سرویس جهان مشرق - صبح روز سه شنبه ۲۳ اردیبهشت ماه رئیس جمهور آمریکا با استقبال بن سلمان وارد عربستان سعودی شد. این اولین سفر خارجی دونالد ترامپ در دوره دوم ریاست جمهوری خود است که با حواشی و مسائل فراوانی همراه است. از عدم سفر به سرزمینهای اشغالی تا تحولات جاری در منطقه و رایزنی با سران کشورهای عربی و همچنین تلاش برای بستن قراردادهای تجاری و تسلیحاتی.
سفر ترامپ به منطقه، منجر به نگرانیهای گسترده صهیونیستها از نتایج و تبعات آن شده است. از قراردادهای احتمالی با کشورهای منطقه که رژیم صهیونیستی آن را خطرناک میداند تا نادیده گرفته شدن منافع منطقهای صهیونسیتها از سوی ترامپ.
اختلافات میان ترامپ و نتانیاهو و عدم سفر رئیس جمهور آمریکا به فلسطین اشغالی
در ابتدا باید به این مسئله اشاره کرد که عدم سفر ترامپ به فلسطین اشغالی، با واکنش منفی و ناامیدانه صهیونیستها روبه رو شد. بر خلاف رویه مرسوم همیشگی در سفر روسای جمهور آمریکا به غرب آسیا، در سفر جاری، دونالد ترامپ برنامهای برای ورود به سرزمینهای اشغالی نخواهد داشت، مسئلهای که صهیونیستها آن را در برهه حساس فعلی از تحولات منطقهای، یک خسارت بزرگ برای منافع این رژیم میدانند.
سیاستهای بنیامین نتانیاهو در اصرار برای ادامه جنگ، جلوگیری از حصول توافق آتش بس و حتی تصویب قانون گسترش نبرد در غزه ، از جمله عواملی است که منجر به آن شد که ترامپ تصمیم خود برای سفر به سرزمینهای اشغالی را قطعی کند. به عقیده تحلیلگران، نتانیاهو با اصرار بر منافع شخصی و عدم تمایل برای پایان دادن به جنگ، منجر به این شده است که ترامپ خود به منظور پیشبرد برخی از مسائل اقدام کند.
در همین رابطه، روزنامه اسرائیل هیوم در روزهای گذشته در گزارش خود نوشت: روابط شخصی میان بنیامین نتانیاهو و دونالد ترامپ به پایینترین سطح خود رسیده و دو طرف «بهشدت» از یکدیگر ناامید شدهاند. به گفته منابع آگاه، ترامپ تمایلی به هماهنگی با نتانیاهو ندارد و میخواهد برخی تحولات مهم در خاورمیانه را بدون مشارکت او پیش ببرد. توافق با انصارالله یمن، مذاکرات هستهای با ایران و در جدید ترین مورد، مذاکرات مستقیم با مقاومت فلسطین و آزادی اسیر صهیونیست دارای تابعیت آمریکا از جمله مسائلی است که در این زمینه باید به آن اشاره کرد.
خبر آزادی عیدان الکساندر در زمانی منتشر شد که رئیس جمهور آمریکا در آستانه آغاز سفر منطقهای خود قرار داشت. با انتشار خبر توافق بر سر آزادی عیدان الکساندر از سوی مقاومت در مذاکرات مستقیم میان حماس و آمریکا، مسئله اختلاف میان ترامپ و نتانیاهو بیش از پیش جدی تر شد. پس از انتشار این خبر و اظهارات ترامپ در رابطه با وحشیانه خواندن جنگ غزه، رسانهها و مقامات عبری زبان این موضوع را شکستی دیگر برای این رژیم خوانده و آن را سیلی ترامپ به نتانیاهو عنوان کردند.
نمایندگان کنست رژیم صهیونیستی نیز در جلسه محرمانه با بنیامین نتانیاهو، با اشاره به مذاکرات مستقیم آمریکا و مقاومت فلسطین و همچنین تصمیمات دیگری از جمله توافق با انصارالله یمن و همچنین مذاکرات با ایران، به این موضوع اشاره کردند که آمریکا بدون توجه به این رژیم، آنچه را که صلاح بداند انجام میدهد.
منابع سیاسی: خبری از گفتگو برای عادی سازی روابط عربستان و رژیم صهیونیستی نخواهد بود
موضوع دیگری که صهیونیستها را شدید خشمگین کرده است، عدم مذاکره آمریکا با سران سعودی برای پیشبرد عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی است. ادامه جنگ در غزه و عدم حصول توافق آتش بس به علت سیاستهای نتانیاهو و همچنین اطلاع مقامات سعودی به دولت آمریکا در رابطه با عدم تمایل برای عادی سازی روابط در شرایط فعلی، منجر به آن شده است که ترامپ در این سفر، تمرکز خود را بر موضوعاتی دیگر بگذارد که مهم ترینها، توافقات تجاری و تسلیحاتی است.
در همین رابطه، شورای آتلانتیک با انتشار یادداشتی مدعی شد: بر اساس گزارشها، در جریان سفر دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، به خاورمیانه احتمالاً پیشرفتهای عمده دیپلماتیک اولویت نخواهد داشت.
منابع کاخ سفید اعلام کردهاند که رئیسجمهور در جریان بازدید از عربستان سعودی، امارات متحده عربی و قطر، بر «معاملهها» تمرکز خواهد کرد؛ یعنی فرصتهایی برای افزایش سرمایهگذاری این کشورهای ثروتمند در ایالات متحده، تعمیق همکاری در حوزه هوش مصنوعی و گسترش همکاریهای انرژی. همچنین، صحبتهایی درباره اعلام فروش تسلیحات گسترده به عربستان مطرح شده است.
در حالیکه رژیم صهیونیستی بیش از هر زمان دیگری به عادی سازی روابط با کشوری همانند عربستان سعودی نیاز دارد، اما به نظر میرسد که نه رئیس آمریکا و نه سران سعودی، در برهه فعلی، تمایلی برای پیشبرد این مسئله ندارند.
نگرانی از توافقات تجاری و تسلیحات با کشورهای عربی، بدون در نظر گرفتن منافع رژیم صهیونیستی
مسئله دیگری که حساسیت صهیونیستها را برانگیخته است، توافقات احتمالی ترامپ با کشورهای عربی است که در راس آنها، توافق ترامپ با عربستان برای دادن حق غنی سازی غیر نظامی در خاک این کشور است.
صهیونیستها این توافق احتمالی را از دو بعد برای خود نگران کننده و خطرناک ارزیابی میکنند. بعد اول آن است که آمریکا در حالی آماده دادن این امتیازی به عربستان سعودی میشود که پیشتر دادن این امتیاز به عربستان، منوط به عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی بود. اما به گفته رسانهها و منابع سیاسی، در حال حاضر ترامپ آمادگی این را دارد که بدون آنکه مقامات سعودی با رژیم صهیونیستی اقدام به عادی سازی روابط کنند، این امتیاز را به آنها اعطا کند.
بعد دیگر، مخالفت صهیونیستها با اصل غنیسازی در خاک هر یک از کشورهای منطقه است. یکی از اصلی ترین راهبردهای رژیم صهیونیستی در برابر کشورهای منطقه، جلوگیری از دستیابی آنها به قدرت هستهای، خصوصا غنی سازی اورانیوم است. سران رژیم این مسئله را یک تهدید بالقوه برای خود میپندارد که در آینده میتواند تبدیل به یک تهدید عملی علیه آنها شود.
در زمینههای دیگر نیز همینگونه است. توافقات احتمالی ترامپ با کشورهای عربی در حوزه مسائل مرتبط با تسلیحات و هوش مصنوعی، منجر به آن شده است که صهیونیستها نگران مزیت کیفی نظامی خود شده اند. ( منظور از این اصطلاح، این است که صهیونیستها معتقد هستند که آمریکا نباید به کشورهای منطقه تسلیحات و امکاناتی ارائه کند که بهتر و برتر از امکانات و تکنولوژی ارتش اسرائیل باشد)
به عنوان مثال، در حوزه هوایی، مقامات رژیم صهیونیستی نسبت به فروش جنگندههای نسل پنجم اف ۳۵ به کشورهای منطقه همواره حساسیت و مخالفت خود را نشان داده اند، چراکه اصلی ترین نقطه برتری ارتش رژیم صهیونیستی در برابر ارتش سایر کشورهای منطقه، نیروی هوایی این رژیم است که متشکل از مجموعه مختلفی از جنگندههای پیشرفته، از جمله جنگندههای اف ۳۵ است.
به طور کلی، صهیونیستها نگرانند که این سفر، نشانهای از تغییر سیاست خارجی آمریکا به سمت اولویت دادن به کشورهای عربی و کاهش حمایت بیقید و شرط از رژیم صهیونیستی باشد، بهویژه در زمینههای امنیتی و سیاسی که نشانههایی از آن به چشم میخورد.