به گزارش ایسنا، پس از هفتهها تلاش بعد از «روز آزادی» برای آرام کردن بازارهای ناآرام، ترامپ وعده داد که اتحادیه اروپا را با تعرفههای جدید ۵۰ درصدی هدف قرار خواهد داد و اعلام کرد که دیگر تمایلی به رسیدن به توافق تجاری ندارد، آن هم پس از چند روز مذاکرات کند و بینتیجه.
بر اساس گزارش پولتیکو، ترامپ به خبرنگاران در دفتر بیضیشکل کاخ سفید گفت: «وقتش است که این بازی را آنطوری که بلدم، بازی کنم. دنبال توافق نیستم. ما توافقمان را تعیین کردیم، تعرفهاش ۵۰ درصد است.»
ترامپ همچنین گفت کاخ سفید در حال پیشبردن اعمال تعرفههای جدید ۲۵ درصدی بر تولیدکنندگان تلفن همراه است، تلاشی برای مجازات شرکت اپل که از ساخت انحصاری آیفون در خاک آمریکا خودداری کرده است.
این تصمیمات ناگهانی، فشار فزایندهای را که ترامپ برای نهایی کردن دهها توافق تجاری تا پیش از ضربالاجل خودخواسته ماه ژوئیه با آن روبهروست، برجسته کرد، ضربالاجلی که پیشتر مقامات کاخ سفید ادعا کرده بودند بهراحتی محقق خواهد شد. بخش عمدهای از خشم ترامپ متوجه اتحادیه اروپا است؛ بلوکی ۲۷ کشوری که بزرگترین هدف تجاری دولت اوست و شاید دشوارترین آنها.
استفن مور، مشاور اقتصادی خارج از دولت ترامپ، گفت: «ترامپ از اینکه اروپاییها با شتاب وارد مذاکرات نمیشوند، ناامید شده. اقدامات امروز او برای وادار کردن آنها به واکنش طراحی شده است.»
تهدیدهای تجاری ترامپ که بازارهای مالی داخل و خارج آمریکا را دچار نوسان کرد، پس از آن مطرح شد که او صبح جمعه در دو پست تروث، اتحادیه اروپا را «بسیار دشوار برای تعامل» توصیف کرد و مدیرعامل اپل، تیم کوک را متهم کرد که با انتقال تولید به آمریکا همکاری نکرده است.
کاخ سفید طی روزهای اخیر تأکید کرده که استراتژی تهاجمی تجاریاش نتیجه داده و به توافق مقدماتی اخیر با بریتانیا بهعنوان شاهدی برای توانایی سریع دولت در عقد توافقهای تجاری سودمند و تقویت اقتصاد اشاره کرده است.
با این حال، روند پیشرفت از آن زمان تاکنون کند بوده و نگرانیها را افزایش داده که این رویکرد ممکن است به بیثباتی در بازارهای مالی و کاهش بیشتر محبوبیت ترامپ منجر شود. در نظرسنجی دانشکده حقوق دانشگاه مارکت در اوایل هفته جاری، تنها ۳۷ درصد از آمریکاییها از سیاستهای تعرفهای رئیسجمهور حمایت کرده بودند.
ایالات متحده و اتحادیه اروپا یکی از بزرگترین و گستردهترین روابط اقتصادی جهان را از نظر تجارت و سرمایهگذاری دارند. رهبران اتحادیه اروپا بارها هشدار دادهاند که در صورت عدم دستیابی سریع به توافقی عادلانه، آماده پاسخگویی متقابل هستند.
سال گذشته، آمریکا ۵۷۶ میلیارد دلار کالا از ۲۷ کشور اتحادیه اروپا وارد کرد و در مقابل ۳۶۷ میلیارد دلار کالا به آنها صادر کرد. این باعث شد کسری تجاری آمریکا با اروپا به ۲۰۸ میلیارد دلار برسد، یکی از بزرگترین کسریهای تجاری جهان، و انگیزه اصلی ترامپ برای تهدید اتحادیه اروپا با تعرفهها.
مقامات دولت ترامپ هفتههاست که درگیر مذاکرات تجاری با همتایان اتحادیه اروپا هستند؛ روندی که باعث نارضایتی برخی مسئولان آمریکایی شده، چرا که آنها معتقدند رهبری اتحادیه اروپا روند مذاکرات را کند و پیچیده کرده است.
اسکات بسنت، وزیر خزانهداری آمریکا، روز جمعه در گفتوگو با شبکه فاکس نیوز گفت: «اتحادیه اروپا اینجا با مشکل اقدام جمعی روبهروست.» او رهبری اتحادیه را متهم کرد که کشورهای عضو را در بیخبری نگه میدارد. «برخی بازخوردهایی که من دریافت کردهام این است که حتی کشورهای عضو هم نمیدانند اتحادیه اروپا از طرف آنها دقیقاً در حال مذاکره بر سر چیست.»
او در مصاحبه جداگانهای با بلومبرگ تیوی افزود که توافقهایی با «چند شریک تجاری» ممکن است در دو هفته آینده حاصل شود، اما توقف ۹۰ روزه ترامپ در برخی تعرفهها منوط به آن است که کشورها یا بلوکهای تجاری وارد مذاکرات شوند و «با حسن نیت مذاکره کنند.»
تهدید اولیه ترامپ در تروث برای افزایش فشار به اتحادیه اروپا در جهت رسیدن به توافق طراحی شده بود و تنها چند ساعت پیش از آن نماینده تجاری آمریکا جمیسون گریر و وزیر بازرگانی هاوارد لوتنیک قرار بود با مسئول تجارت اتحادیه اروپا ماروش شفچوویچ گفتوگو کنند.
اما بعدتر، ترامپ در دفتر بیضیشکل کاخ سفید نشان داد که از روند کار خسته شده است. او گفت: «مطمئنم حالا اتحادیه اروپا خیلی دلش میخواهد توافق کند. اما روش درست را بلد نیستند.»
پس از تماس با مقامات دولت ترامپ، شفچوویچ گفت: «اتحادیه اروپا کاملاً درگیر و متعهد به دستیابی به توافقی است که به نفع هر دو طرف باشد.» او گفت روابط تجاری میان دو طرف «بینظیر» است و باید «بر اساس احترام متقابل، نه تهدید» هدایت شود. او افزود: «ما آمادهایم از منافعمان دفاع کنیم.»
کاخ سفید از پاسخگویی به درخواست برای اظهارنظر خودداری کرد.
اظهارات ترامپ احتمالاً تنشها را با یکی از بزرگترین و پیچیدهترین شرکای تجاری آمریکا تشدید خواهد کرد، آن هم تنها چند هفته پیش از دیدار او با رهبران گروه هفت (G7) که شامل اتحادیه اروپا و متحدان اروپایی نظیر فرانسه، ایتالیا و آلمان است.
نشست وزرای اقتصاد گروه هفت در همین هفته با بیانیهای مبهم پایان یافت که تنها یک بار به «تجارت» اشاره کرد و هیچ اشارهای به تعرفهها نداشت در حالی که بخش عمدهای از مذاکرات حول محور پیامدهای جنگ تجاری ترامپ میچرخید.
آمریکا این بیانیه مشترک را امضا کرد. اما بسنت، نماینده دولت ترامپ در نشست G7، روز جمعه گفت امیدوار است پست ترامپ در تروث بتواند «اتحادیه را به عمل وا دارد.»
در همین حال، وعده اعمال تعرفههای جدید بر سازندگان گوشیهای هوشمند، جبهه جدیدی در جنگ تجاری چندلایه دولت ترامپ گشود. در ابتدا ترامپ گفته بود که تعرفههایی علیه اپل وضع خواهد کرد، چرا که این شرکت تولید آیفون را از چین به هند منتقل کرده، اقدامی که برخلاف فشار ترامپ برای انتقال کامل تولید به خاک آمریکا بود. اما بعدتر، ترامپ گفت این تعرفهها دایرهای گستردهتر از اپل را در بر خواهد گرفت، از جمله «سامسونگ و هر کسی که چنین محصولی تولید میکند.»
مدیرعامل اپل، تیم کوک، طی ماههای اخیر تلاش زیادی کرده بود تا رابطه نزدیکی با ترامپ برقرار کند. بهطور منظم با او در تماس بود و در ماه فوریه قول داد بیش از ۵۰۰ میلیارد دلار طی چهار سال آینده در آمریکا سرمایهگذاری کند. بسنت گفت کوک این هفته نیز در کاخ سفید حضور داشته. اما ترامپ که در هنگام گفتوگو با خبرنگاران، آیفونش بارها زنگ خورد، از تصمیم اپل برای انتقال بیشتر تولید به هند ابراز ناراحتی کرده و هفته گذشته گفته بود: «در مورد تیم کوک یک مشکل کوچک دارم.»
ترامپ در جریان توقف خود در قطر، در سفرش به خاورمیانه، گفت: «به او گفتم، ‘تیم، تو دوست منی. من با تو خیلی خوب رفتار کردم. تو با ۵۰۰ میلیارد دلار سرمایه وارد میشوی.’ اما حالا شنیدم در حال ساختن گوشی در هند هستی. من نمیخواهم تو در هند آیفون بسازی.’»
در حالی که جنگ تعرفهای موجب بیثباتی اقتصادی شده، بازارهای مالی در اروپا و آمریکا پس از پستهای ترامپ بهشدت سقوط کردند، در حالی که سرمایهگذاران سراسیمه تلاش میکردند تهدیدهای رئیسجمهور و پیامدهای اقتصادی آن را تحلیل کنند.
کاخ سفید اوایل این ماه از توافق تجاری مقدماتی با بریتانیا برای کاهش تعرفههای دوجانبه تمجید کرد، و مقامات همچنان بر پیشرفت در مذاکرات با سایر شرکای تجاری تأکید دارند.
با وجود سیگنالهایی از سوی مشاوران ترامپ مبنی بر اینکه توافقهای بیشتری بهزودی در راه است، خود رئیسجمهور و مقامات ارشدش اکنون به کند بودن روند مذاکرات اذعان کردهاند و احتمال دادهاند که تعرفههای جدیدی همزمان با بازگشت «تعرفههای متقابل» در نهم ژوئیه، یعنی پس از پایان توقف موقت رئیسجمهور، اعلام شود.
ترامپ هفته گذشته در امارات متحده عربی گفت: «ما ۱۵۰ کشور داریم که میخواهند با ما توافق تجاری ببندند. ولی شما نمیتوانید با این همه کشور، همزمان وارد مذاکره شوید.»