به گزارش خبرآنلاین به نقل از ایرنا عطاء الله ابراهیمی روز چهارشنبه در نشست با استاندار چهارمحال و بختیاری افزود: بررسیها نشان میدهد از ۱۱ دشت این استان نیز ۹ دشت با بیلان منفی آب مواجه هستند.
تجدید نظردر بهره برداری ازمنابع آب الزامی است
وی اظهار داشت: با توجه به شرایط دشتهای کشور تجدید نظر در بهرهبرداری از منابع آبی یکی از الزامات مهمی است که باید مورد توجه قرار گیرد.
رییس پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری کشور گفت: در این ارتباط باید تلاش شود مقدار آورد آبی که وجود دارد بیشتر در سفرههای آب زیرزمینی تغذیه شود و از طرفی مدیریت مصرف در دستور کار قرار گیرد.
آبخیزداری موثرترین شیوه برای حفظ منابع آب زیرزمینی
وی ادامه داد: بسیاری از سرمایهگذاریهای بخش کشاورزی به دلیل بیلان منفی دشتها به نوعی تهدید میشود و در این شرایط چارهای جز پرداختن به اجرای پروژههای آبخیزداری به عنوان موثرترین شیوه برای حفظ منابع آب زیرزمینی وجود ندارد.
مدیریت جامع حوضه آبخیز؛ امری ضروری
ابراهیمی اضافه کرد: تعریف مدیریت جامع حوضه آبخیز از جمله الزاماتی است که باید برای برون رفت از چالشهای موجود مورد توجه قرار گیرد.
بایدچشماندازی مناسب برای پایداری حوضههای آبخیز تعریف شود
رییس پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری کشور گفت: در راستای مدیریت جامع حوضه آبخیز، تلاش میشود تا با رویکردی صحیح و مبتنی بر شناخت دقیق منابع و مصارف آب، چشماندازی مناسب برای پایداری حوضههای آبخیز تعریف شود.
همزمان با تعدیل مصارف آب، به تغذیه منابع آبی از طریق مشارکت مردم پرداخته شود
ابراهیمی ادامه داد: این رویکرد بهگونهای است که همزمان با تعدیل مصارف آب، به تغذیه منابع آبی از طریق مشارکت مردم پرداخته و میزان آب بیشتری به سفرههای زیرزمینی تزریق میشود.
مدیریت حوضه کارون از سه دهه پیش با همکاری کارشناسان ژاپنی به مرحله اجرا درآمده است
وی یادآور شد: در این ارتباط، در استان تجربههای موفقی در خصوص مدیریت جامع حوضه آبخیز وجود دارد، بهویژه تجربه مدیریت حوضه کارون که از سه دهه پیش با همکاری کارشناسان ژاپنی به مرحله اجرا درآمده است و همچنین پروژه «جاییکا» در منطقه بازفت که با مشارکت ژاپنیها اجرا شد.
ابراهیمی گفت: با اجرای این پروژهها تلاش شد با مدیریت مشارکتی در جنگلها و مراتع حفاظت از آب و خاک بهصورت اصولی انجام و الگوی پایداری برای حفظ این منابع برای مردم و با مشارکت آنان تدوین شود.
زمین لغزش چهارتخته ناغان در ۳۵۰ هکتار شناسایی شده است
وی با اشاره به خطر زمین لغزشها و خسارتهایی که به دنبال دارد گفت: در چهارمحال و بختیاری زمین لغزش چهارتخته ناغان در ۳۵۰ هکتار شناسایی شده که زمینهای کشاورزی مردم را تهدید میکند.
زمین لغزش ناغان هر سال با حرکت خود چند گالی بزرگ ایجاد میکند
ابراهیمی ادامه داد: زمین لغزش ناغان هر سال با حرکت خود چند گالی بزرگ ایجاد میکند وتلاش میشود چند کار الگویی برای تثبیت انجام شود.
شناسایی 400مورد زمین لغزش دراستان
وی با تاکید بر ضرورت تعریف پایلوتی در چهارمحال و بختیاری برای تثبیت زمین لغزشها گفت: در زمان حاضر حدود ۴۰۰ مورد زمین لغزش در این استان شناسایی شده که بیشتر آنها در محدوده اردل و ناغان شهرستان کیار شناسایی شده است.
تدوین سند توسعه مبتنی بر آب و آبخیزداری در دستور کار باشد
رییس پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری کشور با اشاره به تجربیات موفق یکی از استانهای کشور در حوزه آب و آبخیزداری بر لزوم تدوین سند توسعه مبتنی بر آب و آبخیزداری تأکید کرد.
ابراهیمی افزود: سند توسعه مبتنی بر آب و آبخیزداری میتواند بهعنوان راهبردی جامع برای برونرفت از چالش کمآبی و خشکسالی مورد استفاده قرار گیرد.
وی با بیان اینکه این استان از جمله مناطق موفق در اجرای برنامههای آبخیزداری شناخته شده است ادامه داد: در صورت تقویت این رویکرد، میتوان نسخهای علمی و عملی برای مدیریت منابع آب ارائه داد که در سطح ملی نیز قابل تعمیم باشد.
سند توسعه مبتنی براب وابخیزداری در دستورکار مسئولین است
ابراهیمی افزود: پیشنهاد ما قرار گرفتن تدوین سند توسعه مبتنی بر آب و آبخیزداری در دستور کار مدیریت ارشد چهارمحال و بختیاری است.
وی ادامه داد: سند توسعه مبتنی بر آب و آبخیزداری سندی است که با نگاهی جامع از بالادست تا پاییندست حوضههای آبخیز، مصرف بهینه منابع آب در بخشهای شرب، صنعت و کشاورزی را تبیین کرده و اقدامات لازم برای پایداری این منابع را پیشبینی کند.
ابراهیمی اضافه کرد: در دشتهایی که با بیلان منفی آب مواجه هستند، اجرای عملیات آبخیزداری و تغذیه سفرههای زیرزمینی میتواند به بهبود وضعیت منابع آبی، افزایش ذخیره آب و کاهش برداشتهای بیرویه منجر شود.
تغییر اقلیم و کاهش چشمگیر بارشها در چهارمحال و بختیاری
وی با اشاره به تغییر اقلیم و کاهش چشمگیر بارشها در چهارمحال و بختیاری افزود: این استان دومین منطقه کشور از نظر شدت خشکسالی است و تاثیر تغییر اقلیم بر منابع آبی آن ملموس است در چنین شرایطی، استفاده از دانش بومی و تجربیات انباشته میتواند در مدیریت منابع آب مؤثر واقع شود.
ابراهیمی با اشاره به تجربه موفق اجرای سدهای زیرزمینی گفت: در چهارمحال و بختیاری پیشتر در منطقه یانچشمه یک بند زیرزمینی با موفقیت اجرا شده است و این الگو میتواند برای روستاهای دارای بارندگی ۲۰۰ تا ۳۰۰ میلیمتر در سال بهکار گرفته شود تا آبرسانی پایدار جایگزین انتقال آب با تانکر شود.
تجربه موفق احداث سدهای زیرزمینی در روستای کوهزر سمنان
وی با اشاره به تجربه موفق احداث سدهای زیرزمینی در روستای کوهزر سمنان که توانست از مهاجرت هزار خانوار به دلیل کمآبی جلوگیری کند افزود: چنین مدلهایی قابلیت اجرا در روستاهای این استان را دارند و میتوانند بهعنوان نسخهای برای تأمین پایدار آب شرب مطرح شوند.
ابراهیمی افزود: این الگو در سراسر کشور برای ۱۵ منطقه مطالعه و اجرا شده و میتواند برای استان به عنوان نسخه علاج بخش مورد استفاده قرار گیرد.
ضرورت اختصاص یک درصد از اعتبارات پژوهشی برای توسعه تحقیقات در حوزه منابع طبیعی و آبخیزداری
وی همچنین برضرورت اختصاص یک درصد از اعتبارات پژوهشی برای توسعه تحقیقات در حوزه منابع طبیعی و آبخیزداری تاکید کرد.
به گفته ابراهیمی، استفاده هدفمند از این منابع میتواند به ایجاد الگوهای کاربردی و پاسخگو به چالشهای کمآبی در استان منجر شود.
آبخیزداری یکی از مؤثرترین روشها برای کاهش تأثیر خشکسالی و تأمین پایدار منابع آب است
رییس پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری کشور افزود: آبخیزداری یکی از مؤثرترین روشها برای کاهش تأثیر خشکسالی و تأمین پایدار منابع آب است و باید بهعنوان راهکاری اولویتدار در سیاستگذاریهای استان مورد توجه جدی قرار گیرد.
بیشتر بخوانید
گفتنی است ، چهارمحال و بختیاری با مساحت حدود یک میلیون و۶۴۱ هزار هکتار در برگیرنده حوضههای آبخیز کارون، زایندهرود و دز است.
48