به گزارش خبرنگاری خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، نشست خبری ابراهیم حیدری، سخنگو و قائممقام سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران سهشنبه (۲۳ اردیبهشتماه) در سرای رسانه برگزار شد.
حیدری با بیان اینکه نمایشگاه به روزهای پایانی نزدیک میشود، گفت: نشستها و برنامههای فرهنگی، فروش، و دید و بازدیدها در حال افزایش است. روز گذشته بخش فلوشیپ را داشتیم که در فضای خوبی با حضور ۸۰ مهمان خارجی و ۵۰ مهمان داخلی آغاز شد.
وی افزود: مذاکرات و صحبتهای مختلفی درباره فروش رایت انجام شده و مذاکرات خوبی بین ناشران صورت گرفته که منجر به قراردادهایی خواهد شد. امیدوارم این بخش، چهره بینالمللی نمایشگاه را بهخوبی نمایش دهد و سال آینده نیز ادامه پیدا کند.
وی با اشاره به کارگروه فرهنگی کشورهای عضو بریکس، گفت: نمایندگان کشورهای چین، هند، اندونزی و… در آن حضور داشتند و قرار شد دبیرخانهای برای این کارگروه تشکیل شود. همچنین تصمیم گرفته شد، جلسات آن در نمایشگاه کتاب چین که یکماه دیگر برگزار میشود، ادامه یابد.
به گفته وی، با توجه به ظرفیتهای خوب و بالقوه این کشورها، درباره محورهای همکاری شامل تبادل نظر، مبادلات اقتصادی و فرهنگی، حوزه نشر، و حضور اندیشمندان و اهالی نشر بهعنوان مهمان در جشنوارهها و رویدادهای فرهنگی، بحث و تبادل نظر صورت گرفت. قرار است این همکاریها در همه حوزههای فرهنگی و هنری گسترش یابد.
وی همچنین درباره رویدادهای فرهنگی مختلف در حاشیه نمایشگاه کتاب عنوان کرد: امسال بسیاری از چهرههایی که به هر دلیلی با نمایشگاه قهر کرده بودند، حضور دارند و نشستهای تخصصی در سرا و انجمنها، هر روز در حال برگزاری است.
حیدری، همچنین به برگزاری مسابقه بزرگ «بخوانیم برای ایران» اشاره کرد و گفت: جایزه ۵۰۰ میلیون تومانی برای ۵۰۰ نفر یکی دیگر از برنامههای ما است.
وی با اشاره به آمار و ارقام فروش کتاب در نمایشگاه کتاب تهران ۱۴۰۴، عنوان کرد: تا ساعت ۱۳ امروز سهشنبه (۲۳ اردیبهشتماه) در بخش مجازی ۶۲۳ هزار و ۶۶۴ جلد کتاب، در قالب ۱۱۵ هزار و ۵۳۸ عنوان به فروش رفته که میزان فروش براساس نسخه تا روز ششم، نسبت به سال گذشته ۲۳ درصد افزایش داشته است.
حیدری، ادامه داد: فروش در بخش مجازی حدود ۱۵۹ میلیارد و ۴۲۲ میلیون تومان و در بخش حضوری ۱۲۵ میلیارد و ۶۵۳ میلیون تومان بوده که در مجموع به ۲۸۵ میلیارد تومان رسیده است.
در ادامه این نشست، محمدتقی حقبین، مدیر کارگروه کودک و نوجوان نمایشگاه کتاب، در سخنانی گفت: در دیدار سال گذشته رهبر انقلاب از نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، بر توجه به کتاب و کتابخوانی کودکان تأکید شد و از آن زمان تاکنون، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، امسال را سال توجه به کتاب کودک و نوجوان نامگذاری کرده است.
وی افزود: نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران در سال ۱۴۰۴ چند تفاوت جدی دارد؛ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تفاهمنامههای دوجانبهای برای حضور در بازارهای جهانی امضا کرده است. همچنین با اتحادیهای در ترکیه قرارداد بستیم تا تجربیات خود را منتقل کنیم. روز گذشته نخستین گام در این زمینه برداشته شد و قابلیتها و ظرفیتهای صنعت نشر و تصویرگری ایران به مهمانان خارجی معرفی شد.
حقبین با اشاره به پویش «ایرانخوانی» گفت: این توجه ویژه به کتابهای برگزیده جشنوارههای مختلف بسیار ارزشمند است و قرار است این آثار در قالب کتاب منتشر و در کتابخانههای عمومی ارائه شود.
وی درباره واگذاری سرای اهل قلم به انجمن ناشران کودک و نوجوان نیز توضیح داد: امسال تمام نشستها از سوی انجمن برگزار میشود و هیچ نهاد دیگری در این بخش دخالت ندارد. انجمن با حمایت خانه کتاب و ادبیات ایران، کار را پیگیری میکند.
مدیر کارگروه کودک و نوجوان نمایشگاه کتاب همچنین به غرفهآرایی بخش کودک اشاره کرد و گفت: جامعه نشر کودک برای مخاطبان خود ارزش قائل است و غرفهآراییهای زیاد و جذابی دارند که به جذابیتهای نمایشگاه افزوده است. همچنین، اختصاص اتاق کودک و مادر امسال بهصورت ویژه برای مادران و کودکان پیشبینی شده است که با حمایت مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران محقق شده است.
وی با بیان اینکه تا پنج سال قبل در حوزه آثار خردسالان با مشکل جدی مواجه بودیم، گفت: امسال با حجم زیادی از کتابهای حمامی، پازلی و انواع دیگر کتابها در نمایشگاه کتاب تهران حضور داریم. ناشرانی که به کتاب خردسالان توجه کردهاند، بازار خوبی دارند. در مجموع، تأکیدات مقام معظم رهبری بر حوزه نشر تأثیرگذار بوده است و برگزارکنندگان نیز به این موضوع توجه ویژه داشتهاند. اگر به دنبال کتابخوان بودن نسل آینده هستیم، باید به کودک و نوجوان توجه کنیم.
به گفته وی، در بخش نوجوان، واردکننده محتوا هستیم. یکبار کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان ۱۰۰ عنوان کتاب ویژه برای این گروه سنی منتشر کرد. فکر میکنم باید حمایتهای امسال را در قالب کارهای دانشگاهی و پروژههای تحقیقاتی به تولید آثار حوزه نوجوان اختصاص دهیم و امیدواریم وزارت ارشاد در قالب حمایتهای غیرمستقیم، به این بخش کمک کند.
حیدری، با اشاره به اقداماتی که برای امکان استفاده از بُن کتاب در محیط فیزیکی نمایشگاه انجام شد، گفت: تلاش داشتیم که مردم بتوانند با بُن در نمایشگاه خرید کنند اما به دلیل مشکلات زیرساختی، این امر به سرانجام نرسید.
وی همچنین درباره خبر دزدی ۱۰ هزار دلاری از نمایشگاه کتاب، بیان کرد: میدانیم که نمایشگاه کتاب و نمایشگاه نفت، همزمان برگزار میشوند و دزدی ۱۰ هزار دلاری از نمایشگاه نفت رخ داده بود. طبق اطلاعیه پلیس، این موضوع در نمایشگاه کتاب رخ نداده و منظورِ آن مسئول، نمایشگاه نفت بوده است، نه نمایشگاه کتاب.
بخش دیگر این نشست به پرسش و پاسخ خبرنگاران اختصاص داشت.
حیدری درباره تخلفات حوزه کودک و نوجوان، گفت: ۱۶ تخلف در حوزه کودک و نوجوان رخ داده است. اگر در غرفهها اقلام پیوست کتاب ازسوی ناشر فروخته شود، منع قانونی ندارد و تخلف محسوب نمیشود.
وی همچنین درباره نامناسب بودن فضا مصلی برای برگزاری نمایشگاه بینالمللی کتاب، گفت: تنها مکانی که میتوانیم این رویداد را با وسعت فعلی برگزار کنیم، مصلی است. تعداد قابل توجهی از دستگاهها، برای برگزاری مناسب این رویداد همکاری میکنند.
به گفته حیدری، برگزاری نمایشگاه تخصصی کودک و نوجوان نیز در حال بررسی است اما زمان آن هنوز مشخص نیست. این نمایشگاه ازسوی انجمن فرهنگی ناشران کودک برگزار خواهد شد.