در شرایطی که برق کارخانهها سیمان و فولاد به مدت ۱۵ روز قطع شده است؛ سازمان بورس کالا هم طی ابلاغیهای از تغییر نحوه قیمتگذاری سیمان خبر داد که به نظر میرسد جدا از افزایش قیمتهایی که تاکنون اعمال شده دوباره دور جدیدی از افزایش قیمت و کمیابی را در بازار سیمان نظاره گر باشیم.
قیمت سیمان از یک ماه گذشته تاکنون تقریباً دو برابر شده است و از پاکتی ۱۱۵ هزار تومان به ۲۳۰ هزار تومان رسیده است که به نظر میرسد دلیل آن به تعطیلی و کاهش تولید کارخانه ها، ابلاغیه جدید بورس کالا درمورد نحوه قیمت گذاری سیمان و سودجویی دلالانی که راهی تازه برای ورود به بازار بورس کالا پیدا کردهاند برمی گردد.
به گزارش سرویس اقتصادی تابناک، فعالان صنعت فولاد و سیمان روزهای سختی را میگذارنند؛ به طوری که در قدم اول با اعلام اولتیماتوم وزارت کشور برای توقف ۱۵ روزه تولید فولاد و سیمان به دلیل محدودیتهای برقی شوک بزرگی به صنایع مادر وارده شد که براساس ابلاغیه ساعت خاموشی در صنایع سیمان از صبح تا غروب تعیین شده است که این به معنای کاهش تدریجی خوراک کوره یا خاموشی کورهها میشود که درنهایت میتواند منجر به خرابی کورهها، اتلاف مواد اولیه و افزایش هزینههای راهاندازی مجدد شود.
قدم بعدی ضربه به فعالان صنعت سیمان از ناحیه بورس کالای ایران زده شد؛ به طوری که امروز طی ابلاغیهای از تغییر نحوه قیمتگذاری سیمان اطلاع رسانی شده است که به نظر میرسد بازار با دور جدیدی از افزایش قیمت سیمان مواجه شود. این ضربه به گونه ای است که شاید قیمت سیمان در تالار صنعتی بورس کالا به دلیل سازوکارهای کنترلی با تاخیر و با شیب ملایم تری افزایش یابد اما ازآنجایی که سیمان از بورس کالا خریداری و به دست مصرف کننده نهایی در بازار آزاد میرسد، چندین واسطه و خرده فروش سود خود را به قیمتها اضافه میکنند بنابراین قیمت ها در بازار نجومی می شود.
شکاف قیمتی بورس و بازار آزاد بهانه به دلالان داد
بنابراین محدودیت عرضه و افزایش تقاضا در بازار آزاد، فاصله قیمتی بین این دو بازار را افزایش داده و شکاف قیمتی انگیزه حضور دلالان و واسطهها را برای خرید از بورس و فروش با قیمت بالاتر در بازار آزاد افزایش میدهد و درنهایت منجر به به احتکار و افزایش بیشتر قیمت سیمان درآینده نه چندان دور میشود.
ازسویی دیگر، افزایش قیمت سیمان که یکی از مصالح اصلی در صنعت ساختمان سازی است برهزینه تمام شده پروژههای ساختمانی اثر می گذارد. علاوه بر آن، کمبود سیمان هم به کند شدن روند اجرای پروژههای ساختمانی و تاخیر در تحویل آنها دامن میزند و این عوامل منجر به افزایش قیمت مسکن، کاهش قدرت خرید متقاضیان و تقویت رکود دربخش مسکن میشود.
تخلف محرض برخی کدهای بورسی و سکوت سازمان بورس کالا
محمدرضا رئیسی، دبیر انجمن صنفی تولیدکنندگان بتن آماده در مورد تغییرقوانین بورس کالا و آماده شدن بستر مناسب برای حضور دلالان در بورس کالا گفت: برخی کدهای بورسی، چند ماه پیش سیمان را با قیمت پایین خریداری کردهاند ولی تاکنون آن را از کارخانه خارج نکردهاند و حالا در این شرایط بحرانی قصد خروج آن را دارند؛ این درحالی است که تا سال گذشته قانونی وجود داشت که خریداران باید ۸۰ درصد سیمان خریداریشده را ظرف یک هفته از کارخانه خارج میکردند، اما این قانون برداشته شده و اکنون سیمانهایی که خروجی نداشتهاند همچنان در انبارها ماندهاند.
رئیسی ادامه داد: تا سال گذشته، برای دریافت کد بورسی نیاز به پروانه کسب یا مجوز تولیدی بود، اما در حال حاضر هر فردی میتواند بدون ارائه مستندات مشخص، کد بورسی گرفته و از طریق بورس خرید کند بدون آنکه معلوم باشد فعال این صنعت است یا خیر.
دبیر انجمن صنفی تولیدکنندگان بتن آماده تأکید کرد: کارخانههای بتن آماده که خود مصرفکننده واقعی سیمان هستند، مجبورند برای تأمین مواد اولیه به واسطهها مراجعه کرده و سیمان را با قیمتهای غیرواقعی تهیه کنند به همین جهت لازم است نظارت شود که تا زمانی که موجودی قبلی خریدار از کارخانه خارج نشود اجازه خرید جدید داده نشود همچنین کدهای بورسی و نقشدار باید به دقت بررسی شوند و تنها به افراد و مجموعههایی داده شود که دارای پروانه کسب و مجوز تولید باشند.
به گزارش تابناک، با محدودیتهای خاموشی اجباری بر کارخانههای سیمان شوک جدی به بازار سیمان وارد شده است که احتمالا با افزایش قیمتها و ایجاد اختلال در زنجیره تامین، خسارات زیادی به صنعت ساختمان سازی وارد می کند، اما به نظر میرسد با کوتاه کردن دست دلالان از بازار بورس کالا و تامین انرژی حداقلی برای صنایع بتوان از چالشهای این صنعت عبور کرد.
منبع خبر "
تابناک" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد.
(ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.