به گزارش خبرآنلاین علیاصغر طهماسبی، استاندار گلستان در این نشست با تاکید بر موقعیت راهبردی استان گلستان در کریدور شمال-جنوب، خواستار استفاده از ظرفیت مرز ۴۵۸ کیلومتری مشترک با ترکمنستان برای توسعه اقتصادی شد. وی با اشاره به روابط تاریخی، دینی و فرهنگی میان دو ملت گفت: با تسهیل صدور روادید، بازگشایی مسیرهای ترانزیتی و رونق مجدد تجارت چمدانی، میتوان همکاریها را به سطح جدیدی ارتقا داد.
طهماسبی با اشاره به اینکه استان گلستان دروازه ورود به آسیای میانه محسوب میشود، خواستار توسعه بازارچههای مرزی در گمیشان، حسنقلی و گنبدکاووس شد و تأکید کرد: ایجاد یک مرکز تجاری مرزی مشابه لطفآباد میتواند گلستان را به قطب تجارت مرزی ایران تبدیل کند.
منطقه آزاد اینچهبرون؛ پیشران توسعه شمال کشور
استاندار گلستان همچنین بر ضرورت ایجاد منطقه آزاد تجاری اینچهبرون تاکید کرد و گفت: با تحقق این منطقه آزاد و راهاندازی شهرک صنعتی مشترک ایران و ترکمنستان، میتوان به اهداف بلندمدت در حوزه صادرات، اشتغال و پیوند تجاری دست یافت. وی پیشنهاد داد تا نهادهای مشترک برای تسهیل تبادلات ارزی، حل اختلافات تجاری و هماهنگسازی تعرفههای ریلی میان ایران، ترکمنستان و قزاقستان ایجاد شود.
درخواست همکاریهای زیستمحیطی و فرهنگی
مسائل زیستمحیطی نیز از دغدغههای مطرحشده توسط استاندار گلستان بود. وی به ورود ریزگردها از سمت ترکمنستان اشاره کرد و خواستار اقدام مشترک برای مقابله با این پدیده شد. همچنین بر تبادل استاد و دانشجو، همکاریهای فرهنگی و ورزشی و برگزاری آیین بزرگداشت مختومقلی فراغی تأکید کرد.
استان بالکان؛ شریک استراتژیک و قطب صنعتی ترکمنستان
خوجهمراد عاشور مرادف، استاندار بالکان ترکمنستان در این دیدار با تأکید بر عزم دولت متبوعش برای توسعه روابط با ایران گفت: استان بالکان با دارا بودن پالایشگاه بزرگ نفت، صنایع پتروشیمی، تولیدات کشاورزی و گردشگری پیشرفته، یکی از مهمترین مناطق صنعتی ترکمنستان است.
وی افزود: واگذاری زمین به سرمایهگذاران بخش خصوصی و حمایتهای مالی گسترده، نشاندهنده سیاست اصولی ترکمنستان در جلب سرمایهگذاری خارجی است. وی خواستار گسترش همکاریها در حوزه کشاورزی، دامپروری، گردشگری و صنعت شد و منطقه توریستی آوازی را بهعنوان نقطه قوت گردشگری ترکمنستان معرفی کرد.
نمایشگاه اقتصادی ترکمنستان در گرگان؛ آغاز فصل جدید
رمضان بهرامی، رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و ترکمنستان با اشاره به برگزاری نخستین نمایشگاه توانمندیهای ترکمنستان در گرگان گفت: این رویداد نشانهای از اراده دو دولت برای آغاز فصل تازهای از مناسبات است. وی پیشنهاد داد نشستهای استانداران مرزی بهصورت منظم در تقویم سالیانه دو کشور گنجانده شود.
بهرامی همچنین از آمادگی اتاق بازرگانی گرگان برای برگزاری نمایشگاه توانمندیهای استان گلستان در استان بالکان ظرف سه ماه آینده خبر داد. او تاکید کرد: بدون تسهیل صدور ویزا برای بازرگانان، نمیتوان انتظار رونق تجارت و گردشگری داشت.
تأکید بر منطقه آزاد و توسعه ترانزیت کالا
ارازجان شمالی، نایب رئیس اتاق بازرگانی گرگان، منطقه آزاد تجاری اینچهبرون را پیونددهنده شمال و جنوب کشور دانست و اظهار کرد: با استفاده از این ظرفیت، میتوان کشورهای حوزه CIS را به آبهای آزاد متصل کرد و موقعیت ایران را در منطقه تثبیت نمود.
وی همچنین پیشنهاد تشکیل کمیته مشترک میان مسئولان دو استان را برای برنامهریزی بهینه در استفاده از منطقه آزاد و بندر خشک تازهتأسیس ارائه داد و تأکید کرد باید رویکردی منسجم برای بهرهبرداری از این فرصتها در پیش گرفته شود.
پیشنهاد ایجاد شهرک صنعتی مشترک در گلستان
آتانفس رودی، عضو هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی گرگان، خواستار ایجاد شهرک صنعتی مشترک برای سرمایهگذاران ترکمن در گلستان شد و این اقدام را گامی عملی برای تقویت سرمایهگذاری و صادرات دوطرفه خواند. او همچنین به صادرات ۸۳ میلیون دلاری استان به ترکمنستان در سال گذشته اشاره کرد و آن را نشانهای از ظرفیت بالای همکاری دانست.
رودی توسعه مسیر جادهای بروناترک–قنداق و ایجاد تعرفههای ترجیحی برای محصولات صادراتی را از دیگر اولویتها دانست و تأکید کرد: تسهیل روادید و همکاری در پروژههای صادراتمحور، کلید اصلی توسعه روابط اقتصادی است.
سفیر ترکمنستان: همکاریها وارد فاز عملیاتی میشود
الیاس غایباف، سفیر ترکمنستان در تهران، با استقبال از پیشنهادهای مطرحشده در این نشستها اعلام کرد: وزارت امور خارجه ترکمنستان آماده پیگیری عملیاتی این طرحهاست و این تعاملات باید به افزایش رفتوآمد، پروژههای مشترک و برگزاری رویدادهای فرهنگی منجر شود.
او با یادآوری برگزاری نمایشگاه اقتصادی و رویداد فرهنگی پیشرو گفت: روابط دو کشور وارد فاز نوینی از توسعه چندجانبه شده و کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی نیز به زودی در تهران برگزار خواهد شد.
اتاق گرگان خواستار عملیاتی شدن توافقات ایران و ترکمنستان شد
در نشست مشترک با هیأت اقتصادی استان بالکان ترکمنستان، امیر یوسفی، رئیس اتاق بازرگانی گرگان، از آمادگی کامل برای توسعه همکاریهای اقتصادی با این کشور خبر داد. وی با اشاره به ظرفیتهای گسترده استان گلستان در حوزههای بازرگانی، صنعت، کشاورزی و گردشگری، خواستار اجراییشدن توافقات از مسیر استانهای شمالی ایران شد.
یوسفی بر لزوم تشکیل کمیتههای کارشناسی بیناستانی برای پیگیری تفاهمات مشترک ایران و ترکمنستان تأکید کرد و از فرصتهای قانونی و حمایت دولتها بهعنوان زمینهساز این همکاریها یاد کرد. او همچنین به توانمندی اتاق گرگان در اجرای پروژههایی مانند تسهیل تردد مرزی، احداث جاده، برگزاری نمایشگاههای مشترک، ایجاد بازارچههای مرزی و سرمایهگذاری در منطقه آزاد اینچهبرون اشاره کرد.
یوسفی ابراز امیدواری کرد که این دیدار زمینهساز آغاز فصل جدیدی از روابط اقتصادی و فرهنگی میان استان گلستان و استان بالکان باشد و منجر به تحولی بزرگ در اقتصاد منطقهای دو کشور شود.
آیندهای روشن در انتظار همکاریهای ایران و ترکمنستان
نشست اخیر در گرگان، نشاندهنده عزم جدی دو کشور برای گسترش همکاری در حوزههای گوناگون بود. از تقویت ترانزیت و صادرات گرفته تا توسعه گردشگری، کشاورزی، صنعت و فرهنگ، فرصتهای گستردهای پیشروی دو کشور قرار دارد. با پیگیری پیشنهادهای مطرحشده و ایجاد نهادهای مشترک، میتوان چشمانداز همکاری اقتصادی و فرهنگی میان گلستان و ترکمنستان را به واقعیتی پایدار بدل کرد.
48