به گزارش اقتصادنیوز، نشریه پولتیکو با انتشار یادداشتی مدعی شد، وقتی دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده توانست در انتخابات سال گذشته دوباره به مقام خود بازگشت، بنیامین نتانیاهو، نخست وزیری اسرائیل و مشاورانش نفس راحتی کشیدند. در حقیقت، ریاست جمهوری کامالا هریس ممکن بود برای نتانیاهو آزاردهنده و حتی خطرناک باشد. او احتمالاً با فشارهایی مواجه میشد و ناچار می گشت تا برنامه معتبر برای روز بعد از جنگ غزه ارائه کند که هدف آن احیای راهحل دو کشوری بود — بمبی که ممکن بود کابینه ائتلافی اش را نابود کند. علاوه بر این، « بی بی» باید با تهدیدات اجتنابناپذیر ایالات متحده برای قطع کمکهای نظامی روبرو میشد که ممکن بود در عمل به اجرا درآید.اما با بازگشت ترامپ به کاخ سفید، نتانیاهو و مشاورانش میدانستند که رهبر اسرائیل در غزه دست بازتری خواهد داشت و احتمالاً حتی بیشتر از زمانی که جو بایدن رئیسجمهور بود، خود را آزاد خواهد دید. و واقعاً همینطور شد: نتانیاهو هیچ پیامدی برای انجام حملات هوایی غافلگیرانه به غزه و شکستن آتشبس با حماس متحمل نشد.اما این معادله ممکن است به زودی تغییر کند.
این نشریه در ادامه آورد، همانطور که این نشریه در نوامبر پیشبینی کرد، همه چیز به راحتی پیش نرفته است. در حالی که نتانیاهو برای مدتی دست بازتری در غزه داشت، دو رهبر در واقع در مسائل زیادی با یکدیگر موافق نیستند. حال با سفر سه روزه ترامپ به خلیج فارس این موضوع ممکن است بیشتر آشکار شود.رئیسجمهور ایالات متحده ابتدا برای گفتگو با ولیعهد سعودی، محمد بن سلمان، به عربستان سعودی میرود و سپس عازم قطر و امارات متحده عربی خواهد شد. نکته برجسته این است که هیچ برنامهای برای نتانیاهو جهت بازدید از اسرائیل وجود ندارد.این سفر تکرار سفر نخست ترامپ به عنوان رئیسجمهور ایالات متحده در سال ۲۰۱۷ است. به گفته استیون کوک، کارشناس خاورمیانه در شورای روابط خارجی،همانطور که معمولاً در مورد ترامپ صدق میکند، همه چیز بر اساس معامله است. او به دنبال دستاوردهای سریع و قراردادهای چند میلیارد دلاری در زمینه نفت و تجارت است و سرمایهگذاریهایی میخواهد که بتواند در خانه تبلیغ کند. کوک هفته گذشته در یک نشست خبری به خبرنگاران گفت که ولیعهد سعودی پیش از این اعلام است که قصد دارد ۶۰۰ میلیارد دلار در ایالات متحده سرمایهگذاری کند — ممکن است این رقم تا یک تریلیون دلار نیز برسد— همزمان قطر و امارات نیز آمادهاند که قراردادهایی نیز امضا کنند. او توضیح داد: «مهم است که بدانیم رویکرد رئیسجمهور به سیاست خارجی به شدت تحت تأثیر نسخهای از دیپلماسی اقتصادی او است که به سوی کشورهای ثروتمند در خلیج فارس و صندوقهای ثروت حاکمیت بزرگ آنها به عنوان منابعی برای سرمایهگذاری در ایالات متحده نگاه میکند».اما این موضوع برای بنیامین نتانیاهو مشکلی ایجاد میکند.
پولتیکو در ادامه آورد، برای ترامپ، پول با اهمیت تر از هر چیز دیگری است و رهبران خلیج فارس به دنبال مقابله به مثل هستند. پایان دادن به جنگ در غزه برای آنها در اولویت قرار دارد — جنگی که نتانیاهو، عمدتاً برای حفظ ائتلاف پر سر و صدای خود و اجتناب از برگزاری انتخابات، مصمم به ادامه دادن آن است.کشورهای خلیج فارس همچنین بارها بر لزوم بازگشت به مذاکرات دو کشوری تأکید کردهاند. برای مثال، رهبران سعودی تأکید کردهاند که هیچ "عادی سازی" روابطی با اسرائیل بدون حرکت دیپلماتیک واضح در این مسیر وجود ندارد.در نهایت — و برخلاف سال ۲۰۱۷ — این رهبران خواهان توافق هستهای با ایران هستند، زیرا آنها به دنبال ثبات منطقهای هستند. در حالی که سعودیها جنگی علیه حوثیهای حامی ایران در سال ۲۰۱۵ آغاز کردند، این بار آنها خواهان پایان یافتن درگیری در یمن هستند. به همین دلیل است که از توافق ترامپ برای توقف بمباران حوثیها در ازای تعهد آنها به عدم هدفگیری کشتیهای ایالات متحده در دریای سرخ حمایت می کنند. هرچند اعلام این توافق اسرائیل را غافلگیر کرد، درست پس از آنکه یک موشک حوثی نزدیک فرودگاه بنگوریون اصابت کرد و باعث شد بسیاری از خطوط هوایی بینالمللی پروازهای خود را به اسرائیل متوقف کنند. این اتفاق تنها به ناامیدیهای رو به رشد نتانیاهو افزود، زیرا اخیراً در سفرش به واشنگتن دو بار رد شد — او دست خالی برگشت، بدون تایید حمله اسرائیل به تأسیسات هستهای ایران یا توافقی برای تعرفهها.
با وجود این که نتانیاهو به طور عمومی از پیروزی ترامپ در انتخابات ستایش کرده و آن را "پیروزی بزرگ" و "بزرگترین بازگشت تاریخ" خواند، « بی بی» میدانست که بازگشت ترامپ به کاخ سفید به سادگی آسان نخواهد بود. همانطور که مشاورانش سال گذشته اشاره کردند، نتانیاهو از این که ترامپ هنوز بیاعتمادی شخصی نسبت به او دارد، آگاه بود. نتانیاهو نخستین رهبر خارجی بود که پیروزی بایدن در انتخابات ۲۰۲۰ را تبریک گفت، در حالی که ترامپ هنوز نتایج را مورد مناقشه قرار میداد. نتانیاهو و مشاورانش همچنین به خوبی میدانند که برخی از افراد در اردوگاه «مگا»، از جمله معاون رئیسجمهور جِی دی ونس و نماینده ویژه استیو ویتکاف، نسبت به هر گونه ماجراجویی بیپایان در منطقه که ممکن است واشنگتن را درگیر کند، تردید دارند — چیزی که هدف ادعایی تأسیسات هستهای ایران قطعاً انجام خواهد داد. ونس در یک مصاحبه قبل از سوگند خوردن به عنوان معاون رئیسجمهور گفت: «علایق ما به شدت در این است که وارد جنگ با ایران نشویم. این یک حواسپرتی بزرگ برای منابع خواهد بود و هزینههای زیادی برای کشور ما خواهد داشت». با این حال، به نظر میرسد نتانیاهو همچنان امید داشت که بتواند ترامپ را متقاعد کند که به ایران حمله کند — یا حداقل ترامپ اجازه دهد او این کار را انجام دهد. اما با وعده سعودیها بالغ بر میلیاردها دلار و قطریها آماده برای جایگزینی هواپیمای ریاستجمهوری، این امید به شدت بیجای به نظر میرسد. پیش از سفر ترامپ به خلیج فارس، به نظر میرسد که لحن تیم او در حال تغییر است. ویتکاف به طور ناگهانی از اسرائیل به خاطر ادامه جنگ در غزه انتقاد کرده و استدلال کرده که آتشبس جدید و توافق گروگانها گامهای درست بعدی هستند. بر اساس گزارش کانال ۱۲ اسرائیل، او به خانوادههای اسرای اسرائیلی که هنوز توسط حماس اسیر هستند گفت: «ما میخواهیم گروگانها را به خانه بیاوریم، اما اسرائیل آماده نیست که جنگ را تمام کند».حتی خود ترامپ برای اولین بار به طور صریح خواستار پایان جنگ شده است.پس به نظر میرسد که نتانیاهو به زودی یاد خواهد گرفت آنچه که ولودیمیر زلنسکی رئیسجمهور اوکراین نیز به سختی آموخت: برای ترامپ، غزه و اوکراین فقط جنبههای فرعی دارد و او نمیخواهد این مسائل در مسیر برنامه دیپلماتیک بزرگترش برای تنظیم روابط و قراردادهای تجاری عظیم مزاحمت ایجاد کنند.