هشدار متخصص تغذیه: مصرف نمک بالا، زمینه‌ساز بیماری‌های جدی و سرطان

بهداشت نیوز جمعه 02 خرداد 1404 - 18:29

به گزارش بهداشت نیوز دکتر عبدالرضا نوروزی، عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران، با تاکید بر اهمیت حیاتی نمک در رژیم غذایی روزانه، هشدار داد که مصرف نمک بیش از حد می‌تواند به بروز مشکلات جدی برای سلامت منجر شود. وی عوارض نمک زیاد را عمدتاً در دسته بیماری‌های غیرواگیر طبقه‌بندی کرد.

این متخصص تغذیه افزود که علاوه بر اختلالات وزنی، مصرف نمک بالا نقش پررنگ‌تری در بروز این بیماری‌ها دارد. مصرف نمک زیاد می‌تواند باعث مشکلات استخوانی نظیر پوکی استخوان شود، خصوصاً در افرادی که به دلیل بیماری‌های زمینه‌ای یا مصرف داروها مستعد این عارضه هستند. همچنین، تحقیقات جدید ارتباط میان مصرف نمک و برخی سرطان‌ها، از جمله سرطان معده، را نشان داده و کاهش مصرف نمک را راهکاری مؤثر در پیشگیری می‌داند.

نوروزی به منابع عمده دریافت نمک اشاره کرد و گفت: «بخش قابل توجهی از نمک مصرفی ما به صورت نمک پنهان از طریق غذا‌های فرآوری‌شده وارد بدن می‌شود. برای مثال، یک تهرانی به طور متوسط حدود ۴ گرم نمک از طریق نان دریافت می‌کند که این میزان در نان‌های شورتر تا ۷ گرم نیز می‌رسد.»

وی ادامه داد: «استاندارد نمک در دوغ حدود یک گرم در ۱۰۰ میلی‌لیتر است، بنابراین یک بطری ۳۰۰ میلی‌لیتری دوغ می‌تواند حاوی ۳ گرم نمک باشد. با توجه به اینکه میزان توصیه‌شده مصرف نمک روزانه حدود ۵ گرم است، تنها با مصرف نان و دوغ، بخش زیادی از این سهمیه تکمیل می‌شود و این خود نشان‌دهنده عوارض نمک پنهان است.»

این عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران با اشاره به مطالعات تاریخی گفت: «تا حدود ۱۰۰ سال پیش، مصرف نمک به مراتب کمتر بود. بررسی اسکلت‌های ۲۵۰۰ تا ۳۰۰۰ ساله نشان می‌دهد مصرف نمک روزانه آن‌ها کمتر از ۲ گرم بوده و حتی در قرن گذشته نیز میانگین مصرف حدود ۳ تا ۳.۵ گرم گزارش شده است.» این مسئله اهمیت توجه به کاهش مصرف نمک در دوران معاصر را دوچندان می‌کند.

نوروزی تأثیرات مفید ادعایی برای نمک‌های خاص مانند نمک دریا، صورتی و آبی را رد کرد و بیان داشت: «عامل اصلی آسیب‌زا در نمک، سدیم است و میزان سدیم در این نمک‌ها تفاوتی با نمک معمولی ندارد. این محصولات با قیمت‌های گزاف عرضه می‌شوند اما برتری خاصی از نظر سلامت ندارند.»

وی با بیان اینکه تغییرات سبک زندگی و افزایش مصرف غذا‌های فرآوری‌شده منجر به افزایش چشمگیر مصرف نمک شده است، توصیه کرد: «مصرف نمک سفره باید به حداقل برسد یا حذف شود. همچنین، غذاهایی با نمک بالا مانند نان، باید از مراکزی تهیه شوند که از نمک کمتری استفاده می‌کنند، چرا که در نان‌های با کیفیت پایین‌تر معمولاً برای بهبود ظاهری، نمک بیشتری افزوده می‌شود.»

این متخصص تغذیه در پایان به پژوهشی در یکی از دانشگاه‌های علوم پزشکی تهران اشاره کرد که نشان داد مصرف نمک در کارکنان آن دانشگاه ۲۰ درصد بیشتر از میانگین مردم تهران بوده است. وی افزود: «از آنجا که غذای کارکنان و بیماران در بسیاری از مراکز به‌صورت متمرکز تهیه می‌شود، فرصت مناسبی برای کنترل میزان نمک مصرفی و ترویج کاهش مصرف نمک و در نتیجه ارتقای سلامت عمومی وجود دارد.»

منبع: وبدا

منبع خبر "بهداشت نیوز" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.