سرویس سیاست مشرق - «وبلاگ مشرق» خوانشی روزانه در لابهلای اخبار و اتفاقات کشور است. ما درباره این خوانش البته تحلیلها و پیشینههایی را نیز در اختیار مخاطبان محترم میگذاریم. هر روز با بسته ویژه خبری-تحلیلی مشرق همراه باشید.
***
معنای دقیق "استقلال ایران" چیست؟
دکتر غلامعلی حداد عادل، فلسفهدان و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در بازدید از غرفه مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(س) در نمایشگاه کتاب تهران، به خبرنگار جماران گفته است: بزرگترین خدمت امام خمینی(س) به ایران، "تأمین استقلال" برای کشور بود. یعنی هر خوبی و پیشرفتی را برای کشور آرزو کنیم، شرطش داشتن استقلال است؛ لذا بزرگترین تأکید امام بر استقلال بود و رهبری هم همان خط را دنبال میکنند.
او تصریح میکند: اگر نسل جوان بداند که امام چه خدمتی به این کشور کرده و کشور را از دست بیگانه در آورده و به دست خود ملت ایران داده، بزرگ و کوچک، زن مرد، آنکه امام را دیده یا ندیده، همه عاشق امام میشوند.[1]
*ذکر و تبیین مبانی ملی و دینی از وظایف پیوستهای است که خواص و نخبگان باید اهتمام ویژه و دائمی به آن داشته باشند و لایههای مختلف نسلی کشور را با آنها آشنا کنند.
حتما باید دقت کرد که این وظیفه یک امر مقطعی نیست و باید همواره به آن توجه داشت.
از روی تأسف باید گفت که همالآن نیز کسانی حتی در سنین بزرگسالی هستند که معنای دقیق استقلال یا آزادی را نمیدانند که این نادانستگی میتواند فرصتهایی را در اختیار القائات دشمن قرار دهد.
دانشگاهها، صداوسیما و رجال سیاسی و علمی و مذهبی کشور در صف اول توجه به این مقوله قرار دارند.
***
منکر شیوعیافتهای که باید با آن مقابله کرد
"بمب ساعتی" در ازدواج ایرانی
محمد سراج، نماینده مجلس و عضو کمیسیون اجتماعی در انتقاد از شیوع یافتن تعیین سکه به عنوان مهریه به خبرگزاری ایلنا گفته است: توجه داشته باشید مهریه ثمن معامله نیست که یک چیز خرید و فروش شود، خیر! این یک هدیه است؛ اما شرعاً بر هر زوجی واجب است که برای زوجهاش هدیهای تعیین کند. این هدیهای است که شرع مقدس تعیین کرده و برایش نمونه و الگو هم قرار داده شده است...اما حالا یک دفعه با پدیدهای مواجه شدهایم که سکهها را بر اساس چشم و همچشمی و پُز تعیین میکنند؛ مثلاً میگویند به تعداد سالهای تولد عروس سکه میدهیم و عددهای غلطی –هم- عنوان میکنند.
او میافزاید: بیجهت ما آمدهایم آدمها را قلقک دادهایم، زمینه را برای تحریک شیطان فراهم کردهایم. پوست خربزه را زیر پایشان انداختیم که الان بلای جان خانوادهها شده است. سال گذشته ۳ هزار جوانی که همسر هستند بدون دلیل به خاطر مهریه در زندان بودند. آنهایی که توانستهاند پرداخت کنند، زندگیشان به هم ریخته است که هیچ؛ آنهایی هم که نصفاش را پرداخت کردند زندگیشان فروپاشیده است، این ۳ هزار جوان و آنهایی که نتوانستهاند پرداختی داشته باشند در زندان به سر میبرند. این چه وضعیتی است؟
سراج یادآور شد: ۱۴ سکه در حال حاضر به یک میلیارد و چهارصد میلیون تومان رسیده است. حال یک جوان با درآمد ماهی ۳۰ میلیون تومان، چند سال باید بگذرد تا بتواند این مهریه را پرداخت کند؟ آیا انصاف است که سالی یک سکه بدهد؟ این پروسه چند سال طول میکشد؟ ۱۴سال باید این کار را انجام دهد. این انصاف است؟ برای چه این کار را کردیم؟ آدمیزاد است دیگر با یک بحث تصمیم میگیرد برود مهریهاش را اجرا بگذارد. این –روند- غلط است و ما باید جلویش را بگیریم؛ چراکه دارد بنیان خانواده را از بین میبرد. میشود قانون وضع کرد، هیچ منعی هم وجود ندارد. ما باید به این موضوع توجه کنیم که چرا مهریه باید سکه باشد؟ بیایند ریال تعیین کنند و بگویند این مقدار هدیه تقدیم میکنم و هر زمان که خواست به او میدهم. نخواست هم که هیچ. این مبلغ هم باید حد در توان باشد نه اینکه چشم و هم چشمی باشد. ما بیجهت داریم به بنیان خانواده آسیب میزنیم.[2]
*شنیده شدن صدای عقلانیت از مجالس یازدهم و دوازدهم امری بسیار مغتنم و نتیجه رأی خوب مردم است.
عقلانیتی که توانست دولتها را به ارائه کالابرگ به مردم وادار کند، تسهیلات جوانی جمعیت را به تصویب برساند، وارد حوزه ولنگار مسکن شود و قانون وضع کند، حقوق سربازان را افزایش دهد و کمککار معقولی برای سیاست خارجی کشور باشد.
(دقت شود که میزان اجرا شدن این سیاستها به میزان کارآمدی دولتها ربط دارد زیرا مجلس هیچگونه اختیار اجرایی ندارد)
"مسئله مهریه و هزینههای تشکیل زندگی مشترک"؛ طی دهههای اخیر به یک استخوان لای زخم در کشور ما تبدیل شده است که باید در لایههای مختلف حاکمیتی و فرهنگی نسبت به آن تصمیمگیری شود.
دقت شود که مقوله "همسران زندانی" تنها یک بخش کوچک از معضلات این فرهنگ غلط شیوعیافته است و هزاران زندگی که به دلیل پرداخت مهریه یا هزینههای گزاف تشکیل زندگی مشترک تا مدتها پیشرفت نمیکنند، جوانان زیادی که به دلیل هزینههای گزاف توان ازدواج ندارند، فراهم شدن زمینههای گناه به دلیل سختی امر حلال و جوانیهای زیادی که بدین واسطه تلف میشود؛ همه و همه از تبعات این رخداد تلخ است.
رخداد تلخی که تأکید میشود مسئولان امر و رجال فرهنگی و مذهبی و سیاسی وظیفه دارند برای مقابله با آن، مجاهدانه وارد میدان شوند و جلوی این منکر شیوع یافته را بگیرند.
***
طعنه فیلسوفانه لاریجانی به دیدار ترامپ و جولانی
خبرآنلاین گزارش داد: علی لاریجانی، مشاور رهبر معظم انقلاب و رئیس سابق مجلس شورای اسلامی طی سخنانی در همایش بین المللی دیپلماسی مقاومت؛ رفتار و سخنان اخیر مقامات آمریکایی را "نمایشی مضحک" توصیف کرد و با اشاره به دیدار ترامپ_جولانی گفت: این شیفتگی ترامپ به جولانی از کمدیهای روزگار است. سخنان اخیر آمریکاییها یادآور گفته معروف مارکس است که تاریخ دوبار تکرار میشود؛ یکبار به صورت تراژدی و بار دوم به صورت کمدی.[3]
*دیدار پر از تعشّق رئیسجمهور آمریکا با فردی که قبلا برای کشتن او جایزه تعیین کرده بود؛ بهت زیادی را در فضای جهانی برانگیخت.
بهت و حیرتی که البته به یمن شبکه رسانهای جهان سلطه خیلی زود رفع و رجوع میشود و حقیقت به مسلخ خواهد رفت.
لذاست که در این فضا؛ تکصدای فیلسوفانی همچون دکتر علی لاریجانی در تشریح دقیق این دیدار بسیار حائز اهمیت است و به مثابه سدی در مقابل هیمنه نظام سلطه میماند. سدی که البته یکانیکان سایر احزاب و فعالان سیاست و رسانه نیز باید هزاران مورد مشابه آنرا ایجاد کنند و با تشریح تزویر کاخ سفید؛ اجازه دفن حقیقت را ندهند.
حمایت آمریکا از تروریسمی که در راستای منافعش باشد؛ یک سیاست تثبیت شده در کاخ سفید است که فقط ایران اسلامی به عنوان قلب محور مقاومت جرأت مقابله با آن را داشته است.
باید با دو ابزار "روشنگری و مقاومت"؛ این ابزار شوم را از دست آمریکا گرفت.
***
1_ https://www.jamaran.news/fa/tiny/news-1668421
2_ https://www.ilna.ir/fa/tiny/news-1636690
3_ khabaronline.ir/xnzpV