مهمترین بخش اظهارات اسماعیل بقایی به شرح زیر است:
آمریکا به هیچ یک از قواعد متعارف یک روند دیپلماتیک پایبند نیست؛ یک بخشی از دشواری مذاکره همین هست
* یک بخشی از دشواری مذاکره با آمریکا همین هست، شما با طرفی مواجه هستید که به هیچ یک از قواعد متعارف یک روند دیپلماتیک پایبند نیست.
* نفس اعمال تحریم در حالی که مدعی پیگیری یک روند دیپلماتیک با جمهوری اسلامی ایران هستند خودش نشانگر عدم جدیت و عدم حسن نیت است.
* هر بسته تحریمی جدید، بار سیاستگذاران آمریکایی را بیشتر میکند، از این جهت که قطعاً این تحریمها مصداق جنایت علیه بشریت و مصداق نقض فاحش حقوق بشر تک تک ملت ایران هست و اثبات کننده این واقعیت که سیاستگذاران آمریکایی.
موضوع غنی سازی به هیچ عنوان قابل مذاکره نیست/ غنیسازی یک امر فانتزی نیست
* موضوع غنی سازی به عنوان بخشی از چرخه طبیعی صنعت هستهای جمهوری اسلامی ایران به هیچ عنوان قابل مذاکره نیست.
* غنی سازی یک امر فانتزی نیست که ما بگوییم ایران متوقف کند یا تعلیق بکند؛ غنی سازی یک فناوری و یک نیاز هست برای اطمینان از اینکه صنعت هستهای ایران بدون وقفه به کار خودش ادامه خواهد داد و نتیجه دههها زحمت و تلاش و خون دانشمندان هستهای ماست بنابراین هم حقیست که طبق معاهده منع اشاعه ایران از آن برخوردار هست و هم حاصل زحمت دانشمندان ایرانی است که به هیچ عنوان نمی شود از آن گذشت لذا موضوع ما در این زمینه خیلی روشن و صریح بیان شده است.
هشدار درباره اجرای سازوکار ماشه
* اگر سازوکار ماشه اجرا شود آن را بیپاسخ نمیگذاریم و قطعاً رویکردهایمان را تغییر میدهیم.
آیا همزمان با مذاکرات عراقچی و ویتکاف، مذاکرات موازی دیگری هم بین مقامات ایران و آمریکایی در حال برگزاری هست؟
* خیر مذکرات موازی وجود ندارد تنها روند مذاکراتی که وجود دارد همین مذاکرات غیر مستقیم هست که از طرف جمهوری اسلامی ایران وزیر امور خارجه و از طرف آمریکایی نماینده ویژه رئیس جمهور آن را مدیریت میکنند.
ایران و روسیه همکاری راهبردی را پیش میبرند
* مشارکت راهبردی ایران و روسیه موضوعی بسیار مهم است.
* از آغاز امضا، وزارت خارجه اعلام داشته که این همکاری را به عنوان یکی از اولویتهای اصلی دستگاه سیاست خارجی در دستور کار قرار دادهایم.
* در دوره شهید امیر عبداللهیان، بخش عمده مذاکرات مربوط به این موافقتنامه انجام شد.
* موافقتنامه در کمیسیون سیاست خارجی و امنیت ملی مجلس شورای اسلامی مورد بررسی قرار گرفته و تصویب شده است و بهزودی، در صحن علنی جهت تأیید و تصویب نهایی ارائه خواهد شد.
مشروح اظهارات سخنگوی وزارت خارجه به نقل از فارس را در ادامه بخوانید:
اسماعیل بقائی سخنگوی دستگاه دیپلماسی امروز (دوشنبه) ۲۹ اردیبهشتماه در نشست هفتگی با خبرنگاران به تشریح آخرین تحولات در حوزه سیاست خارجی پرداخت.
وی در ابتدا یاد و خاطره شهید امیرعبداللهیان را گرامی داشت و گفت: دکتر امیرعبداللهیانن الگو و اسوه در اخلاق و تواضع مسئولیت پذیری و کاردانی و در زمان وزارت ایشان اتفاقات مهمی در عرصه سیاست خارجی رخ داد از جمله عضویت ایران در شانگهای و بریکس بود.بقائی افزود: ایشان نقش مهمی در دفاع از مقاومت داشت. وی یاد شهید رئیسی را هم گرامی داشت.
این دیپلمات ارشد ایرانی به تحولات دو هفته اخیر در عرصه دیپلماسی از جمله سفرهای عراقچی به منطقه اشاره کرد و گفت: در منطقه همچنان با بحران همیشگی ناشی از زیاده خواهی و جنگ طلبی رژیم صهیونیستی مواجه بودیم. اتفاقات در غزه و کرانه باختری دردآور است در 24 ساعت گذشته نزدیک به 200 انسان بیگناه کشته و تعداد زیادی زیر آوار هستند و این جنایات در سکوت و بی عملی شورای امنیت و سازمان ملل و نهادهای حقوق بشری و سکوت و حمایت فعال تسلیحاتی آمریکا، انگلیس و برخی کشورهای اروپایی در حال وقوع است.وی افزود: جنایت علیه بشریت و نسلکشی در تاریخ منطقه لکه ننگی است که هیچگاه پاک نخواهد شد و جنایتکاران صهیونیست و حامیانشان باید پاسخگو باشند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره بستههای تحریمی آمریکا علیه ایران در طول دوران مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا، اظهار داشت: کلمه دشوار را درباره مذاکره با آمریکا به کار بردم. شما با طرفی مواجهید که به هیچ یک از قواعد متعارف دیپلماتیک قائل نیست. نفس اعمال تحریم در حالی که پیگیر مذاکرات هستند نشانگر عدم جدیت است.
وی بیان کرد: هر بسته تحریمی جدید بار سیاستگذاران آمریکایی را بیشتر میکند و این تحریمها مصداق جنایت علیه بشریت و حقوق بشر تک تک مردم ایران است و اثبات کننده این واقعیت است که سیاستگذاران آمریکایی نسبت به مردم ایران نگاه خصومت آمیز است و نباید به ادعاها درباره گفتوگو و دیپلماسی باور کرد.بقائی افزود: این روند دیپلماتیک را انتخاب کردیم چون بر این باوریم درباره موضوع هستهای هیچ چیزی برای پنهان کردن نداریم. برنامه ایران صلح آمیز است. در گزارش های آژانس اثبات شده است.
به گفته وی این روند پروسه مذاکراتی را دشوارتر خواهد کرد.
سخنگوی وزارت خارجه درباره اظهارات ویتکاف در خصوص غنیسازی و در پاسخ به این سؤال که سرنوشت مذاکرات با توجه به این گونه اظهارات به کجا خواهد رسید؟ گفت: غنی سازی را وزیر صراحتا اشاره کرد و من تکرار میکنم غنی سازی به عنوان بخشی از صنعت هستهای ایران به هیچ عنوان قابل مذاکره نیست.وی افزود: غنی سازی یک امر فانتزی نیست که از ایران بخواهیم متوقف و تعلیق کند. یک فناوری و نیاز است برای اطمینان از اینکه صنعت هستهای ایران بی وقفه ادامه خواهد یافت و نتیجه دهها زحمت و تلاش و خون دانشمندان هستهای ماست.بقائی گفت: حقی است که طبق معاهده منع اشاعه از آن برخوردایم و هم حاصل زحمت دانشمندان ایرانی است. موضع ما صریح و روشن بیان شده است.
این دیپلمات ارشد ایرانی در پاسخ به سؤالی درباره مذاکرات موازی ایران و آمریکا و اینکه بین شمخانی و روبیو در حال مذاکره هستند؟ اظهار داشت: خیر، تنها روند مذاکراتی همین مذاکرات غیرمستقیم است که از سوی ایران وزیر خارجه و از طرف آمریکایی نماینده ویژه رئیس جمهور مدیریت میکند و هر چهار دور خیلی شفاف اطلاع رسانی شده است.وی گفت: همه چیز شفاف انجام شده و روند دیگری در این خصوص نیست.
وی گفت: برای اثبات حقانیت و حسن نیت و جدیت خود در رسیدن به یک تفاهم معقول، عادلانه و پایدار است و هم اینکه اساسا صرف شرکت در یک روند مذاکراتی به معنی پذیرش دیدگاهها یا مطالبات طرف مقابل نیست. اگر چنین بود نیازی به روند مذاکراتی نداشتیم.بقائی افزود: هر روند مذاکراتی برای پیگیری مسائل است. بر همین اساس چهار دور مذاکره کردیم. امیدواریم از این طریق بتوانیم به یک نتیجه معقول برسیم.
وی درباره مشارکت ایران در عملیات حفظ صلح سازمان ملل گفت: در رابطه با اعلام آمادگی ایران در جریان یک اجلاس عالی رتبه در برلین درباره عملیات حفظ صلح سازمان ملل است. از گذشته همکارییهایی داشتیم و اعلام آمادگی هم کردیم در برنامههای حفظ صلح سازمان ملل مشارکت کنیم و این نشانگر رویکرد مسئولانه ایران برای حفظ صلح و امنیت بینالمللی در مناطقی که منازعاتی است.
این دیپلمات ارشد ایرانی درباره آخرین وضعیت معاهده مشارکت جامع راهبردی ایران و روسیه گفت: این معاهده موضوع مهمی است از ابتدا گفتیم به عنوان یکی از اولویتهای دستگاه دیپلماسی در دستورکار داریم. این موافقتنامه و بخش عمده مذاکراتش در دوران شهید امیرعبداللهیان انجام شد. در کمیسیون امنیت ملی بررسی و تصویب شده و ظرف روزهای آتی باید به صحن علنی برود برای تأیید و تصویب نهایی.
بقائی درباره اسنپ بک گفت: هیچ امر ناحق و هیچ اقدام غیردوستانه و خصمانهای را بی پاسخ نمی گذاریم. استفاده از سازوکار ماشه مبنا و دلیل منطقی ندارد. برنامه ایران صلح آمیز است. اگر میتوانند اثبات کنند کوچکترین انحرافی در برنامه ایران صورت گرفته میتوانند عنوان کنند در شورای امنیت مطرح میکنند.وی افزود: آنچه متوجه نیستیم سوءاستفاده این کشورها از اختیارات در شورای امنیت است. استفاده از این سازوکار به این معناست که طرفهای استفاده کننده از این ابزار قائل به یک رویکرد مذاکراتی نیستند و به دنبال استفاده از ابزار ارعاب و تهدید علیه ایران هستند.بقائی گفت: اقداماتی را بی تردید انجام خواهیم داد. این به معنی تجدیدنظر در رویکردهای ما خواهد بود. امیدواریم کشورهای اروپایی در رویکردهایی که در فضای رسانهای اتخاذ کردند تجدیدنظر کنند و این شمشیر دولبهای است.
بقائی گفت: با کشورهای اروپایی رابطه داریم. سفارتخانههای ما برقرار است و سفارتخانههای آنها در تهران.سخنگوی وزارت خارجه گفت: از دورهای که رابطه سازنده و مفید و همراه با منافع متقابل بین ایران و اروپا وجود داشت فاصله گرفتیم. لازمه اینکه سطح روابط را ارتقاء دهیم و به روابطی که نفع متقابل بین دو طرف داشته باشد برسیم لازمهاش این است طرفهای اروپایی از رفتارهای غیرسازنده دست بردارند و سعی کنند در روندهای مذاکراتی رویکرد سازنده اتخاذ کنند و از رویکرد مداخله جویانه در امور داخلی ایران دست بردارند.وی افزود: احترام متقابل به یکدیگر در سطح بین المللی در قاموس روابط بینالملل شناخته شده است.
وی در پاسخ به سؤالی درباره نشست سه جانبه وزرای خارجه ایران، قطر و عمان در تهران و نقش قطر در روند مذاکرات ایران و آمریکا گفت: ما با همه کشورهای حاشیه خلیج فارس رابطه خوبی داریم. در هفته گذشته وزیر خارجه سفری به چهار کشور حوزه خلیج فارس داشت و در آنجا یکی از موضوعاتی که بحث شد تحولات مرتبط با مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا بود.بقائی ادامه داد: انتظار ما از کشورهای حاشیه خلیج فارس این است که خیر و صلاح منطقه و رابطه همسایگی را در نظر بگیرند و در دیدگاهها و موضع گیریها و رویکردهایشان نسبت به موضوعات مختلف منطقه انتخابهایشان مبتنی بر پیشبرد منطقه قوی، باثبات و مصون از سوء نفوذ و اعمال نفوذ سوء طرفهای ثالث و خارج از منطقه.سخنگوی وزارت خارجه گفت: نقش قطر مهم و سازنده است. قدردان این نقش هستیم همانطور که عمان نقش داشت و این یکی از نشانههای رویکرد اثرگذار ایران در نگاه به منطقه و توجه به همسایگان به عنوان شرکای مهم ایران در امر تلاش برای حفظ و صیانت منطقه در برابر هرگونه ناامنی و چالشهایی که ممکن است از سوی برخی اعمال شود.
سخنگوی وزارت خارجه درباره پ.ک.ک بیان کرد: از خلع سلاح آن استقبال کردیم و امیدواریم این تحول نقطه عطفی در جهت ارتقای امنیت و ثبات در ترکیه شود.وی گفت: مقامات اقلیم کردستان به مسئولیت خود برای جلوگیری از اقدامات تروریستی واقفند. حفظ تمامیت ارضی عراق برای ما مهم است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤالی درباره نقش رژیم صهیونیستی و سابقه آن در اقدامات خرابکارانه و از جمله توسل به عملیات پرچم دروغین و اینکه در رابطه با روند مذاکراتی آمریکا به چنین خرابکاریهایی متوسل شود برای تأثیرگذاری منفی بر روند مذاکراتی و ایجاد درگیری بین ایران و آمریکا اظهار داشت: رژیم صهیونیستی ثابت کرده که هیچ حد و مرزی در نقض قوانین، قواعد و هنجارهای بینالمللی قائل نیست. اتفاقات جاری در غزه، اشغال سوریه و لبنان و حملات مکرر به یمن و ترورهای دانشمندان هستهای ایران یک نمونه از صدها نمونه ای است که این رژیم برای تخریب روندهایی که فکر میکرده به ضرر مطامعش است متوسل شده است.وی افزود: نمیشود رد کرد که این رژیم به اقدامات ایذائی دست بزند که از یک سو انگشت اتهام به سمت ایران دراز شود و کسی نمیتواند این احتمال را رد کند.بقائی گفت: جامعه بینالمللی رویکردهای مخرب این رژیم را به خوبی شناخته و کل طرفها باید مراقب باشند این رژیم در راستای ارتکاب جنایاتش بیش از این مرتکب اقدامات خلاف قواعد بینالمللی نشود.
بقائی درباره انتصاب سفرا و روسای نمایندگیهای ایران گفت: تعدادی تصمیم گیری شده و مراحل پایانی را طی میکند و یا در مرحله درخواست آگرمان است. مکزیک ابوالفضل پسندیده، اروگوئه مجتبی بنی اسدزاده، ساحل عاج میگونی و یکی از همکاران خانم برای سرکنسولگری در آلماتی سونا احمدی انتخاب شده است.وی گفت: سفر مقامهای عالیرتبه ایران و عمان امر معمولی است. با عمان رابطه بسیار خوبی داریم. در دوره شهید رئیسی هم ایشان و هم سلطان عمان به پایتختها سفر کردند. سفر پزشکیان در دستورکار بوده و انجام خواهد شد. جزئیات آن را دفتر رئیس جمهور اعلام خواهد کرد.
منبع: فارس