مصرف۸۰درصد منابع، ایران را جزو کشورهای با تنش آبی شدید قرار داده است

خبرگزاری مهر سه شنبه 30 اردیبهشت 1404 - 12:08
قم- مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان قم گفت: مصرف بیش از ۸۰ درصد منابع موجود، ایران را در فهرست کشورهای با تنش آبی شدید قرار داده است.

به گزارش خبرگزاری مهر، سومین نشست علمی از سلسله نشست‌های نخستین همایش ملی «شهر سبز اسلامی ایرانی» با موضوع «مدیریت بحران آب؛ از فناوری‌های نوین تا مشارکت جامعه»، با همکاری مرکز تحقیقات تولید و بازیافت مواد و انرژی دانشگاه آزاد اسلامی قم و حضور جمعی از مدیران استان، اساتید و پژوهشگران برگزار شد.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان قم در این نشست که در دانشگاه آزاد اسلامی قم و با حضور رئیس و معاونان این دانشگاه برگزار شد، در سخنانی با موضوع «مدیریت توأمان عرضه و تقاضای آب» به ایراد سخن پرداخت و بر ضرورت نگاه یکپارچه به مسئله آب تأکید کرد و گفت: دیگر نمی‌توان تنها به تأمین منابع جدید فکر کرد یا فقط به صرفه‌جویی در مصرف امید بست؛ راهکار واقعی، مدیریت هم‌زمان عرضه و تقاضا با نگاهی سیستمی و آینده‌نگر است.

مهدی نظرزاده با بیان اینکه ایران بر اساس شاخص‌های بین‌المللی در وضعیت شدید کم‌آبی قرار دارد، خاطرنشان کرد: طبق شاخص فالکن مارک و معیارهای سازمان ملل، سرانه منابع تجدیدپذیر آبی در کشور ما بسیار پایین است و در مقابل، مصرف بیش از ۸۰ درصد منابع موجود، ایران را در فهرست کشورهای با تنش آبی شدید قرار داده است.

وی با اشاره به تغییرات جمعیتی و رشد سطح رفاه در جامعه، گفت: افزایش جمعیت، شهرنشینی و ارتقای سطح بهداشت و رفاه، منحنی تقاضای آب را رو به بالا نگه داشته‌اند در حالی که ظرفیت منابع تأمین آب، یا ثابت مانده یا در حال کاهش است و همین ناترازی، زمینه‌ساز بحران‌های پیچیده شده است.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان قم در تحلیل روندهای جهانی مصرف آب، افزود: در کشورهای توسعه‌یافته، سهم بخش کشاورزی از مصرف آب حدود ۳۰ درصد است اما در ایران این رقم بیش از ۹۰ درصد است.

وی تأکید کرد: کاهش سهم کشاورزی و هدایت منابع به بخش‌های شرب و صنعت، یکی از شاخص‌های توسعه‌یافتگی در مدیریت آب به‌شمار می‌رود.

نظرزاده با اشاره به مراحل مختلف مدیریت منابع آبی، گفت: در دوره‌ای که منابع طبیعی آب مانند چشمه‌ها و رودخانه‌ها، پاسخ‌گوی نیاز مردم بود، نیازی به مداخله وجود نداشت اما با رشد جمعیت، وارد مرحله تأمین آب شدیم و حالا باید وارد مرحله مدیریت تقاضا از جمله اصلاح الگوهای مصرف، کاهش تلفات، ارتقای بهره‌وری و در نهایت باز تخصیص منابع و سازگاری با شرایط شویم.

وی با اشاره به مفهوم «آب مجازی» به عنوان راهکاری مکمل برای مدیریت بحران، اظهار کرد: بسیاری از کشورهای توسعه‌یافته با استفاده از تجارت آب مجازی، بخش زیادی از نیاز خود را از طریق واردات محصولات پرمصرف تأمین می‌کنند این در حالی است که کشورهایی مانند ایران، در حال حاضر صادرکننده آب مجازی به‌شمار می‌روند،

مدیرعامل آبفای استان قم در بخش دیگری از سخنان خود، آب باران را یکی از ظرفیت‌های مغفول‌مانده در مدیریت منابع به ویژه در روستاها و شهرهای کوچک دانست و افزود: آب باران یک منبع حیاتی و ارزان‌قیمت است که متأسفانه در بسیاری از شهرها یا هدر می‌رود یا به‌عنوان سیلاب خسارت‌زا مطرح می‌شود.

وی یادآور شد: می‌توان با توسعه زیرساخت‌های جذب و استفاده از آب باران در ساختمان‌ها، معابر و فضاهای سبز، بخشی از نیاز آبی را تأمین و از فشار بر منابع زیرزمینی کاست.

نظرزاده دانشگاه‌ها و مراکز علمی را یکی از ارکان اصلی مدیریت پایدار منابع آب دانست و گفت: توسعه فناوری‌های نوین، ارتقای سامانه‌های هوشمند مدیریت مصرف، و آموزش عمومی می‌تواند با اتکا به ظرفیت دانشگاه‌ها محقق شود و این حلقه ارتباط بین صنعت آب و نهادهای دانشگاهی باید روزبه‌روز تقویت شود.

مدیرعامل آبفای استان قم در ادامه نقش دانشگاه‌ها را در توسعه فناوری‌های نوین و اصلاح نگرش‌ها مهم ارزیابی کرد و با تأکید بر ضرورت تعامل مداوم دستگاه اجرایی به ویژه شرکت‌های آب و آبفا با دانشگاه‌ها گفت: ما در حوزه اجرا به دانشگاه و مراکز پژوهشی نیاز داریم تا راه‌حل‌هایی خلاقانه و کاربردی برای برون‌رفت از بحران طراحی شود.

وی در پایان با تأکید بر اینکه عبور از بحران آب، تنها با مدیریت تلفیقی منابع و مصارف، و در نظر گرفتن ملاحظات زیست‌محیطی، اقتصادی و اجتماعی امکان‌پذیر است تصریح کرد: بدون این نگاه سیستمی، راه‌حل‌های تک‌بعدی تنها بحران را به تعویق خواهند انداخت.

منبع خبر "خبرگزاری مهر" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.