به گزارش تابناک به نقل از یورونیوز، محققان دانشگاه ایست انگلیا (UEA) دادههای اسکنهای امآرآی ۵۵۷ نفر راــ شامل ۳۳۶ نفر با چاقی، فشار خون بالا یا دیابتــ در بریتانیا، اسپانیا و سنگاپور تجزیه و تحلیل کردند و ویژگیهایی مانند اندازه دهلیزها و بطنهای قلب و نحوه عملکرد پمپاژ خون را که اغلب برای پیشبینی مشکلات قلبیعروقی استفاده میشوند، اندازهگیری کردند و سپس برای تعیین «سن عملکردی» قلب فرمولی ارائه دادند.
این مطالعه که نتایج آن در مجله قلب اروپا (European Heart Journal) منتشر شد، دریافت قلب افراد با عوامل خطر برای سلامتی (شرایطی که احتمال ابتلا به بیماریها را افزایش میدهد، مثل دیابت، فشار خون و...) به طور متوسط، ۴.۶ سال پیرتر از سن واقعی آنها است. در افراد مبتلا به چاقی، سرعت پیر شدن قلب از این هم بالاتر بود.
دکتر پانکاج گارگ، متخصص قلب و محقق اصلی این مطالعه، در بیانیهای گفت: «قلب افرادی که مشکلات سلامتی مانند دیابت یا چاقی دارند، اغلب سریعتر از آنچه بایدــ گاهی اوقات حتی تا چند دههــ پیر میشود.»
البته این روش محدودیتهایی هم دارد. برای مثال مدتزمانی را که بیماران با این مشکلات سلامتی زندگی کردهاند، در نظر نمیگیرد. از طرفی در این مطالعه، گروه تحت بررسی فقط افرادی بودند که توانستند با وجود مشکلات سلامتی خود مانند چاقی، دیابت یا فشار خون بالا، به سنین بالاتر برسند. این یعنی افرادی که این مشکلات را داشتند ولی نتوانستند به سنین بالا برسند، در این مطالعه در نظر گرفته نشدهاند؛ آنچه میتواند تاثیر واقعی مشکلات سلامتی بر قلب را دستکم بگیرد.
گروه تحت مطالعه نیز کوچک بود. بنابراین لازم است قبل از استفاده از این مدل، آن را روی یک گروه بزرگتر از افراد آزمایش کرد.
با این حال، محققان ابراز امیدواری کردهاند پزشکان در نهایت با کمک این روش بتوانند به بیماران در معرض خطر مشکلات قلبی بهتر مشاوره دهند و تشخیص بیماریهای قلبیعروقی هم آسانتر شود.
به گفته دکتر گارگ، بیماران با دانستن سن واقعی قلبشان، میتوانند مشاوره و پیشنهادهایی برای تغییر سبک زندگی مانند تغذیه سالم و ورزش یا درمانهایی دریافت کنند که به کند شدن روند پیری قلب و جلوگیری از حملات قلبی یا سکته کمک میکند. او تاکید کرد: «در واقع هدف این است که به مردم برای مقابله با بیماریهای قلبی فرصت داده شود.»