دانشمندان راز ژنتیکی گربه‌های نارنجی را پس از دهه‌ها کشف کردند

دیجیاتو یکشنبه 28 اردیبهشت 1404 - 10:30
پژوهشگران دو دانشگاه معتبر در یک تحقیق جدید راز ژنتیکی پشت رنگ خاص بدن گربه‌های نارنجی را به‌ویژه در نرها کشف کردند. The post دانشمندان راز ژنتیکی گربه‌های نارنجی را پس از دهه‌ها کشف کردند appeared first on دیجیاتو.

رنگ متمایز گربه‌های نارنجی همیشه برای دانشمندان یک معما بوده و اکنون پژوهشگران دو دانشگاه معتبر، راز ژنتیکی پشت رنگ خاص این گربه‌ها را به ویژه در نرها کشف کردند.

محققان دانشگاه کیوشو در ژاپن و دانشگاه استنفورد در آمریکا با همکاری یکدیگر دریافته‌اند که گربه‌های نارنجی بخشی از کد ژنتیکی خود را ندارند که این باعث می‌شود سلول‌های مسئول رنگ پوست، چشم و خز این حیوانات رنگ روشن‌تری تولید کنند.

هرچند دانشمندان از سال‌ها پیش می‌دانستند که عامل اصلی رنگ متمایز گربه‌های نارنجی، ژنتیک است اما مکان دقیق این تفاوت در کد ژنتیکی این موجودات تاکنون مشخص نشده بود. حالا مقاله‌ای که توسط تیم‌های تحقیقاتی کیوشو و استنفورد منتشر شده، این راز را آشکار می‌کند.

مطالعات آنها نشان می‌دهد در سلول‌های ملانوسیت که رنگ پوست، مو و چشم گربه را تعیین می‌کنند، ژنی به نام ARHGAP36 فعالیت بیشتری دارد. مقایسه DNA گربه‌های نارنجی و غیرنارنجی نشان داد گربه‌های نارنجی بخشی از کد DNA این ژن را ندارند.

این تفاوت باعث می‌شود ژن ARHGAP36 سرکوب نشود و فعالیت آن افزایش پیدا کند و به‌ همین دلیل رنگدانه‌های روشن‌تری در پوست، مو و چشم گربه ایجاد می‌شود.

چرا بیشتر گربه‌های نارنجی نر هستند؟

دانشمندان از دهه‌ها قبل می‌دانستند که گربه‌ها‌ی کاملاً نا‌رنجی بیشتر نر هستند و دلیل آن قرارگیری ژن ARHGAP36 روی کروموزوم X است. گربه‌های نر یک کروموزوم X و یک Y دارند، بنابراین اگر فقط یک کپی از ژن روی X حذف شود، رنگ نارنجی ظاهر می‌شود. اما گربه‌های ماده دو کروموزوم X دارند و برای داشتن رنگ نارنجی کامل، این حذف باید در هر دو کروموزوم رخ دهد که احتمال آن کمتر است و بنابراین رنگ متفاوت‌تری دارند.

پروفسور «هیرویوکی ساساکی»، ژنتیک‌دان دانشگاه کیوشو، توضیح می‌دهد:

«لکه‌های نارنجی و سیاه به این دلیل تشکیل می‌شوند که در مراحل اولیه رشد، یکی از کروموزوم‌های X در هر سلول به صورت تصادفی خاموش می‌شود. با تقسیم سلول‌ها، نواحی مختلفی با ژن‌های فعال متفاوت ایجاد می‌شود که به شکل لکه‌های متمایز ظاهر می‌شوند.»

در نهایت محققان اشاره کرده‌اند که ژن ARHGAP36 در بخش‌های دیگری از بدن مانند مغز و غدد هورمونی نیز فعال است و نقش مهمی در رشد بدن دارد. محققان معتقدند ممکن است جهش‌های DNA در این ژن باعث تغییراتی در این قسمت‌ها شده و با برخی بیماری‌ها یا خصوصیات رفتاری مرتبط باشد.

آنها امیدوار هستند که یافته‌های این تحقیق جدید بتواند به روشن شدن این موضوع کمک کند که آیا گربه‌های نارنجی در معرض خطر ابتلا به برخی بیماری‌ها هستند یا خیر.

منبع خبر "دیجیاتو" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.