مهدی سنایی، مشاور سیاسی مسعود پزشکیان و دانشیار دانشگاه تهران در نشست بررسی «روایت و تحلیل ایرانی از تاریخ تحولات روسیه» و رونمایی از کتاب خود «نومحافظهکاری عصر پوتین، ریشهها و اندیشهها» که در خبرگزاری خبرآنلاین برگزار شد گفت: آموختن فلسفه و اندیشه سیاسی در روسیه برای کشور ما بسیار حائز اهمیت است. از این جهت که شناخت ما نسبت به روسیه بیشتر یک شناخت سیاسی - امنیتی و تا حدی نظامی است. البته در گذشته اینطور نبوده و تا یک قرن پیش، پیوندهای فرهنگی و مردمی و تجاری خیلی گستردهای بین ایران و امپراتوری روسیه وجود داشته، اما با شکلگیری شوروی، این شناخت بیشتر به یک شناخت سیاسی امنیتی و نظامی تبدیل شد.
در ایران هم کمتر جریانهای فکری و نحلههای فلسفی و حوزههای اندیشه سیاسی در روسیه مورد بحث و مطرح شده که تقریباً ترجمههای محدودی از جمله کتاب «متفکران روس» یا بعضی از آثار بردیایف ممکن است در ایران منتشر شده باشد، اما تألیف یا ترجمه جدی از جریانهای فکری یا فلسفه سیاسی روسیه نیست. شاید به همین دلیل است که در ۲۰ سال پیش بعد از سفری که به آمریکا داشتم، آقای جیمز بیلینگتون رئیس کتابخانه کنگره و یکی از روسشناسان برجسته دنیا کتابی را تالیف کرد و من آن را با عنوان «روسیه در جستجوی هویت» ترجمه کردم. این احساس نیاز را میکردم.
محافظهکاری روس در اصل تحت تأثیر محافظهکاری اروپا بوده است، چون لیبرالیسم روسی تحت تأثیر لیبرالیسم اروپا پدید آمده و به تبع آن، محافظهکاری هم در واکنش به آن به وجود آمده است. همچنین در کتاب اشاره کردم که همان دانشگاهها، فرهنگستانها و پژوهشکدههایی که در قرن هجدهم میلادی لیبرالیسم و اصلاحات و تجدد را در روسیه بنیان گذاشتند، تبدیل به محل تولید محافظهکاری روس و نهضتهای ضد لیبرالیسم و ضد تجدد شدند. این روند بعداً منتهی شد به روی کار آمدن شوروی و تقریباً نزدیک به دو قرن تداوم یافت. اندیشه سیاسی روسیه به نوعی با تاریخ و فرهنگ ایران پیوند دارد و شباهتهای آنها به هم کم نیست. توسعه و تجدد در ایران متاثر از حوادث در روسیه بوده و روسیه یکی از راههای اصلی ارتباط ایران با اروپا بوده است. میتوان گفت که ایران هم بخشی از موضوع این کتاب است.