فرزانه صادق مالواجرد را باید یکی از پرحاشیهترین وزرای دولت پزشکیان دانست. او در ۹ ماه گذشته بارها و بارها به واسطه انتصابات، اظهارات، رویکردها و ... خبرساز شده است؛ از جلسه رای اعتماد که مسعود پزشکیان برای جلب نظر مجلس به نظر رهبری درباره وزیر شدن او اشاره کرد تا این روزها که امیرحسین ثابتی اسناد سفر لاکچری او را رو میکند.
انتصابات عجیب
اولین توجهها به فرزانه صادق بعد از وزیر شدن وقتی جلب شد که شروع به انتصابات عجیب و پربحث کرد. او همان روزهای اول، مسعود بیاتمنش را به عنوان معاون مسکن و ساختمان منصوب، اما بعد از تقریبا سه ماه - در دی ۱۴۰۳ - وی را بر کنار و حبیباله طاهرخانی را جایگزین کرد!
او همچنین در بهمن ماه در حالی حکم، بهروز رحیمی را به عنوان معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی وزارت راه و شهرسازی صادر و او را جایگزین رضا انجمشعاع کرد که رحیمی طی ۶ ماه قبل از آن، حکام متعددی را از خانم وزیر دریافت کرده بود! او پیش از این حکم معاونت حقوقی، امور مجلس و استانهای وزارت راه و شهرسازی را از وزیر دولت چهاردهم دریافت کرده بود!
گفتنی است، سرپرست حوزه وزارتی، سرپرست مرکز امور بینالملل، سرپرست معاونت شهرسازی و معماری، سرپرست معاونت توسعه مدیریت و منابع انسانی، معاونت امور دریایی سازمان بنادر، مدیرعاملی راهآهن جمهوری اسلامی ایران، سرپرست شرکت عمران شهرهای جدید، سرپرست مرکز ارتباطات و اطلاعرسانی، سرپرست سازمان هواپیمایی، معاونت شهرسازی و معماری، سرپرست سازمان ملی زمین و مسکن، سرپرست شرکت بازآفرینی شهری، سرپرست معاونت حملونقل، مدیرعامل شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حملونقل، دبیر کمیته ملی اسکان بشر، مدیرکل دفتر طرحریزی شهری، سرپرست شرکت فرودگاهها و ناوبری هوایی فقط در عرض چندماه حتی تا چندین بار تغییر کردهاند.
تغییرات پیدرپی در وزارت راه و شهرسازی به حدی بودی که صدای بسیار از رسانهها به خصوص مخالفان دولت را درآورد.
ابقای علی اکبر صفایی مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی در سمت خود از دیگر جنجالهای وزارت راه تحت مدیریت فرزانه صادق بود که بعد از انفجار در بندر شهید رجایی بسیار مورد توجه قرار گرفت.
بیشتر بخوانید: ناکارآمدترین وزرای پزشکیان؛ از آموزش و پرورش و نیرو تا وزارت کشور و ارتباطات
علیاکبر صفایی که بهمن ماه گذشته از سمت خود استعفا داده، گفته بود: «بنده از مدیرعاملی سازمان بنادر و دریانوردی استفعا ندادهام، بلکه به تصمیم مدیریتی وزیر راه و شهرسازی برای جابجایی احترام گذاشتم.»
پس از این جابجایی، فرزانه صادق در حکمی سعید رسولی معاون حمل و نقل خود را به عنوان سرپرست سازمان بنادر و دریانوردی نیز منصوب کرد. بعد از انفجار هولناک بندر رجایی بار دیگر انتقاداتی که به رسولی به خاطر متخصص نبودن، وارد شده بود؛ بالا گرفت. آنطو که گفته میشود او فارغالتحصیل رشته کشاورزی است و در صدر سازمان بنادر قرار گرفته است!
تفاهم با شرکت بابک زنجانی
یکی از تازهترین و جدیترین جنجالهایی که وزیر راه دولت پزشکیان ایجاد کرده، قرارداد ۶۱ هزار میلیارد تومانی با شرکت بابک زنجانی است. هنوز معلوم نشده که بابک زنجانی با اتهام به فساد اقتصادی چطور از زیر حکم درآمد و حتی به اقتصاد کشور برگشته، شرکت تحت مدیریت او با وزارت راه یک قرارداد کلان بسته و خانم وزیر هم در مراسمی رسمی از این تفاهم رونمایی کرد! عذر بدتر از گناه، اما آنجا بود که سرپرست مرکز ارتباطات و اطلاعرسانی این وزارتخانه در اطلاعیهای اعلام کرد: «وزیر راه و شهرسازی هیچگونه اطلاع یا شناختی از تعلق شرکت آوانریل به مجموعههای مرتبط بابابک زنجانی نداشته» و «تصمیمگیری نهایی در خصوص ادامه مسیر این تفاهمنامه، با رعایت مصالح عمومی و در چارچوب ضوابط قانونی خواهدبود».
اقدامات قابل تامل
یکی از اقدامات حاشیه ساز فرزانه صادق که مشخصا مورد نقد رسانههای اصولگرا قرار گرفت، انحلال کمیسیون عمران و مسکن دولت بود. آنطور که خبرگزاری مهر نوشته بود، این کمیسیون «با هدف رفع موانع ساخت مسکن، تسهیل شرایط برای تولید و تأمین مسکن به ویژه برای اقشار محروم و روستایی، و تنظیم سیاستهای اجرایی در این حوزه ایجاد شده بود» و به پیشنهاد فرزانه صادق و تصویب دولت پزشکیان در اردیبهشت ۱۴۰۴ منحل شد.
اظهارات، گافها و تپقها
بعد از انتصابات پرحاشیه، باید به اظهارات جنجالی فرزانه صادق توجه کرد. تازهترین مورد هم سخنان وی در جریان بازدید از بندر شهید رجایی است. آنجا که همزمان با آتشسوزی گسترده در بندر، خانم وزیر از جاری بودن زندگی عادی در شهر گفت و حسابی خود را در سیبل انتقادات قرار داد.
فرزانه صادق یک بار هم که سخنی شاذ نمیگفت، در یک مراسم رسمی و در حضور پزشکیان آن قدر تپق زد که خودش هم به خودش خندید و حاشیهای دیگر رقم زد.
ماجرای سفر کیش چیست؟
آخرین حاشیه وزیر راه، اما همین ماجرای سفر لاکچری است که امیرحسین ثابتی، نماینده تندرو مجلس اسناد آن را رو کرده است. ثابتی با انتشار کپی سند منصوب به اداره رفاه و امور عمومی وزارت راه که مربوط به ۲۷ اسفند ۱۴۰۳ است و مبنی بر درخواست صدور بلیط رفت و برگشت برای ۶ نفر و سفر رفت برگشت به کیش است، ادعا کرده خانم وزیر و بستگان او اعم از همسر، فرزند، داماد، خواهر و خواهرزادههایش در این سفر نزدیک به یک میلیارد تومان هزینه کردهاند.
گفتنی است، مجید اخوان رئیس «مرکز ارتباطات و اطلاعرسانی وزارت راه و شهرسازی» در واکنش به ادعای ثابتی اعلام کرد: «سفر انجامشده، سفری کاملاً شخصی و خانوادگی بوده که با همراهی دو خانواده دیگر و در مجموع به تعداد هفت نفر از بستگان بوده و هیچگونه ارتباطی با مأموریتهای اداری یا منابع وزارت راه و شهرسازی نداشته است… همه هزینهها از محل منابع شخصی خانوادهها پرداخت شده است که مستندات آن به صورت کامل موجود بوده و در صورت لزوم، در اختیار افکار عمومی و مراجع ذیصلاح قرار خواهد گرفت.»
در آستانه استیضاح؟
نام فرزانه صادق، اما در ۹ ماه گذشته، یک بار هم به خاطر تلاش نمایندگان مجلس برای استیضاح وی، مطرح شده است. بعد از انفجار بعد شهید رجایی بود که ۵۰ نماینده مجلس برای استیضاح او خیز برداشتند.
محمدمنان رئیسی، نماینده مجلس و عضو کمیسیون عمران در شرح علل این استیضاح به این موارد اشاره کرده بود: «انفعال و اهمال در سازمان بنادر، بستن سامانه ثبتنام مسکن و محروم کردن مردم از حقوق قانونی خود، عدم انجام تکالیف قانونی متناسب با قانون جوانی جمعیت، عملکرد بسیار ضعیف وزارتخانه در اجرای قوانین تنظیمکننده بازار مسکن، روزمرگی و وضعیت بغرنج در حوزه حمل و نقل، سردرگمی و بیبرنامگی مفرط در عزل و نصبهای مکرر، قانونشکنیهای مکرر، عدم تسلط فنی و ناآگاهی از وقایع مهم وزارتخانه.»
غلبه حاشیه بر متن
نگاهی به عملکرد ۹ ماهه فرزانه صادق مالواجرد در وزارت راه و شهرسازی نشان میدهد که همیشه حاشیه بر متن غالب بوده و خانم وزیر به جای اینکه با عملکرد مثبت خود زمینه حضور زنان در جایگاههای مدیریت کلان کشور را هموارتر کند، با حاشیهسازیهای مدام کاری کرد که خودش و دولت پزشکیان مدام مورد نقد قرار بگیرند
منبع: رویداد 24