عصر ایران - گزارش هایی که درباره بانک آینده منتشر شده، "فرا وحشتناک" است: این بانک به تنهایی تبدیل به یکی از عوامل تخریب محیط اقتصادی ایران و تباهی آینده ایرانی ها شده است.
آمارهای منتشرشده از سوی سامانه کدال نشان میدهد که این بانک در ۹ ماه نخست سال گذشته، با کاهش ۷۲ درصدی موجودی نقد، بیش از ۹۹ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان زیان خالص ایجاد کرده است. این بدان معناست که بانک آینده در هر ۲۴ ساعت بیش از ۳۶۰ میلیارد تومان زیان خالص تولید و به مردم ایران تحمیل می کند، یعنی هر ساعت 15 میلیارد تومان، هر دقیقه ۲۵۰ میلیون تومان و هر ثانیه 4 میلیون و 166 هزار تومان (بله! هر ثانیه).
بانک، حتی اگر خصوصی باشد، سازمانی متفاوت با شرکت های خصوصی محسوب می شود. اگر یک شرکت خصوصی ورشکست شود، تنها سهامداران و احتمالاً طرف های قراردادش متضرر می شوند ولی بانک ها بافت تبادلات مالی کشور را تشکیل می دهند و اگر وارد فاز زیان دهی شوند، نه تنها سهامداران و مشتریان خود بانک، که کل سیستم اقتصادی کشور آسیب می بیند.
بانکی که زیانده است، برای بقا نیاز به حمایت مالی از بانک مرکزی خواهد داشت تا بتواند خط اعتباری و یا وام بین بانکی بگیرد. این امر به نوبه خود به چاپ بیشتر پول می انجامد و تورم بالا می رود. تورم هم که گریبان همه را می گیرد، حتی کسی را که نمی داند در این مملکت بانکی به نام آینده وجود دارد.
بد نیست بدانید طبق آنچه طهماسب مظاهری، رئیس کل اسبق بانک مرکزی خبر داده، تنها در دولت قبل 200 هزار میلیارد تومان به بانک آینده پرداخت شده است. یعنی در شرایطی که کشور در بحران اقتصادی است و با این رقم نجومی می شد بسیاری از مشکلات را حل کرد، هر روز 196 میلیارد تومان به بانک آینده داده اند تا همچنان به زیان دهی اش ادامه دهد!
بر اساس برخی گزارش ها اضافه برداشت بانک آینده از بانک مرکزی تنها در سال 1401 دلیل 25 درصد از رشد پایه پولی کشور بوده است. یعنی اگر بانک آینده وجود نداشت یا دچار این وضعیت نبود، پایه پولی 25 درصد کمتر رشد می کرد و مردم ایران تورم پایین تری را تحمل می کردند.
خبر بد این که وضعیت ناهنجار و اسفناک بانک آینده همچنان ادامه دارد و هر روز - و بهتر از بگوییم هر ثانیه - که از ادامه فعالیت این بانک می گذرد، تک تک مردم ایران متضرر می شوند.
به راستی چرا این بانک که زیان انباشته اش به بیش از ۴۲۵ هزار میلیارد تومان یعنی ۶ میلیارد دلار -به نرخ مرکز مبادله- رسیده، همچنان فعال است و چه کسانی از ادامه فعالیت این بانک منفعت می برند؟ و چرا جلوی فعالیت آن گرفته نمی شود؟
(جالب است: عدد 6 میلیارد دقیقا معادل پول ایران است که در قطر بلوکه شده و دولت ما سال هاست که در صدد آزادی آن است. حالا کشور، درست به همان اندازه، فقط در یک بانک داخلی متحمل ضرر و زیان شده است و تو خود حدیث مفصل بخوان از این مجمل!)
به نطر می رسد در شرایط بی عملی و انفعال حیرت انگیز و رقت انگیز بانک مرکزی - در تمام دولت ها - وقت آن رسیده که سران قوا به طور ویژه به این پرونده که اینک ابعاد ملی گرفته ورود کنند و جلوی خسارت های بعدی را که می تواند علاوه بر آسیب های اقتصادی، ابعاد امنیتی هم داشته باشد، بگیرند. اگر تدبیر مناسبی صورت گیرد مشتریان این بانک هم نگران موجودی هایشان نخواهند بود و ماجرایی شبیه آنچه درباره صندوق های مالی و اعتباری پیش آمد و کشور را به آشوب کشید، پیش نخواهد آمد.
جلوی ضرر هر جا گرفته شود منفعت است. سران قوا اجازه ندهند یک بانک خصوصی که منافع عده خاصی را تامین می کند، سفره های مردم را بیش از این کوچک تر کند.