به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، آرش جولاده رودبار، پژوهشگر مؤسسه تحقیقاتی تکامل و تنوع زیستی لایبنیز آلمان و فعال محیط زیست در گفت و گو با رکنا با ابراز نگرانی از وضعیت نابسامان صید کوسه ماهیان در جنوب کشور گفت: در شهرهایی مانند بندرعباس، بوشهر، بندرلنگه و چابهار، هر روزه نیسانهای یخچال دار مملو از کوسه ها و سپرماهیهایی که معمولا باردار به بازار عرضه میشوند؛ پدیدهای که گویای نبود نظارت جدی بر صید این گونههای آسیبپذیر است.
وی افزود: صید این ماهیان بدون هیچ نظارتی از سوی مسئولان، با برنامهریزی و به صورت گسترده انجام میشود. جولاده با اشاره به نصب تابلوهای ممنوعیت خرید و فروش کوسهماهی در برخی بازارها گفت: متأسفانه در همان مکانها و زیر همان تابلوها، معامله کوسهماهی در جریان است، بیآنکه برخوردی مؤثر با این صیادان غیرمجاز از سوی نهادهای نظارتی صورت گیرد.
او با استناد به تصاویری از سردخانههای محلی در روستای طبل درجزیره قشم تصریح کرد: در این تصاویر دیده می شود که حدودا 200 سپرماهی روی هم چیده شده اند و اصلا کم نیستند. برخی از این سردخانهها مملو از صدها سپرماهی هستند و این مسئله به صورت گسترده از آبادان تا چابهار قابل مشاهده است. حتی بیشتر این ماهیان نیز با قیمتی بسیار پایین به کارخانههای تولید پودر ماهی فروخته میشوند. حتی اگر برای خرید این کوسه ها از این افراد اقدام کنید، می بینید که آنها گوشت این ماهی ها را حتی کیلویی هم نمی فروشند و خریدار باید نیسانی از این صیادان غیرمجاز خریداری کند.
این پژوهشگر همچنین نسبت به خطر انقراض گونه ارزشمند کوسهماهیان سرچکشی در آبهای ایران هشدار داد و گفت: اگرچه این گونه در سطح جهانی هنوز از بین نرفته، اما با تداوم صید بیرویه در ایران، باید منتظر وداع با آن در خلیج فارس باشیم. به گفته وی، کشورهای دیگر با سیاستهای حفاظتی سختگیرانهتر، توانستهاند این گونه را تا حدودی حفظ کنند.
جولاده یکی از دلایل افزایش تقاضا برای گوشت کوسه را تبلیغات بیپایه برخی بلاگرها در فضای مجازی دانست و افزود: این افراد، گوشت کوسه را با عنوان «طبع گرم» تبلیغ میکنند، در حالی که این گوشت کیفیت پایینی دارد، سرشار از جیوه است و برای سلامت انسان مضر شناخته میشود.
او همچنین تأکید کرد: سلامت و پایداری اکوسیستمهای دریایی، به شدت به حضور کوسهها وابسته است. کوسهها تنظیمکننده اصلی زنجیره غذایی در دریاها هستند و نبود آنها موجب از بین رفتن تعادل زیستی، رشد بیرویه جلبکها و تخریب زیستگاههای مرجانی میشود.
جولاده در پایان گفت: کوسهها بیش از ۴۰۰ میلیون سال است که در زمین زیستهاند. آنها با نقش بیبدیل خود در پاکسازی دریا از لاشهها و شکار هدفمند، ضامن تعادل و تنوع زیستیاند. حضورشان نشانهای از سلامت دریاست؛ زیرا کوسهها نگهبانان خاموش آبها هستند.