تلاش بروکسل در دفاع از اتحادیه

دنیای اقتصاد پنج شنبه 01 خرداد 1404 - 00:03
جنگ تعرفه‌های اقتصادی آغازشده توسط دولت دونالد ترامپ تبدیل به سریالی از مذاکرات میان آمریکا و دیگر کشورهای جهان برای کاهش میزان تعرفه‌های تجاری شده است. در قسمت جدید از این سریال، مذاکرات میان کشورهای اتحادیه اروپا و ایالات متحده آمریکا به اوج خود رسیده است. در همین راستا، آلبرتو ناردلی، گزارشگر بلومبرگ، گزارشی در خصوص پیچیدگی مذاکرات اتحادیه اروپا و ایلات متحده آمریکا منتشر کرده است که بر اساس این گزارش، رویکردی حداکثری دولت ترامپ موجب آن شده است که در مذاکرات اتحادیه و آمریکا گره جدی ایجاد شود. هرچند که مساله عدم اعتماد طرفین، به‌ویژه عدم اعتماد اتحادیه نسبت به نیت‌های واقعی دولت ترامپ، بر پیچیدگی مذاکرات افزوده است.

اتحادیه اروپا قرار است پیشنهاد تجاری اصلاح‌شده‌ای را با ایالات متحده به اشتراک بگذارد تا به مذاکرات با دولت دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور وقت آمریکا، شتاب بخشد؛ مذاکراتی که همچنان با تردیدهایی درباره امکان دستیابی به توافقی فراسوی اقیانوس اطلس روبه‌رو است. بر اساس گفته‌های منابع آگاه، این سند جدید شامل پیشنهادهایی است که منافع آمریکا را نیز در نظر گرفته و شامل موضوعاتی چون حقوق بین‌المللی کار، استانداردهای زیست‌محیطی، امنیت اقتصادی و کاهش تدریجی تعرفه‌ها تا رسیدن به سطح صفر برای کالاهای صنعتی و محصولات کشاورزی غیرحساس از هر دو طرف می‌شود.

قرار بود این سند اوایل هفته جاری برای مقامات واشنگتن ارسال شود. همچنین در این پیشنهاد، به سرمایه‌گذاری‌های مشترک و خریدهای راهبردی در حوزه‌هایی چون انرژی، هوش مصنوعی و اتصال دیجیتال اشاره شده است. منابع مذکور به‌شرط ناشناس ماندن درباره جزئیات مذاکرات داخلی سخن گفتند. سخنگوی کمیسیون اروپا از اظهارنظر در این‌باره خودداری کرده، اما منابع آگاه اعلام کرده‌اند که اتحادیه اروپا خواهان همکاری با آمریکاست و به‌دنبال توافقی متوازن و سودمند برای هر دو طرف است. به گفته یکی از این افراد، طرفین هنوز در حال ارزیابی مواضع یکدیگر هستند و احتمالا کمیسیون برای آغاز مذاکرات رسمی نیازمند دریافت مجوز از کشورهای عضو خواهد بود. با این حال، مقامات اتحادیه اروپا و بسیاری از کشورهای عضو نسبت به نیت واقعی دولت ترامپ تردید دارند و تاکید کرده‌اند که رونق اقتصادی دو سوی اقیانوس اطلس به‌طور عمیقی در هم تنیده است.

همزمان، اتحادیه اروپا در حال آماده‌سازی اقدامات تلافی‌جویانه در صورت شکست مذاکرات برای دستیابی به نتیجه‌ای رضایت‌بخش است. این بلوک ۲۷عضوی، برنامه‌هایی برای اعمال تعرفه‌های اضافی بر ۹۵میلیارد یورو (۱۰۸میلیارد دلار) از صادرات آمریکا تدوین کرده که در واکنش به تعرفه‌های «متقابل» ترامپ و عوارض ۲۵درصدی بر خودروها و برخی قطعات اعمال خواهند شد. اوایل ماه جاری، اتحادیه اروپا موافقت کرد اجرای مجموعه‌ای جداگانه از تعرفه‌های تلافی‌جویانه علیه آمریکا را که در واکنش به عوارض ۲۵درصدی بر صادرات فولاد و آلومینیوم وضع شده بود، به مدت ۹۰روز به تعویق بیندازد.

این اقدام پس از آن صورت گرفت که ترامپ تعرفه‌های متقابل خود را برای بیشتر کالاهای اروپایی از ۲۰درصد به ۱۰درصد کاهش داد. ترامپ همچنین اعلام کرده که قصد دارد واردات نیمه‌رساناها و محصولات دارویی را هدف تعرفه قرار دهد و تهدیداتی نیز درباره فیلم‌ها و قطعات هواپیما مطرح کرده است. به گفته منابع آگاه، چند کشور اروپایی خواهان واکنش تلافی‌جویانه اتحادیه در صورت اعمال هر یک از این تعرفه‌ها در جریان مذاکرات شده‌اند. پیشنهاد جدید کمیسیون اروپا پاسخی است به سندی که دولت ترامپ در واکنش به پیشنهاد پیشین اتحادیه اروپا ارائه کرده بود. یکی از مقامات اتحادیه، سند آمریکا را «فهرستی از خواسته‌های غیرواقعی» توصیف کرده است. 

به گفته او، بروکسل با هرگونه خواسته یک‌جانبه‌ای که خودمختاری اتحادیه در حوزه‌های مقررات‌گذاری و مالیاتی را تهدید کند، مخالف است. آمریکا سال‌هاست نسبت به مقررات دیجیتال اتحادیه اروپا انتقاد دارد و مالیات ارزش افزوده را مانعی بر سر راه تجارت می‌داند. در مقابل، بروکسل تاکید دارد که این مالیات یک اقدام تجاری نیست و به‌طور برابر بر کالاهای اروپایی و غیراروپایی اعمال می‌شود. اگرچه توافقات اخیر آمریکا با بریتانیا و چین نشان می‌دهد که میل ترامپ به تشدید تنش‌ها حد و مرزی دارد، اما مقامات اتحادیه در این توافق‌ها چشم‌انداز روشنی برای توافقات آتی نمی‌بینند. همچنین این توافقات حاکی از آنند که تعرفه‌های پایه بر طیف وسیعی از کالاها و ترکیبی از اقدامات احتمالا همچنان باقی خواهند ماند. پیشنهاد تازه اتحادیه شامل حوزه‌هایی چون استانداردهای غذایی و کشاورزی، توافق‌نامه‌های شناسایی متقابل، خریدهای دولتی، تجارت دیجیتال و گفت‌وگو درباره قواعد مبدأ کالاها با هدف حفظ منافع مشترک نیز می‌شود. این سند همچنین به زمینه‌های همکاری در چالش‌های مشترک از جمله کنترل صادرات و بررسی سرمایه‌گذاری‌ها، مقابله با مازاد ظرفیت در زنجیره‌های تامین فولاد، دارو، خودرو و نیمه‌رساناها و رقابت جهانی در صنعت هوافضای غیرنظامی و بازار مشترک مواد اولیه حیاتی می‌پردازد.

منبع خبر "دنیای اقتصاد" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.