بینالمللی بین طرفین انجمن فرهنگی کتاب کودک ایران (با حمایت وزارت ارشاد) و اتحادیه ناشران ترکیه با محورهای انتقال تجربه موفق در حوزه نشر کودک، امروز دو پانلش برگزار شد، یکی از نگاه نویسندگان ایرانی با هدف توسعه حضور در بازارهای جهانی کتاب و برگزاری مشترک نمایشگاههای تخصصی به برنامههای ویژه نمایشگاه امسال مانند اختصاص بخشی ویژه به کتابهای کودک و نوجوان، برگزاری کارگاههای تخصصی برای ناشران این حوزه، ایجاد فضایی تعاملی برای کودکان و خانوادهها اشاره کرد.
همچنین او با بیان راهکارهای آینده نظیر برنامهریزی برای حضور پررنگتر در نمایشگاههای بینالمللی، توسعه همکاریهای منطقهای با کشورهای همسایه و حمایت از ترجمه و انتشار آثار ایرانی در خارج از کشور توضیح داد که این اقدامات گامی بلند در جهت تحقق منویات مقام معظم رهبری و ارتقای جایگاه کتاب کودک در کشور است. وی گفت: انشاالله با تداوم این روند، شاهد شکوفایی هرچه بیشتر این حوزه حیاتی فرهنگی خواهیم بود.
او درباره تفاوت تولید کتاب در گروه خردسالان گفت ما با فزایش چشمگیر تولیدِ کتابهای حمام، پارچهای، بردبوک و پاپآپ روبرو هستیم، و این خودکفایی در تولید کتابهای خلاقانه را داریم که قابل رقابت با تولیدات خارجی هستند. خانوادهها هم استقبال کردند و فروش هم بالا رفته است.
او به مشکلات بخش نوجوان اشاره کرد و گفت ما در رده سنی نوجوان با کمبود محتوای بومی روبرو بودیم. اما با حمایت ارشاد پروژه تولید ۱۰۰ عنوان کتاب نوجوان توسط کانون پرورش فکری آغاز شده است.
حق بین به تأسیس اتاق مادر و کودک برای رفاه حال خانوادهها اشاره کرد و سپس در مورد ضعف در سیستم تهویه بخش کودکان گفت: ما را به اجبار به مصلی آوردند و خودمان نمیخواستیم اینجا باشیم. زیرساختهای اینجا تکمیل نشده است. اگرچه سالهای قبل برخی غرفهها در چادر بود و امسال هیچ غرفهای در چادر نبود. امیدوارم سال بعد این مشکلات برطرف شود.
حیدری هم گقت: در حال حاضر تنها جایی که میتوانیم نمایشگاه کتاب را با این وسعت برگزار کنیم مصلی است و همکاری خوبی هم با ما داشتند و تا جایی که میتوانستند زیرساختها را فراهم کردند. دستگاههای متعددی مثل شهرداری تهران، نیروهای نظامی و انتظامی، پست، دستگاههای امنیتی و نظارتی و… در این رویداد با ما همراه هستند و از همه آنها تشکر میکنیم. اگرچه معتقدیم هنوز به نقطه مطلوب نرسیدیم.