دعوت به مشارکت ملی برای «نه به دخانیات»

خبرگزاری مهر یکشنبه 28 اردیبهشت 1404 - 12:39
مشاور فنی جمعیت مبارزه با دخانیات دعوت به مشارکت ملی برای «نه به دخانیات» کرد.

نادر عسگری‌، مشاور فنی جمعیت مبارزه با دخانیات در نشست خبری جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران که در محل دفتر مرکزی جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات به مناسبت «هفته ملی بدون دخانیات» برگزار شد، با تأکید بر لزوم برخوردی امیدبخش و فراگیر با آسیب‌های ناشی از دخانیات، خواستار شکل‌گیری یک کمپین ملی برای کاهش مصرف و گرایش به دخانیات شد.

عسگری با بیان این‌که تعریف واقعی زندگی سالم، عمر طولانی توأم با نشاط است، تأکید کرد: دخانیات نه‌تنها سلامت فردی، بلکه سلامت اجتماعی را هدف قرار داده است و باوری عمومی باید شکل بگیرد که مصرف دخانیات تهدیدی جدی برای جامعه است، نه فقط یک انتخاب شخصی است.

وی با اشاره به آثار مخرب دود دست‌دوم بر اطرافیان، آن را نمونه‌ای از حق‌الناس دانست و افزود: ایجاد محیط‌هایی آلوده به دود، همچون بمب اتمی است برای سلامت ریه‌های مردم. ما حق نداریم به این سادگی حق زیستن سالم دیگران را زیر پا بگذاریم.

مشاور فنی جمعیت مبارزه با دخانیات با اشاره به اهمیت دوران نوجوانی و افزایش گرایش به دخانیات در سنین ۱۵ تا ۱۷ سالگی گفت: تنها با افزایش توانمندی‌های شخصیتی نوجوانان برای گفتن "نه" به دخانیات، می‌توان از این بحران عبور کرد. این هدف بدون مشارکت حداکثری حاکمیت، نهادها، خانواده‌ها و اصحاب رسانه محقق نمی‌شود.

عسگری از تدوین یک برنامه ۱۰ ساله با عنوان «۱۴۴۰ برای نجات آینده» خبر داد و گفت: این برنامه بلندمدت با هدف کاهش مصرف دخانیات و نجات نسل آینده از دام نیکوتین، در دست اجراست. انتظار داریم نهادهایی چون دولت، مجلس، وزارت بهداشت، آموزش‌وپرورش و شهرداری‌ها به طور جدی وارد میدان شوند.

وی با اشاره به تأثیر رسانه‌ها و الگوهای فرهنگی بر رفتار جوانان هشدار داد: زمانی‌که هنرپیشه محبوب نسل جوان در برنامه‌های نمایشی اقدام به مصرف دخانیات می‌کند، این پیام نادرست به نوجوانان منتقل می‌شود که این رفتار قابل پذیرش و حتی ارزشمند است. رسانه‌ها و هنرمندان باید آگاهانه در کنار مردم قرار بگیرند و فرهنگ «خانواده بدون دخانیات» را به افتخاری اجتماعی تبدیل کنند.

عسگری با بیان اینکه بسیاری از افراد سیگاری خود نیز به مضرات و بی‌فایده بودن مصرف دخانیات واقف‌اند، گفت: اکثر مصرف‌کنندگان دخانیات در پاسخ به این سوال که چرا سیگار می‌کشند، جوابی جز عادت یا راهی برای رهایی از فشار ندارند و در حالی که همین رفتار اگر با جایگزینی ساده مثل نوشیدن یک لیوان آب همراه شود، می‌تواند به عادتی مفید تبدیل شود.

وی با هشدار نسبت به ترفندهای رایج برای عادی‌سازی مصرف دخانیات، نظیر ادعای عمر طولانی برخی افراد سیگاری، گفت: بدن انسان توانایی جبران تخریب ناشی از صدها ماده سمی موجود در دخانیات را ندارد. تخریب بافت‌های حیاتی مانند ریه، قلب، مغز و عروق ناشی از مصرف مداوم، آسیب‌هایی غیرقابل بازگشت و جبران‌ناپذیر هستند.

عسگری با تأکید بر امکان‌پذیر بودن تغییر و ترک دخانیات افزود: بیایید از همین خانواده‌های خودمان شروع کنیم. کمپینی ساده اما اثرگذار با عنوان «خانواده بدون دخانیات» می‌تواند آغازگر نهضتی فراگیر در کشور باشد. افتخار کنیم که در جمع خانوادگی، فامیلی، مدرسه، اداره یا شهر خود، کسی مصرف‌کننده دخانیات نیست.

وی افزود: اینکه فرزند ما در مدرسه بگوید «من عضو خانواده‌ای بدون دخانیات هستم» یا اینکه در اداره‌ای بنویسیم «اینجا منطقه بدون دود است»، این‌ها گام‌هایی کوچک اما تأثیرگذار در اصلاح فضای اجتماعی ماست. باید افتخار کنیم که در خانه، محل کار یا فامیل‌مان هیچ‌کس با دود، خود و دیگران را آلوده نمی‌کند.

مشاور فنی جمعیت مبارزه با دخانیات، با تأکید بر نقش رسانه‌ها و چهره‌های فرهنگی در شکل‌دهی به نگرش جامعه گفت: متأسفانه در برخی سریال‌ها و برنامه‌های نمایشی، چهره‌هایی محبوب به راحتی و بی هشدار در حال استعمال دخانیات هستند؛ در حالی که میلیون‌ها نوجوان این رفتار را می‌بینند و به عنوان الگو در ذهن‌شان ثبت می‌کنند. اگر امروز ما سکوت کنیم، فردا نمی‌توانیم از نسل ۱۵ تا ۱۷ ساله‌مان انتظار داشته باشیم که «نه» بگوید.

وی در پایان از تدوین برنامه‌ای ۱۰ ساله با عنوان «۱۴۴۰ برای نفس پاک» در جمعیت مبارزه با دخانیات خبر داد و گفت: این طرح ملی با هدف کاهش گرایش جوانان به دخانیات، با همراهی مردم، رسانه‌ها، آموزش‌وپرورش، شهرداری‌ها و سایر نهادها طراحی شده و آماده اجراست. ما باور داریم با کمک یکدیگر، می‌توانیم نسلی سالم، با افتخار به زندگی بدون دود، تربیت کنیم.

منبع خبر "خبرگزاری مهر" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.