به گزارش خبرآنلاین، «بن رودز» معاون پیشین مشاور امنیت ملی آمریکا در گفتوگو با یک رسانه آمریکایی درباره تحولات جاری در مذاکرات غیرمستقیم تهران-واشنگتن اظهارنظر کرد.
به گزارش ایسنا، مقام سابق آمریکایی در گفتوگو با شبکه اماسانبیسی و در پاسخ به این سوال که با توجه به متناقض بودن اظهارات طرفهای ایرانی و آمریکایی در مذاکرات غیرمستقیم تهران-واشنگتن، چه نظری درباره روند این مذاکرات برای رسیدگی به مسئله برنامه هستهای ایران دارد، مدعی شد: به نظرم همه در این مذاکرات خود را برای یک پایانبندی آماده میکنند. اسرائیل تهدید به اقدام نظامی میکند تا آمریکا و یا شاید بیشتر ایرانیها را وادار به امتیازدهی ایران کند. ایران میگوید غنیسازی خط قرمز آن است. آمریکا نیز صراحتا اعلام میکند که تمایل دارد به یک توافق دست پیدا کند.
دور پنجم مذاکرات غرمستقیم تهران-واشنگتن روز گذشته ۲۴ مه (دوم خرداد) در رم و با میانجیگری عمان میان طرفین برگزار شد.
«سید عباس عراقچی» وزیر امور خارجه ایران بعد از خاتمه دور پنجم مذاکرات که بار دیگر با میانجیگری عمان انجام گرفت، اظهار داشت: وزیر خارجه عمان در این دوره از مذاکرات تلاش کرد که راهکارهایی را مطرح کند که موانع موجود برطرف شود و پیشرفتهای حاصل شود. در همین چارچوب ایدههایی مطرح شد و قرار شد که کار کارشناسی بیشتری توسط دو طرف در مورد ایدهها صورت بگیرد و به پایتختها منتقل خواهد شد؛ بدون اینکه هیچ تعهدی فعلا برای هیچ طرفی داشته باشد.
عراقچی افزود: این دور از مذاکرات، «یکی از حرفهایترین ادوار مذاکراتی» بوده است و افزود: ما یک بار دیگر مواضع و اصول جمهوری اسلامی ایران را در خصوص مذاکرات بیان کردیم. مواضع ما روشن است و بر روی آنها ایستادگی داریم. اکنون فکر میکنیم یک درک بهتر و روشنتری نسبت به این مواضع نزد طرف آمریکایی وجود دارد.
یک مقام ارشد دولت آمریکا نیز به خبرگزاری رویترز گفت: گفتوگوها با ایران سازنده بوده و ما به پیشرفت بیشتری دست یافتیم اما کار بیشتری باید انجام دهیم.
رویترز همچنین به نقل از یک منبع آگاه ایرانی و نزدیک به هیات مذاکرهکننده آن، گزارش داد: انتظار میرود مذاکرات ایران و آمریکا ادامه پیدا کند. عمان زمان و مکان دور بعدی را اعلام خواهد کرد.
ایران غنیسازی صفر را نمیپذیرد
رودز در ادامه گفتوگو با اماسانبیسی گفت: در اینجا برخی مسائل چالشبرانگیز است. اولین مورد این است که آنها به سرعت و فقط طی مدت چند هفته در حال پیشبرد مذاکراتی دشوار درباره مسائل فنی هستند. اگر رئیسجمهور ترامپ از توافقی خارج نمیشد که در دولت «باراک اوباما» انجام شده بود، اکنون در این وضعیت نبودیم. اما فارغ از این، اصل مطلب این است که آیا دولت ترامپ حاضر است که حفظ توانمندی غنیسازی ایران را قبول کند. اگر این طور باشد، آنها میتوانند به توافقی برسند که تا حدی نیز شبیه به توافق اوباما (توافق هستهای ۲۰۱۵ ) خواهد بود.
او افزود: اما اگر آنها بر از بین بردن هرگونه توانمندی غنیسازی تاکید داشته باشند، بسیار بعید میدانم که ایرانیها آن را قبول کند، چراکه در این موضوع برای آنها بحث غرور (ملی) و حفظ توانمندی غنیسازی در خاک خودشان مطرح است.
محل مذاکرات ایران و آمریکا در رم
مواضع متناقض دولت ترامپ
رودز در این راستا بیان کرد: در این میان، شاهدی پیامهای متناقضی از سوی دولت ترامپ بودهایم. آنها یک بار صحبت از انتقال کل مواد هستهای این کشور به خارج کردند، بار دیگر گفتند میتوانند پایینتر از سطح فعلی غنیسازی کنند. اما بعد موضع سختگیرانهتری اتخاذ کرده و گفتند که نه، ما میخواهیم غنیسازی بهکل برچیده شود.
معاون پیشین مشاور امنیت ملی آمریکا در پاسخ به این که آیا از نظر او نکتهای در این مذاکرات وجود دارد که نشاندهنده پیشرفت واقعی در روند آن باشد، بیان کرد: در این زمینه، شاهد پیامهای دولتهای طرفین درباره ابراز خوشبینی نسبت به مذاکرات خواهیم بود. اما به گمانم ایرانیها گاهی مجبور میشوند تظاهر کنند که میخواهند میز مذاکره را ترک کنند. بنابراین، پی بردن به چیزی از پیامها و اظهارات علنی دشوار خواهد بود.
او افزود: به نظرم چیزی که میتوان به آن چشم امید داشت، این است که دولت ترامپ بگوید حاضر است سطحی از غنیسازی در ایران را بپذیرد. آن وقت است که میتوانیم فکر کنیم واقعا به یک توافق نزدیک شدهاند.
رودز در ادامه گفت: به نظرم تهدیدهای اسرائیل ممکن است ترامپ را به سمت پذیرفتن چیزی سوق دهد که واقعا آن را نمیخواهد. از سوی دیگر، کشورهای حاشیه خلیج فارس که ترامپ به تازگی به آنها سفر کرده، به دنبال برپا شدن جنگ دیگری از سوی اسرائیل در منطقه نیستند که در صورت حمله اسرائیل به تاسیسات اتمی ایران، رخ خواهد داد. باید دید که در روزهای آینده چه میزان انعطاف به خرج میدهند.
۳۱۰۳۱۰