به گزارش خبرنگار مهر، بیست و چهارمین دوره رقابتهای لیگ برتر در حالی با قهرمانی تراکتور به پایان رسید که برای نخستین بار در تاریخ این رقابتها سیستم داور ویدئویی (VAR) بهطور رسمی در برخی بازیها مورد استفاده قرار گرفت تا گامی رو به جلو با وجود کاستیها برای فوتبال باشگاهی رقم بخورد تا تأثیر خود را به وضوح در آمار کمی و کیفی داوریهای لیگ برتر بگذارد. در این گزارش، به تحلیل آماری دقیق از عملکرد داوران، تأثیر VAR و تغییرات ساختاری در بدنه داوری میپردازیم.
پوشش قابل توجه VAR!
در مجموع ۲۴۰ بازی در فصل بیست و چهارم لیگ برتر ۱۳۸ مسابقه با کمک VAR قضاوت شد که معادل ۵۷.۵ درصد از کل دیدارها را شامل میشود. آمار استفاده از VAR به رقابتهای جام حذفی، سوپرجام و حتی لیگ یک نیز مرتبط میشود اما در لیگ برتر آماری ثبت شد که نشان میدهد بیش از نصف بازیها با استفاده از تکنولوژی داور ویدئویی بوده است.
فعال مثل داور شماره یک!
در میان داوران فعال، موعود بنیادیفرد که در لیست داوران بینالمللی ایران نیز شماره یک را به خود اختصاص داده است ۲۰ بار به عنوان داور ویدئویی (VAR) و ۱۷ بار نیز به عنوان داور وسط قضاوت کرد. هفدهمین قضاوت او در بازی هفته پایانی سپاهان و استقلال تهران رقم خورد تا او را به یکی از پرکارترین داوران فصل تبدیل شود.
۷ داور جدید با سن کم قضاوت کردند
۷ داور ایرانی برای نخستین بار فرصت قضاوت در لیگ برتر را پیدا کردند تا همین نفرات باعث کاهش سن داوران شده و نشانههایی از تغییر نسل در جامعه داوری را ایجاد کنند. این روند که با هدف جوانسازی داوری ایران و تربیت نیروهای آیندهدار در دستور کار کمیته داوران قرار گرفت، از نظر کارشناسان یک اتفاق مثبت و امیدبخش قلمداد میشود.
۱۷ بازی با جنجال داوری و ۵ قضاوت نوبرانه!
بر اساس گزارش رسمی فدراسیون فوتبال و همچنین نظرات کارشناسی داوران در برنامههای تلویزیونی که شباهت زیادی با نظرات مسئولان داوری فدراسیون دارد از میان ۲۴۰ دیدار برگزار شده، ۱۷ مسابقه دچار اشتباهات تأثیرگذار در نتیجه شدند. این رقم به معنای آن است که ۷.۰۸ درصد بازیها با تصمیمات نادرست تغییر نتیجه دادهاند.
نکته مهمتر از همین ۱۷ بازی، ۵ مسابقه با وجود استفاده از VAR دچار اشتباه شدهاند. این آمار نشان میدهد که اگرچه فناوری به کمک داوران آمده است، اما همچنان چالشهایی نظیر آموزش، کیفیت اجرا و هماهنگی داوران با تکنولوژی وجود دارد که باید رفع شود.
VAR هست اما اندک!
فصل بیست و چهارم لیگ برتر، بهنوعی آزمایش عملی VAR در فوتبال ایران بود. راهاندازی این سیستم با محدودیتهای فنی، زیرساختی و نیروی انسانی مواجه بود. بسیاری از کارشناسان معتقدند که عملکرد VAR در ایران هنوز به استانداردهای جهانی نرسیده است. از دلایل این موضوع میتوان به مواردی مانند کمبود تجهیزات حرفهای، ضعف در ارتباط تصویری زنده، و حتی نبود آموزش کافی برای اپراتورها و داوران اشاره کرد اما نباید فراموش کرد شروع مسیر همواره با سختیهایی روبروست که بالاخره فوتبال ایران با ورود تکنولوژی داوری در این مسیر قدم برداشت.